Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Tudjon meg mindent az iskolakezdési támogatásról!

A munkáltató a támogatást három formában nyújthatja, ebből az egyik az iskolakezdési utalvány. Kizárólag tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására használható fel.

2011-től a természetbeni juttatások fogalmát a béren kívüli juttatások és a béren kívülinek nem minősülő egyes meghatározott juttatások váltották fel.

A munkáltatónak (kifizetőnek) a béren kívüli juttatások értékének 1,19-szerese után 16 százalék személyi jövedelemadót kell fizetnie, így összességében 19,04 százalékos mértékű adóterhet viselnek. E juttatásokkal összefüggésben más közteher-fizetési kötelezettség nem keletkezik.

A béren kívüli juttatások egyik közkedvelt eleme évente gyermekenként a minimálbér 30 százalékát (23.400 forintot) meg nem haladó összegű iskolakezdési támogatás.

Iskolakezdési támogatást adhat a munkáltató a munkavállalójának illetve a társas vállalkozás is a személyesen közreműködő tagjának.

Béren kívüli juttatást ilyen címen a családi pótlékra jogosult szülő, továbbá 2011-től a gyermek gyámja és a szülővel, gyámmal közös háztartásban élő házastárs (akár a nem vér szerinti szülő is) kaphat.

A családi pótlékra jogosult szülő kifejezés nem feltétlenül azt a személyt jelenti, aki a családi pótlékot ténylegesen igénybe veszi, ezért a munkáltatók egyazon gyermekre tekintettel akár mindkét szülő számára adhatnak iskolakezdési támogatást, függetlenül attól, hogy a szülők egy munkáltatónál, társas vállalkozásnál dolgoznak-e vagy sem.

Az iskolakezdési támogatást több gyermek esetén is gyermekenként lehet adni, vagyis például egy kétgyermekes család esetében mindkét szülő mindkét gyermekre tekintettel részesülhet ilyen juttatásban.

Iskolakezdési támogatás az általános iskolai vagy középiskolai tanulmányait az adott év szeptemberében kezdő, illetve folytató gyermekre, tanulóra tekintettel adható a tanév első napját megelőző és az azt követő 60 napon belül.

A munkáltató (társas vállalkozás) a támogatást három formában nyújthatja:

• tárgyi formában tankönyv, taneszköz, ruházat juttatásával,

• a felsorolt javak beszerzéséről és a munkáltató (kifizető) nevére szóló számla megtérítésével,

• iskolakezdési utalvány formájában, mely kizárólag tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására használható fel.

Az iskolakezdési támogatás nyújtásához szükséges feltételek fennállásáról a juttatásban részesülő magánszemélyeknek nyilatkozniuk kell.

"Amennyiben a törvényi feltételeknek egyébként megfelelő iskolakezdési támogatás gyermekenként meghaladja a 23.400 forintos értékhatárt, akkor a meghaladó rész után a juttatónak a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást is fizetnie kell" - tudtuk meg Kovács Máriától, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtószóvivőjétől.

Olvasóink írták

 • 9. lr 2011. augusztus 13. 10:34
  „Nem baj, hogy az iskolakezdési támogatást nem az állam, hanem a munkáltató adja.
  Tehát a 10 millás autós is ugyanúgy kaphat mint bárki.

  Iskolakezdési támogatást adhat a munkáltató a munkavállalójának illetve a társas vállalkozás is a személyesen közreműködő tagjának.

  Vagy nem olvasták egyesek a cikket... vagy a fejükben az állam még mindig azonos a munkáltatóval.”
 • 8. Lobbo71 2011. augusztus 13. 08:53
  „Karcsika: nem szép dolog az irigység. Ők is ugyanolyan állampolgárok, mint te, nekik is jár ugyanaz az állami támogatás. Ez nem szociális segély.”
 • 7. szultán007 2011. augusztus 12. 19:49
  „demeter-nek Vannak még becsületes szülők is akik támogatják ám a gyermekeiket ha tudnák!!!!”
 • 6. demeter 2011. augusztus 12. 19:21
  „szultán007 és az a szülő, aki elvált, és nem nála vannak a gyermekei, és igénybe veszi ezt, és nem adja nekik...?”
 • 5. Fekete-fehér 2011. augusztus 12. 18:48
  „Csak érdekelne, hogy a győri önkormányzathoz tartozó dolgozók mit kapnak? Semmit sem most sem ezelőtt, de még később sem. Nincs étkezési hozzájárulás, ruhapénz, üdülési csekk. Ezeket a dolgokat mi csak hallomásból ismerjük.”
 • 4. HUN1 2011. augusztus 12. 18:32
  „Nálunk,nem hogy béren kivüli juttatást nem kapunk,de még a höségriadóban,no pihi,meg lassan már örülhetünk hogy dolgozhatunk ennél a becsületes cégnél.Fogyunk is rendesen...”
 • 3. Karcsika 2011. augusztus 12. 18:17
  „Ja, meg azok is megkapják a támogatást, akik 10 millás autókkal hordják a gyerekeiket egészen a suli ajtajáig.
  Pedig milyen könnyen ki lehetne szűrni ezeket!
  Érdekes, erre soha nem figyel a hatóság.
  Persze ingyen kaját, menzát is kapnak.”
 • 2. szultán007 2011. augusztus 12. 18:01
  „És az a szülő aki elvált,és nem nála vannak a gyermekei,de szívesen támogatná őket,az miért nem veheti igénybe ezt??? Ezt is belefoglalhatták volna a törvénybe!!!!”
 • 1. TGX 2011. augusztus 12. 16:32
  „Iskolakezdési támogatás?
  Miről ír a Kisalföld mikor a jogosan járó béren kívüli juttatásokat se kapjuk már egy jó ideje.
  Így iskolakezdési támogatásra sok helyen nem kell számítani.
  Egyébként most lehet jelentkezni Tűzoltónak van felvétel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megemlékezés Győr-Szigetben kedden

A Győr-Szigetiek Baráti Köre meghívja Önt és Családját a településrész búcsújához kapcsolódó… Tovább olvasom