Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Több a motoros az utakon - Mire figyeljenek a vezetők?

Ezek a rendőrség és a mentők tanácsai. Ha ön motorozik, hogyan készült fel a tavaszra?


Erre figyelmeztet a rendőrség


A kedvező időjárás beköszöntével ugrásszerűen megnőtt az utakon a motorosok száma, akiknél magasabb a baleseti kockázat.

A legkiemelkedőbb rizikófaktort az emberi tényezőben kell keresni: képességeiket túl, gépük teljesítményét pedig alulbecsülik. Vezető baleseti okok évek óta a sebesség nem megfelelő megválasztása és a szabálytalan előzés.

Pár hónapos kihagyás után még az edzett, több éve motorozóknak is „eltompulhatnak" a reflexei, így azokat be kell járatni. Ennek az a legmegfelelőbb módja, ha a járművezetők a kezdeti időben óvatosan használják motorukat addig, amíg nem kerülnek újra edzett állapotba.

A körültekintő motorozás a közlekedők miatt is fontos, hiszen jó pár hónapig az autósok sem láttak motorosokat, így nekik is újra meg kell szokni a jelenlétüket az utakon.

Még az első út előtt fontos ellenőrizni a meglévő biztonsági felszereléseket, és ha valamelyik nem megfelelően működik, törött, sérült, akkor ne mulasszák el azokat lecserélni! A bukósisak esetében a sértetlen és rendszeresen tisztított, karbantartott sisak meghálálja a gondozást, ám egy esetleges baleset, esés után mindenképpen szükséges ellenőrizni, hogy megfelelően el tudja-e még látni a védelmet. Lehetőség szerint szakszervizben ellenőriztesse motorját.

Az elektromos berendezéseket, a világítást és a gumikat is szükséges átnézni. A biztos felkészítés nagyon fontos, mert védi a motorost és garancia arra, hogy a kétkerekű a legjobb teljesítményt nyújtsa az utakon. Egy rövidebb motoros vezetéstechnikai képzéssel felfrissíthetik tudásukat. A megfelelően elsajátított kezelési vagy fékezési technikák életet menthetnek, és a motort is megvédhetik a nagyobb sérülésektől.

A rendőrség kiemelte: az első tavaszias napsütés még nem tudja felmelegíteni a poros, hideg aszfaltot és a motor nyári gumiját sem, ezért a hideg aszfalt miatt nagyobb fékúttal és féktávolsággal kell számolni.

Fotó: rendőrség
Fotó: rendőrség

A mentők kéréseA tavasz érkezése a motoros szezon kezdetét is jelenti. Sajnos mindez igaz a mentőszolgálat szempontjából is, hiszen már az elmúlt napokban is több olyan, súlyos balesethez riasztották a mentőket, ahol motorosok szenvedtek sérüléseket.

Az Országos Mentőszolgálat kéri az autóvezetőket, hogy fokozottan figyeljenek a kétkerekű járművekre, számítsanak rájuk útkereszteződéshez érve, vagy előzés közben is.

A motorral közlekedőket a sebességkorlátozások betartására és a kiegészítő védőfelszerelések használatára figyelmeztetjük, melyek eséskor, ütközéskor kivédhetik a súlyosabb sérüléseket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bede-Fazekas Csaba először a győri színpadon Kossuth-díjasként

Kedd reggel kilenc órakor kezdődött Mozart A varázsfuvolájának próbája a Győri Nemzeti Színházban. Tovább olvasom