Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Új szerepet kaphat a régi Rábca-híd

Abda - Az ötvenes évek típushídjainak példáját az egyik utolsó mohikánként őrző régi abdai Rábca-híd most megszépül, de még ennél is fontosabb, hogy így új szerepet kaphat: kerékpárút vezethet át rajta.

Főbb részei jó állapotban vannak, de a mai forgalomból adódó követelményeknek már sem paraméterei, sem teherbírása nem tudna megfelelni – ez a szakértői vélemény a régi Rábca-hídról, ami Abdán most is ott áll épp az új, a jelenleg használt átjáró mellett, csak el van zárva a közlekedők elől. Hamarosan azonban munkások dolgoznak rajta, akik kerékpáros és gyalogos közlekedésre teszik alkalmassá.

Nacsa Tamás, a Magyar Közút Kht. műszaki főmunkatársa a Kisalföldnek elmondta, hogy a felújítási munkák előreláthatólag két hónapig tartanak.

Várhatóan október végére elkészül az alig húszmillió forintos költséget jelentő kivitelezés, azután a híd átkerül az önkormányzat fenntartásába, ahogy arról már  írtunk. A megyénkben dolgozó hídmérnök tájékoztatása szerint hétfőn kezdődik a munka. Ahol a betonfelületek leváltak, lemorzsolódtak, azokat a részeket javítják és a felületvédelemről is gondoskodnak. Az acélfelületeket pedig – ahol ez szükséges – homokfúvásos módszerrel tisztítják meg és a korrózióvédelmet is megoldják. Rendbe teszik a korlátokat is és az önkormányzat kérésére a falu címerében domináns színnel azonosra, azaz kékre festik.

Felújítás előtt: Hétfőn kezdődnek a régi abdai Rábca-híd javítási munkálatai, amelyek várhatóan két hónapig tartanak. Fotó: H. Baranyai Edina
Felújítás előtt: Hétfőn kezdődnek a régi abdai Rábca-híd javítási munkálatai, amelyek várhatóan két hónapig tartanak. Fotó: H. Baranyai Edina

– Az ötvenes évek elején közkedvelt volt a vonóvasas vasbeton ívhíd, mondhatni típusmegoldást jelentett bizonyos fesztávig, így az országban több, az abdaihoz hasonló épült akkoriban. Ennek a Rábca fölött átívelőnek is tetszetős a felépítménye, ezért jó, hogy nem lesz továbbra is kitéve az idő vasfogának és a környezeti ártalmaknak, az időjárás viszontagságainak.

Karbantartására ugyanis már jó ideje nem költött senki, hiszen a forgalom elől el volt zárva. Most viszont rendbe téve új funkciót kaphat és ami talán még fontosabb, hogy mindez beleillik a település elképzeléseibe, jóval olcsóbbá teszi a falut Győrrel összekötő kerékpárút megvalósítását – szögezte le Nacsa Tamás.

A tervezett bicikliút nyomvonalába a régi híd tényleg jól beleillik, jellegzetes, szép formáját már megszokták a helybeliek, az arra járók. Egy új, harmadik mű építtetése ráadásul az önkormányzattól kapott információk szerint mintegy 120–180 millió forintba kerülne. Ha ezzel nőne a kerékpárút kivitelezésének költsége, Abdának csökkenne az esélye a pályázati támogatás megszerzésére és nagyobb lenne a rá eső önrész, amit fizetni kellene. A kerékpárút-beruházás hídépítés nélkül is mintegy 240 millió forintba kerül; ehhez 80 százalékos pályázati támogatást szeretnének szerezni.

Olvasóink írták

 • 3. ombi 2008. december 09. 18:33
  „A híd felújításán dolgozó munkások az előrejelzett október vége helyett november közepén befejezték a munkát. Bár az aszfaltot nem renoválták, laikusként azt mondom, szép munkát végeztek, ám azóta is drótkerítés zárja le a hidat, az átjárás tilos.
  A falu külterületein lakók, a Győr felé igyekvők még mindig az 1-es út hídján közlekednek a nagy autóforgalom szomszédságában.
  Indokolható valamivel az átadás késlekedése?”
 • 2. feledékeny 2008. augusztus 23. 18:29
  „Valószínűleg igazad van titus, sőt, még nagyon sok dologgal fontosabb volna foglalkozni holmi hidaknál.
  Abdaiként viszont -engedelmeddel- nagyon várom a felújítás végét, és legalább annyira egy kerékpárral járható utat Györ felé.”
 • 1. titus 2008. augusztus 23. 13:25
  „Nem lenne fontosabb a halászi híddal foglalkozni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretetszívek Szovátáról

Győr - Böjte Csaba atya szeretetmisszióját évek óta figyelemmel kíséri Szalai Ferenc igazgató,… Tovább olvasom