Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Unaloműző tábor, film és foci

Szociális tábor, ingyenes foglalkozások, tartalmas időtöltés felnőtt felügyelettel. Őszinte beszélgetések párkapcsolatról, otthoni gondokról, vagy éppen drogról. Ezt kínálják a győri családsegítők.

Az óra dél felé jár, még az adyvárosi paneltömbök árnyékában is elviselhetetlen a hőség. A Szigethy út 109. alatt lapos épületsor bújik meg. Benne a családsegítők klubháza, amire egyre több csavargó tini cseréli le a gyanús kapualjat.

– Aki egyszer betér hozzánk, később is szívesen visszajár – meséli Bóna Gyöngyi, a szolgálat munkatársa, aztán sorolni kezdi, mi mindennel próbálják meg felkelteni a tíz-tizennyolc éves gyerekek kíváncsiságát. – Megmutatjuk nekik a Barátság park nyújtotta lehetőségeket, tőlünk sportszereket is kaphatnak. Kézműves-foglalkozásokat szervezünk, filmet vetítünk, még egy pattogatott kukoricára is a vendégeink. Lehet játszani, csocsózni, pingpongozni, új barátokat szerezni, egy jót beszélgetni. Általában a lakótelepről és környékéről érkeznek hozzánk, de az újvárosi rehabilitációs programnak köszönhetően az ottani családsegítő is nyitva áll a vakációzó diákok előtt. A gyerekek ki vannak éhezve az őszinte szóra, a befogadásra. Amikor elnyerjük a bizalmukat, megnyílnak és bátran megosztják velünk a gondolataikat, problémáikat. Legyen szó szexualitásról, családi problémákról vagy drogról, akár szakembert is beavatunk, hogy segítsünk a megoldásban.

Bóna Gyöngyi elmondta: heti turnusokban napközis tábort is szerveztek, a hátrányos helyzetű családban nevelkedő öt-tizennégy éveseket az önkormányzat és helyi vállalkozások támogatásával napi háromszori étkezéssel és sok-sok programmal – többek között állatkert, kirándulás a mosonmagyaróvári Futurába, ugripark, ikrényi strandolás – várták. Adyvárosban a tábort 2500 forintért, Újvárosban pedig ingyenesen hirdették meg. Több mint hatvan gyereket táboroztattak, de az érdeklődő ennek többszöröse volt...

A családsegítő nemcsak azoknak a családoknak nyújt segítséget, amelyek nehéz helyzetben vannak, hanem – megelőző céllal – mindenkinek.

– Olyan szülőkkel is találkoztunk – mondja Bóna Gyöngyi –, akiknek nem az anyagiak okoztak gondot, sokkal inkább felügyelet mellett szerették volna tudni gyermekeiket. Tízezer forintos költséggel – most első ízben – nekik szerveztük meg az augusztusi táborunkat, háromszori ellátással és megint csak sok-sok izgalmas programmal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenés esték, falunapok: kattints a megyei programokért!

A rekkenő hőségben is jut egy-egy nyáresti zenés program, vagy falunap a programok kínálatában.… Tovább olvasom