Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Új stratégia kell a munkaerőpiacra

˝2050-re Magyarországon két nyugdíjas korú emberre egy fiatal jut majd, s a keresőképes korúak fele a legszegényebb rétegből fog kikerülni˝ - mondta Járóka Lívia Győrben.

Három európai parlamenti képviselő – a néppárti magyar Járóka Lívia és szlovákiai Bauer Edit, valamint a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége brüsszeli frakciójában ülő szlovák Katarina Neveďalová – mutatta be magyar, osztrák és szlovákiai hallgatóknak az Európai Unió munkahelyteremtő tevékenységét a győri Széchenyi István Egyetemen hétfőn.

Bauer Edit arról beszélt, hogy sok sebből vérzik ez európai munkaerőpiac – többek között a válság és a globalizáció miatt –, s a nehézségek különösen szembetűnőek a pályakezdők esetében. Spanyolországban, Görögországban, Horvátországban 50 százalék körüli, Szlovákiában 36-37, de Ausztriában például csak öt százalékos a fiatalok körében a munkanélküliség. Hozzátette: ezzel szemben több szektorban – így a információtechnológia, az egészségügyi és a szociális ellátás területén – a képzett munkaerő hiánya okoz gondot. Szerinte hiába kicsik az országok és élnek sokan a határokhoz közel, az unió munkavállalóinak még mindig csak három százaléka dolgozik nem a saját, hanem más országban.

Járóka Lívia két megdöbbentő számot említett: 2050-re Magyarországon két nyugdíjas korú emberre egy fiatal jut majd, s a keresőképes korúak fele a legszegényebb rétegből fog kikerülni. „Ha nem hozzuk vissza a fiatalokat a munkaerőpiacra, akkor drámaibb lesz a helyzet, mint a mostani válságkor. Ez teljesen új stratégiát követel meg az EU-tól is" – szögezte le. Megjegyezte: hazánkban a legszegényebbek az elmúlt húsz évben teljesen kiestek a munkaerőpiacról, miközben a munkanélküliségi statisztikákat nem ismert mértékben javíthatja például az ausztriai feketemunka-vállalás.

Olvasóink írták

 • 3. ferdo 2013. november 12. 08:54
  „1. statisztikaihivatal
  A manyup valójában sosem volt a te összekuporgatott pénzed, a járulékokból (ami ígyis-úgyis az állam sarca) került a pénztárba. Egyszerűen megcímkézték az állam pénzét a te neveddel. Ha úgy gondolod, hogy ez a címke változtatott volna azon, hogy mennyit kapsz majd nyugdíjas korodban, akkor szép kis illúziókat kergettél.
  Javaslom az önkéntes nyugdíjpénztárat, az valóban majd a te összekuporgatott pénzed lesz, nem is tudják majd lenyúlni. És az valóban változtatni fog a nyugdíjadon.”
 • 2. oxana 2013. november 11. 19:47
  „1. statisztikaihivatal

  Ha az én pénzemet nyúlta volna le, nem intézném el ilyen humános módon.”
 • 1. statisztikaihivatal 2013. november 11. 19:30
  „jahhh. a manyup összekuporgatott pénzem is lenyúlta a vajda, az én életemből vette el a saját hasznát, bocsánat a kifejezésért, de ha most bejönne a kapun, akkor is így köszönnék neki: "NA MI VAN, GÖRÉNYKÉM?"
  tegye zsebre, aztán lehet visszafordulni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Klastromnál nem állnak meg a buszok Győrben

A Jókai utca 4. előtt lesz az új megálló körülbelül 2 hónapig. Tovább olvasom