Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

˝Többet vártam Tét várossá válásától˝

˝Kicsi a vállalkozási kedv, nagy az irigység, kevés az igazi lokálpatrióta, a többiek inkább ellendrukkerek. Tét ahhoz nagy, hogy az egymásra figyelés baráti legyen, ahhoz kicsi, hogy városias kinézete legyen˝ – így jellemzi települését Szabó Ferenc polgármester, aki három ciklus után nyugdíjba megy.

– Mivel telnek a napjai a nyugdíj előtti hónapokban?

– A még megvalósításra váró fejlesztésekkel, a régóta tervezett és a városnak, a térségnek egyaránt fontos nagyobb beruházásokkal foglalkozom. Ezek még nem nyertek pályázati támogatást, de úgy akarom átadni a projekteket utódomnak, hogy előre tudjon bennük lépni. Gondolok az iskola részlegeinek egy helyre költöztetésére, az óvodára, az idősek napközijére, az új művelődési házra, a biogázerőműre.

– Köztudott, hogy már négy évvel ezelőtt nyugdíjba akart menni, aztán mégis meggondolta magát. Megbánta?

– Részben megbántam, mert nem sikerült megvalósítani azoknak a terveknek a nagy részét, amelyek akkor kilencvenszázalékosan biztosnak látszottak. Ezekről beszéltem az előbb is. Csak az egészségház épül. Mivel azonban néhányan attól tartottak, hogy a szélkerekek ˝brummognak˝, az erőműpark létrehozására elenyésző esély maradt és a hulladékudvar kialakítását is megakadályozta a helyiek kis csoportja.

– Portálunk is többször írt a lakossági tiltakozásokról.

– Aztán sokan megbánták, hogy tiltakoztak. Jó példa az emlékezetes kukaháború, a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése. Ma a korábban leginkább háborgók szeretik a legjobban, rájöttek: tényleg olcsóbb. A hulladékudvar építésének megakadályozása után pedig az a többség adott hangot érdekének, aki hiányolja ezt a lehetőséget. Sajnos olyanok a szabályozások, hogy elég, ha a lakosok kis része ellenez valamit, s ez az eljárást leállíthatja és nem lehet a többség akaratának érvényt szerezni. Ami közös, azt nem érzik sajátjuknak a tétiek.

Szabó Ferenc munkáját több szakmai elismeréssel jutalmazták, a leget a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje jelenti.
Szabó Ferenc munkáját több szakmai elismeréssel jutalmazták, a leget a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje jelenti.

– Tét várossá válása meghozta a várt változást?

– Kilenc éve a település előléptetését célkijelölésnek éreztem. Tétnek körzetközpontként muszáj fejlődnie, a többi település miatt is. A munkahelyteremtés, a szolgáltatások terén is. De az előrelépésekből – amikre számítani lehetett – csak az valósult meg, ami a város önkormányzatán múlt: a közigazgatás fejlesztése. E téren már nincs olyan ügy, aminek intézésére Győrbe kell utazni. De a helyi vállalkozások nem fejlődtek így, ma sincs férfifodrász, szabó, cipész és még folytathatnám. Többet vártam a várossá válástól.

– Mit szeretett a munkájában, és mi volt az árnyoldala?

– Amikor az első ciklusomat kezdtem, akkor sem volt számomra az államigazgatás idegen, de más volt a miliő. Nagyobb tisztelet, megbecsülés övezte a polgármesteri posztot, az emberek segítőkészsége megnyilvánult. Mindez négy éve kezdett kopni, főként, mert a rendszer önkormányzat-ellenes. Mindenért a polgármestert teszik felelőssé az emberek, egy sor olyan dologért is, amit az önkormányzatnak nincs joga befolyásolni. Például a hígtrágya kieresztését a földekre. Megjegyzem: épp ezt tenné feleslegessé a biogázüzem, de nem segítik megvalósulását a termelők.

– Hogy látja, mik Tét erősségei és gyengéi?

– Erőssége a földrajzi fekvése és hogy itt működik egy magyar vállalkozási sikertörténet, a Sokoró kft. Gyengéje, hogy nem itt fektet be, akinek lenne mit. A Fő utcán csak egy igazán jó reklám található, egy piros bicikli magas oszlopon, míg egy olyan kis falu, mint Nyúl, tele van hasonlókkal. Csak mintegy ötven helyi van, aki érdeklődik az iránt, mit hogyan lehetne.

Mindezen az változtathatna, ha az önkormányzat sokkal több pénzt kapna és akkor minden lakossági elvárást teljesíthetne, vagy az összefogás révén viheti többre a város. Az előbbire kicsi az esély, az utóbbi az itt élőkön múlik.
Szabó Ferenc
– Ma már tud erre megoldást hozó módszert?

– Nem, mert volt olyan, hogy kommunikációs ügynökség végezte a projekttájékoztatást, mégsem sikerült az ellenkezést csökkenteni. Később aztán örültek a korábban háborgást kiváltó változtatásnak az emberek. Csak akkor érdekli őket a közigazgatás, ha közvetlenül érinti a tulajdonukat, de erre sokszor csak utólag jönnek rá. Nagy a közöny és sokan a kocsmából szereznek hitelesnek vélt információkat. A szóbeszéd legfeljebb arra jó, hogy ha máshonnan nem – ha különben nem figyelt a közügyekre –, megtudja a lakos, minek érdemes utánanéznie, de nem szabad felülni a félremagyarázásoknak. Mindezen az változtathatna, ha az önkormányzat sokkal több pénzt kapna és akkor minden lakossági elvárást teljesíthetne, vagy az összefogás révén viheti többre a város. Az előbbire kicsi az esély, az utóbbi az itt élőkön múlik.

– Milyen jövőt jósol Tétnek?

– Sok múlik azon, vállalkozásbarát lesz-e az új kormány, és ha igen, akkor a tétiek kihasználják-e ezt. Ha az elkészülő egészségház lesz az etalon és több hasonló építkezés megvalósul, akkor többé eszébe sem jut senkinek, hogy falunak nevezze Tétet. Rengeteg lehetőséget nyitna meg az is, ha Győrt és Pápát autóút kötné össze, hiszen félúton van Tét.

– Mit tervez, mivel foglalkozik frissnyugdíjasként?

– Nem ministrálok ott, ahol korábban miséztem, nem leszek képviselő. Néhány helyi civil szervezetnek tagja vagyok és továbbra is maradok, de nem vállalok vezető posztot ezekben, etikátlan lenne az utódomnak a partvonalról bekiabálni. Viszont már több felkérést kaptam, a vállalkozói és a civil szférában is kamatoztatnák tapasztalataimat, de még nem döntöttem. Kis pihenésre szükségem lesz, a polgármesterség ennyi időn át kiégeti az embert, mert huszonnégy órás, heti hétnapos munka. Feleségemmel szeretnénk hazai tájakon kötetlenül barangolni úgy, hogy nem zavarnak telefonhívások.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. LELKIISMERETETEK 2010. szeptember 07. 16:52
  „Kisjulis: Téten igenis kell javítani a porták előtti kinézeten, de ez azokra vonatkozik, akik ezt nem teszik meg.
  Akik ezt megteszik, nyugodtan beszélhetnek itt, hiszen SAJNOS van miről.

  Összefogás pedig akkor lesz, ah lesz NORMÁLIS VEZETÉS, aki összefogja a települést. Emberi szintre leereszkedve a hétköznapi problémákat átérezve és nem csak a felülről az irodából tollvonással elintézve mindent.

  Fakanál:
  Te biztos az elmúlóban lévő rendszer kedvezményezettje lehetsz, vagy azok hozzátartozója , mert különben nem beszélnél így Tétről. Meglehetősen destruktív véleményeddel sötét képet festesz Tétről. Összefogás igenis van, mert ha nem lenne, akkor a téglavetős botrány sem derült volna ki és nem akadályozták volna meg a bátor Zrínyi utcaiak. Le a kalappal előttük ezért az összefogásért és azért, hogy hozzájárultak az emberek szemének felnyitásához, amelyet az előző, már múlóban lévő rendszer mély álomporral hintett be és volt gondja ezt szinten tartani..

  Persze ebben is és a fejlesztések megvalósításában is voltak ellenérdekeltek, így Tét marad a fejletlenség szintjén, melynek nyomai nap mint nap láthatók és a korábbi hozzászólásokban már felsorolták.

  De Hála Istennek jöhet egy új vezetés és reményt az embereknek, hogy van út a fejlődés felé is és nem ez az ETALON egy kisváros számára, ami az elmúlt 12 évben volt...

  Reméljük megérinti Tétet a változás szele, mert ennél lejjebb már nem szeretnénk, ha süllyesztenék...

  Így is elég LE sikerült...

  Köszönjük VIDÉKI (nem téti) versenyzőinknek... :D”
 • 42. Fakanál 2010. szeptember 06. 17:36
  „Igen. Óóó igen! Ez Tét. Az itt ócsáróló kritizáló hozzászólók tükrözik a legjobban a téti lakosság krémjét. Itt mindenki mindent jobban tud. Semmi sem jó ami történik de senki sem mozdítja a kisujját sem. Sőt, betart a másiknak. Eggyüttmüködés fogalma nem ismert ezen a településen. És nem is lesz. Ezen felül a mérhetetlen irigységet említeném meg. Ezen tulajdonságok ötvözete jellemez egy igazi vérbeli téti polgárt. Tisztelet a kivételnek. Mert hálisten nem egy família van aki rácáfol erre. De kevés ahhoz hogy itt valaha is megváltozzanak a dolgok.”
 • 41. kisjulis 2010. szeptember 06. 16:47
  „Talán jobb volna, ha az itt okoskodással töltött időt mindenki arra fordítaná, hogy a saját portáján rendet tesz, mert botrány, hogy mennyire elhanyagoltak sok helyen a házak előtti részek. Azonnal más képet kapnának a városról az átutazók.
  Az egymás elleni áskálódás helyett pedig inkább összefogásra volna szükség, hiszen minden itt lakó érdeke a település fejlődése, ezen kívül az itt működő bármely vállalkozás is csak kedvez Tétnek a befizetett adókkal, a megteremtett munkahelyekkel...azt hiszem senki sem gondolhatja ezt másként...”
 • 40. kukori 2010. szeptember 05. 14:59
  „39. Győriként fogalma sincs arról,hogy miként mennek a dolgok Téten!Azt hiszem senki nem rágalmazott senkit a hozzászólásokban,csak megírták az igazságot.A Kistérség sem a tétiek érdekét szolgálja,csak "egyesek"érdekeit,az egyetlen munkahelyen gondolom Ön szívesen dolgozna vasárnap is,mert ezt is meg lehet tenni,mert az asszonyok többsége nem tudja vállalni a bejárást.A Polgármester úr,meg mint közszereplő viselje el a bírálatokat.Ha meghallgatta volna az embereket,amikor próbálták megkeresni személyesen is ha valami gondjuk akadt,akkor most nem itt a fórumon mondanák el.A megválasztása meg sajnos megtörtént,de lehet már az is megbánta aki akkor rá szavazott!Senki nem tökéletes,a következő polgármester sem,de bíznak benne a Tétiek,hogy Ő majd talán tényleg a város polgárainak az érdekeit fogja szolgálni!Köszönöm ,de a lelkem rendben van,csak útálom amikor valakit azért dícsérnek amit meg sem csinált!!De gondolom Őn mint győri pontosan ismeri a téti történéseket !!!”
 • 39. megbotrankoztato 2010. szeptember 04. 19:16
  „Győriként megbotránkozva olvasom Polgármesterük ujságcikkére való reagálásaikat, ha ennyire nincsenek megelégedve vele, miért szavaztak rá több választás alkalmával, miért nem segítettek neki a képviselőkön keresztül és miért csak álnéven merik leírni véleményüket. Ez nem egyenes dolog, aki rágalmaz adja hozzá a nevét is. Név nélkül mindent lehet írni. Csodálkozom a Polgármester Úr türelmén, hogy ezt eltűri. /De meddig/ Önöknek nem felel meg a Kistérség sem, az egyetlen munkahely sem. Gondolom a következő polgármester aztán tökéletes lesz, de ott a nevét adva kell jelöltetni magát!!!! /LúdasMatyi kukori/ Azt hiszem Önöknek a lelkükben kellene rendet tenni /már akinek van/”
 • 38. Rózsasándor 2010. szeptember 03. 21:06
  „Kedves LúdasMatyi!

  Én is remélem, hogy a szavazatomat Rád adhatom akár polgármesterként, akár képviselőként indulsz is. Aki ilyen jól látja a helyzetet, és ilyen tájékozott, az a megoldásokat is bizonyára tudja. Amit még meg kell tanulni, az a más vélemények elviselése, mivel a népet leváltani hál Isten nem lehet, legfeljebb meggyőzhetjük a magunk igazáról.
  Az újságcikkhez:
  Szabó Úr jó nagy kenyeret evett a téti nép jó voltából! Ez nem lenne baj, ha megszolgált volna érte! Az azonban már mindennek a teteje, hogy Ő vádaskodik, elégedetlenkedik! Itt sem laknak sem jobb, sem rosszabb emberek, mint máshol! A vezető feladata, hogy vezessen, hogy legyenek céljai, eszközei a megvalósításhoz.
  Kedves Polgármester Úr!
  Önt a kitüntetései között fényképezték le! Tudja mi az igazi kitüntetés? Semmi esetre sem az, amit jövő-menő kormányok, hivatalok adnak! Nem hiszem, hogy dr. Kapuy Miksának, dr. Burom Évának, vagy Giczi Gyulának lett volna "komoly " kitüntetése. Az egyikükről a hálás téti nép utcát nevezett el, a másik kettő emlékét is generációk becsülése, tisztelete, a doktornőét ki lehet mondani szeretete is őrzi! Ez az igazi kitüntetés, a nép szeretete!
  Önnek, mint megtudtuk nagy teher volt a polgármesterség! Most ettől megszabadul! Reméljük leteszi a más tisztségekből adódó ( kistérségi, kommunális, viz-és csatorna) feladatai terheit is!
  Élvezze nyugdíjas éveit, az évek, az itt élők meg majd ítélkeznek tettei felett!”
 • 37. kukori 2010. szeptember 03. 19:11
  „Lúdas Matyi nagyon jól látod a dolgokat,remélem indulsz a választáson!!!
  Igen nagy változásra van szüksége Tét városának,minden téren.Munkahelyek kellenek,még ha nem is örülnek neki,mert a "sikeres cég" csak kizsákmányolja a munkásait,tönkreteszi a családokat,és nincs lehetőség másra váltani,mert nincs más cég helyben!!Olyan polgármester kell,aki végre a téti polgárok érdekeiért dolgozik és nem a nagykutyák szekerét tolja.Ha 12 éve ilyen városvezető és képviselőtestület lett volna téten,akkor most nem itt tartana a "város"!!!Tét változásra vár!!!!!!”
 • 36. LúdasMatyi 2010. szeptember 03. 17:55
  „A tétiek ugyanúgy a változást akarják Szabó Ferenc után, mint a Budapestiek Demszki után.
  Csak annyi a különbség, hogy nekünk "csak" 12 évet kellett kibírni.”
 • 35. LúdasMatyi 2010. szeptember 03. 17:47
  „Sajnálom T. Csete Árpádné, de igaz, hogy Ön téten pocskondiázza az indulókat. Sajnos többen is jelezték a történteket, és minden igaz. Legyenszíves a hozzáállásán változtasson.
  Ha nem ért egyet írásommal, vagy nem változtat mások lejáratásával, akkor közzéteszem az adatokat.
  Nyilvános adatokhoz Ön is hozzájuthat, csak el kellene menni a közmeghallgatásokra, meg a Testületi ülésekre.
  Végezetül Önnek én LúdasMatyi-ként vagyok elérhető, aki a Döbrögit móresre tanította.....”
 • 34. Csete Árpádné 2010. szeptember 03. 10:13
  „Kedves Lúdas Matyi! A hozzászólók közül csak én mertem a nevemet vállalni. Ön ezt miért nem teszi??? Túlságosan jól ismeri az adatokat, éppen úgy mint annak idején a "Mérnök Tétről". - ez gyanus. Én nem gyűjtöttem senkinek a kopogtató cédulákat!!!!!!!! Többé senki ne írja le a hozzászólásaiban a nevemet, főleg ha nem fedi a valóságot - mint az amit itt leírt. A saját nevével írjon véleményt!!!!! De a sok adat birtokában gondolom sokan tudják ki az a Lúdas Matyi!!!!”
 • 33. LúdasMatyi 2010. szeptember 03. 08:59
  „Ma délután 4 óráig kell leadni a kopogtató cédulákat. Sajnálom, hogy Szabó Ferenc nyugdíjba vonul és nem indul. Bár még lehet, hogy egyesek meggyőzik és az utolsó percben mégis leadja a kopogtató céduláit. (Mint 4 éve.)
  - Ha indulna, akkor a tétiek küldhetnék el nyugdíjba. Az a hír járta 4 évvel ezelőtt, ha Ferikénk nem nyerne, akkor a Sokoróban kapott volna állást. A tapasztalatokra a kapcsolatokra nagy szükség van!!
  - Az MSZP-SZDSZ helyi támogatói nem tanultak az elmúlt választásokból. Téten tarolt a FIDESZ. Az egyik kopogtató cédula gyüjtőről mondják a tétiek, hogy szidja és pocskondiázza a többieket. ( Csete Árpádné) Az MSZP-SZDSZ összefogás rosszul teszi, ha így akarnak szavazatokat szerezni. A választáson pontosan az ellenkező hatást érik el. Demszki ha most Pesten indulna, a kopogtató cédulákat sem tudná összegyüjteni.
  - A kistérséget nem kell szidni, ha nem értünk egyet a végzett munkájukkal, nem kell szavazni rájuk.
  - A tétiek változást akarnak, és tenni is fognak érte!!”
 • 32. kukori 2010. szeptember 02. 13:27
  „Lúdas Matyi teljesen igazad van!!!!!”
 • 31. LúdasMatyi 2010. szeptember 02. 10:18
  „csetearpadne1 Írta: "A nyugdíjas éveiben a megérdemelt pihenés mellett talán még a vasárnapi szentmisén is el tudja végezni a szentáldoztatást. "
  Szerintem a nyugdíjas polgármester a "szentáldoztatást" bízza a katolikus papra.”
 • 30. LúdasMatyi 2010. szeptember 02. 09:45
  „xmplpat a Kistérséggel foglalkozik. A szoci kormány idejében hozták létre, mikor a Megyei választásokat elvesztették. A turisták igényelhetnek GPS-t a Kistérségnél, ha bicajjal túráznak, nehogy eltévedjenek. Erre a célra (GPS) vagy egy millió Ft-ot költöttek!!
  A téti Polgármester a Kistérség vezetője. Az önkormányzatnál évente a Kistérség vezetője (Szakács Úr)beszámol a képviselőknek, meg az érdeklődőknek az évi végzett munkáról.
  Érdekesség: ha bárki kérdez, akkor a Kistérség vezetője nem ad szóban választ, csak pár héttel később írásban.
  Érdekesség: a 4 évvel ezelőtti önkormányzati választáson leadtak 1484 szavazatot, ez 45,22%-os részvételi arány. Kérdés: A többi téti miért nem szavaz?
  Érdekesség: a 3 téti szavazókörben évek óta mindig ugyanazokat látjuk szavazatszedőként. Mikor terveznek frissítést vagy cserét?”
 • 29. LúdasMatyi 2010. szeptember 02. 09:25
  „Az elmúlt (4 éve) Önkormányzati választások előtti napon Szabó Ferenc olyan szórólapot küldött, amin beikszelte, hogy az induló képviselők közt, neki kik lennének "jók".
  A tétiek nem mindenben hallgattak rá, így a testületbe bekerültek "nem ikszesek" is. Sajnos a többség az ikszes volt. Szerintem a "bólogató Jánosok" miatt nem fejlődik Tét Városa.
  Tétiek nem választanak meg idegent polgármesternek. Stádel Katalin is csak 199 szavazatot tudott szerezni. Ma hol van Stádel? A cége dolgozói a bérüket a felszámolás után, hosszas utánjárás után kapták meg.
  Szabó Ferenc sem örült a telefon hívásoknak. Egy polgár ha bajban van, a tétiek csak az utolsó pillanatban emeleik fel a telefont. A bajba jotott embernek meg segíteni kell. A képviselők lemondtak a fele tisztelet díjukról, a Polgármester nem.
  A 100%-os nyugdíjából Szabó Ferenc adakozhatna a 30 ezer Ft-os nyugdíjasoknak.”
 • 28. LúdasMatyi 2010. szeptember 02. 08:58
  „Téten volt év, hogy csak egy járdaépítést mutatott fel az Önkormányzat.
  - A téglavetői tervezett beruházások meg azért maradtak el, mert a Hivatal a telekszomszédos lakókat nem értesítette, ami kötelező lett volna. Arra gondoltak, bőven elég, ha a Hivatalban kifüggesztik a papírt. Szerintem a "téglavető ügye" még nem lefutott ügy.
  - Sokan mondják, és igazuk is van, az Önkormányzatnak nem feladata biogáz erőmü építése. Nálunk sikerült 50 millió Ft-ot EUS pénzt elkölteni, amihez az önkormányzat még 5,5 millió Ft-ot hozzátett, hogy nem épült semmi.... Nem tudni ki volt a projek vezetője, és nem tudni a pénz mire ment el! Közben a gazdákkal egy szerződés sincs megkötve. A gazdák azt mondják: a semmire hogyan kössünk szerződést.
  - A szélkerekek témája is érdekes. Ha bárkinek nem tetszik, akkor lehet távolabb is építeni.
  - Tét Városa ajánlja fel az AUDI-nak az EON villamos alállomása melletti területet. Ha Győrben megtorpedózzák a fejlesztést, itt van terület. A vasutat Szemeréről ide lehet hozni az elkerülő úttal együtt.
  Persze ennek a Sokoró nem örülne.”
 • 27. xmplpat 2010. szeptember 01. 13:37
  „Közigazgatási Hivatal mától ismét felügyeli az Önkormányzatokat.
  Kedves Tétiek, eyg telefont-levelet megér a Kistérségi feljelentés. Nem kell mind a 3800 főnek, elég csak 50 bejelentés...
  (mielőtt kapnék a fejemre, győriként hiába is szólnék, lehurrognának a tétiek. Tegyék meg ők, amitől jobblesz nekik.)
  Hajrá!”
 • 26. viviva 2010. szeptember 01. 13:26
  „Gratulálok, LúdasMatyi!!!!!!!! Sziszi meg írjon valami dicsérőt a VÁROSRÓL és a VEZETŐSÉGRŐL!!!!!!!!!”
 • 25. LúdasMatyi 2010. szeptember 01. 11:00
  „Gratulálok Szabó Ferenc polgármester Úrnak, hogy végre felismerte, hogy nyugdíjba kell vonulnia! Már 4 éve sem kellett volna azokra hallgatnia, akik az indulásra felkérték. A tétiek tudják kinek köszönhetik valójában Tét Várossá válását, az okmányirodát a földhivatalt. A "misézésnek" voltak eredményei is. Az önkormányzat épülete kívül-belül megújult, épültek utak és járdák. Nagy kár, hogy a helyi vállalkozók ebből kimaradtak, pedig ők szerettek volna "ministrálni".”
 • 24. bő 2010. augusztus 31. 09:47
  „xmplpat-nak: ne itt írja le véleményét, hanem ott ahol meghallgatják és tesznek is ellene valamit /vizsgálódások, felelősségrevonások, a törvények betartatása/ A Kistérség ellen a 4.000 emberből 3.800 felemelné szavát, ha tudná hogy hol kell a bejelentést megtenni. Azt hiszem mindenki tudja miről van szó. Most lehetősége van mindenkinek új vezetést választani, átgondoltan,MINDENRE kiterjedően szavazni személyekre. Aztán ne okozza senki a vezetést, ha nem úgy mennek a dolgok ahogy kellene. MINDENKI MINDENT VEGYEN FIGYELEMBE A SZAVAZÁSNÁL!!!!!!!!! NE LEGYEN ELFOGULT !! A" mosoly" és a hizelgés ne vezessen félre senkit!!!!!!!!!!!!!!!”
43 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvtárlátogatás a szobából

Győr - Csak jövő szeptemberre kell befejezni a megyei könyvtár vezetésével megvalósuló 77 millió… Tovább olvasom