Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Újabb 160 panellakás lett energiatakarékos

Tíz lépcsőház, százhatvan panellakás komplex épületgépészeti felújítása fejeződött be az Ipar utcában; ennek zárásaként minap a panelfelújítási program eddigi eredményeiről számoltak be.
- Győrben elsőként az átlagos 7–8 centiméter helyett 10 centiméter vastag hőszigetelő anyagot építettek be, majdnem egy éve pedig zökkenőmentesen működik a hőszolgáltatás a korszerűsített rendszerben.
A tíz éve kigondolt beruházás az ablakcseréktől a külső szigetelésen át a komplex fűtéskorszerűsítésig megvalósult ebben az utcában is – vezette be az eredmények sorát Kiss Ervin, az Egyetértés Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, akinek szavai után Borkai Zsolt hozzátette: 2006 és 2011 között közel kilencezer lakás kapcsolódott be a fejlesztési programba, amely mintegy hétmilliárd forintba került, célja pedig többek között az energiatakarékosság és a költséghatékonyság elérése volt. A polgármester mindezt kiemelten sikeresnek ítélte, ugyanis elmondása szerint Győrben az egyik legolcsóbb a távhőszolgáltatás ára.

A sajtótájékoztató további részében ismertették a jelenleg befejeződött beruházás részleteit, amely szerint a rekonstrukció a tervezett 183 millió forint helyett 170 millió forintba került, amelynek 33 százalékát az állam, további 33 százalékát az önkormányzat, a költségek fennmaradó részét pedig 60 hónapos futamidőre felvett hitelből a lakók vállalták.

A beszámolóból kiderült, a számítások szerint a felújítási érték egy lakásra jutó átlaga 1.062.500 forint, ebből a lakók 5100 forintot törlesztenek, és 3500 forintot takaríthatnak meg lakásonként havonta. Az épületek a felújítás után A energiaosztályba kerültek, ugyanis energiafelhasználásuk a 2003-as számadatokhoz képest 2011-re közel felére csökkent.

– A lakók komfortérzete ennek köszönhetően olyan, mint egy családi házban: szobánként, illetve lakásonként szabályozható a hőmérséklet.

A mobiltelefon méretű távleolvasók segítségével pedig a fogyasztások leolvasásához többé nem kell zavarni a lakókat – mondta el az eredmények kézzelfogható részéről az elnök, aki azt is tudatta, a jövőben az önkormányzat segítségével pályázni szeretnének a távhőszolgáltatás korszerűsítésére, a panelfelújítás pedig a tervek szerint folytatódik a Bartók Béla úti lakótömbökben is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő médiaközpontja

Háromszázmillió forintból fejlesztették tovább a megújult győri Széchenyi István Egyetemet. Tovább olvasom