Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Tüntetés az iskolabezárások ellen

Több száz tüntető töltötte meg csütörtökön délután öt órakor Győrött a városháza előtti teret, hogy tiltakozzon a városvezetés iskolabezárási tervei ellen.
Kun András Alpolgármester az ablakból figyelte a tüntetéseket
A felszólalók azt hangoztatták, a szocialisták nem ezt ígérték az őszi választási kampány során. A bezárásra ítélt iskolák tantestülete, szülői munkaközössége, tanulói nem tartják elfogadhatónak a győri városvezetés elképzeléseit – a korábban már számos nyílt levélben és más fórumon nyilvánvalóvá vált tétel tegnap újabb bizonyságot nyert. Délután a városháza előtti téren becslések szerint több százan gyülekeztek, hogy jelenlétükkel is nyomatékot adjanak tiltakozásuknak.

Mint arról már beszámoltunk: a város önkormányzata a működési költségek csökkentése végett szeptembertől jelentős átalakításokat akar végrehajtani a megyeszékhely intézményhálózatában. A tervezett intézkedések értelmében megszüntetnék az Ady-óvodát, a Balázs Béla általános iskolát, a Rejtő-középiskolát, valamint – kifutó rendszerben – a Petz-középiskolát.

Több százan tüntettek az iskolabezárások ellen.
„ Sokan jöttünk össze, és biztos vagyok abban, hogy elegen is leszünk" – jelentette ki a megszüntetésre ítélt győri iskolák megmentéséért rendezett tegnap esti tüntetésen Szijjártó Péter győri országgyűlési képviselő. A Fidelitas országos alelnöke szerint sorsdöntő évek előtt áll az ország, mert azzal, hogy tíz állam bekerül az Európai Unióba, újraegyesül Európa; az EU-ba azonban nem lehet legyengült nemzettel, bezárt iskolákkal bemenni.

„Az EU-ban is szükség van jó textilmunkásokra, odaadó nővérekre és jó sportolókra, kézilabdásokra" – utalt az érintett intézmények képzési jellegzetességeire. Szijjártó azt is hangoztatta: a szocialisták a választási kampány során hirdették, hogy „több pénzt az önkormányzatoknak, több pénzt az embereknek", az elmúlt hónapokban azonban ennek az ellenkezőjét cselekedték. Úgy vélekedett, gazdasági tényezőkről beszélni alantas dolog akkor, amikor gyermekekről és fiatalokról van szó. „Hajrá, Balázs, hajrá, Rejtő, hajrá, Petz!" – zárta beszédét a fiatal politikus.

Fortélyos félelem?

Dézsi Csaba András, a közgyűlés Fidesz–MDF–MKDSZ frakciójának vezetője ugyancsak azt emelte ki: az MSZP és Balogh József polgármester az őszi kampány során nem ezt ígérte. „Az elmúlt négy év a gyárbezárásokról szólt Győrben, úgy látszik, a következő négy az iskolabezárásokról fog szólni" – tette hozzá, megjegyezve, hogy az oktatási ágazattól egymilliárd forintot akarnak ebben az évben elvonni a szocialisták. „A városban fortélyos félelem igazgat. Hol vannak a szakszervezetek? Hol van a pedagógusszolidaritás?" – tette fel a kérdéseket Dézsi, aki nehezményezte, hogy „senki nem beszél a diákokról, az oktatás színvonaláról".

Gondolják át még egyszer

A tüntetésen az érintett intézmények képviselői is felszólaltak. Beke Alexandra, a Petz Lajos Egészségügyi Középiskola diáktanácsának elnöke arra kérte az illetékeseket: gondolják át még egyszer döntésüket, mert amellett csak egyetlen észérv szól, az, hogy a Széchenyi István Egyetem megvenné a teljes épületet. Hangsúlyozta: az iskola kihasználatlanságára nem lehet hivatkozni, mert ott soha annyian nem tanultak, mint most.
Szeitz Erzsébet – aki valaha a Rejtőben végzett, s jelenleg két gyermeke a Balázs-iskolába jár – azt a tanácsot adta a jelenlévőknek: február 20-án minél többen legyenek ott a városháza dísztermében, mert sorsuk a költségvetés tárgyalásakor dől el, nem márciusban. Hozzátette: a jelenlegi helyzet kialakulásában azok is szerepet játszottak, akik októberben a szocialistákat bízták meg Győr irányításával.
Füssy Andrea, a Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskola tanulója a diákönkormányzat nyilatkozatát olvasta fel. Szakmailag megalapozatlannak nevezte az intézmény megszüntetését, s közölte: ha a Rejtőt bezárják, számukra a nappali oktatás estébe nyúló tanítást jelent majd. „Itt akarunk tanulni, együtt akarunk maradni" – mondta, s azt kérte a városvezetéstől, hogy ha eladják a Rejtőt, adjanak helyette másik épületet.
A demonstráció végén a tüntetők tiltakozó levelet írtak alá, amelyet Szijjártó Péter ma átad Balogh József polgármesternek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap részönkormányzati választás lesz Győrben

Lezárult a jelölési időszak a február 16-i győri részönkormányzati választásokra. Bácsán hat helyre… Tovább olvasom