Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Ügyész nélkül nincs tárgyalás

Az Alkotmánybíróság tavalyi döntésének köszönhetően januártól minden tárgyaláson jelen kell lennie a vád képviselőjének, emiatt megyénkben is emelik a helyi ügyészségek létszámát. Nálunk idén átlagosan minden ötödik tárgyalásról hiányzott az ügyész.

A megyei bíróság és az ítélőtábla tárgyalásain eddig is minden eljárásban kötelező volt az ügyész személyes jelenléte, de megyénket illetően a győri, soproni és mosonmagyaróvári városi bíróságon ez mostanáig nem volt feltétele a tárgyalás megtartásának.

Az Alkotmánybíróság tavaly nyáron döntött úgy, hogy változtat a büntetőeljárási törvényen, s a felkészülés érdekében 2011 januárjától léptette életbe a módosítást. Ezt aggódó hangok kísérték, mivel az ügyész munkájának jelentős részét a nyomozás felügyelete teszi ki, márpedig a tárgyalások egész napokat vesznek igénybe.

Dr. Horváth László megyei főügyésztől megtudtuk: a változással egyidejűleg a soproni és a mosonmagyaróvári ügyészség létszáma egy-egy státussal bővül, míg Győrben a központi ügyészség két új munkaerőt kap. Viszonyításképpen egyébként míg Sopronban jelenleg hét, Mosonmagyaróváron hat ügyész végzi a munkát, Győrben tizennyolcan dolgoznak, tehát a számarányokból ítélve itt lesz a legfeszítettebb a munka januártól. Ugyanakkor a főügyész úgy véli: ezekkel a státusokkal a törvénymódosítás már nem mehet az időszerűség vagy az eredményesség rovására. Hozzátette: a törvény 30 napot, indokolt esetben 60 vagy akár 90 napot ír elő az ügyirat beérkezésétől a vádirat benyújtásáig, jelenleg a megye ügyészségeinek nincs hátraléka.

Statisztikai érdekesség, hogy ügyészeink eddig is egyre inkább igazodtak a változáshoz, már a törvénymódosítás előtt. Míg az országos átlagot nézve 2008-ban az esetek 35 százalékánál, nálunk az 1906 ügy tárgyalásainak 31 százalékánál nem voltak jelen, ám ez 2009-ben már csak 25 százalékot jelentett, ez év első félévre pedig 21-re csökkent. A főügyész hozzátette: természetesnek tartja az Alkotmánybíróság döntését, az az alkotmány vonatkozó rendelkezéséből levezethető. A védelem jelenléte egyébként továbbra sem kötelező minden esetben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

APEH-feketelista: tudja meg, ki tartózik több millió forinttal az adóhatóságnak Győrben

Megyénkben összesen 29 olyan társaság nevét közölte az adóhatóság legfrissebb feketelistáján, melyek… Tovább olvasom