Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Tizenkét kamionnyi olasz kő a Városház térre

Győr - Október végére teljesen megújul a Városház tér. A beruházáshoz Olaszországból követ, Kárpátaljáról fenyőt hoznak. Borkai Zsolt győri polgármester két és fél hónapja jelentette be, hogy még az idén felújítják a Városház teret, amelynek elhasznált, toldozott-foldozott aszfaltburkolata „nem illik" a városháza gyönyörű, több mint százéves műemlék épületéhez.
A Győr Kommunális Szolgáltató Kft.-re bízott beruházás előkészítése azóta az utolsó fázisához ért: minden engedély – így az örökségvédelmi hivatal hozzájárulása is – megvan a kezdéshez. A terveket – csakúgy, mint a Széchenyi téri rekonstrukcióét – a győri Czita Építész Iroda Kft. készítette.

Németh Zoltán alpolgármester, belvárosi önkormányzati képviselő a kisalfold.hu-t arról tájékoztatta, hogy nemrégiben véglegessé vált az ütemezés. Eszerint a munkálatok két és fél hét múlva – július 28-án, hétfőn – kezdődnek el.

A szeptember 1-jei iskolakezdésig a legnagyobb gyalogosforgalomnak kitett részekkel végeznek a kivitelezők, és végleges helyére kerül a buszmegálló. Szeptemberben fognak neki a parképítésnek, míg a teljes fejlesztés várhatóan október végére fejeződik be.

A beruházás részeként tűzcsapot telepítenek a tér földhivatal felőli oldalára, ugyanis jelenleg nincs a közelben, ami baj esetén megnehezítené a városháza oltását.

A szürkés-barnás árnyalatú, lángolt felületű köveket Udine mellől hozzák, de díszítésként bordós sávokat is leraknak a térre. Fotó: Bertleff András
A szürkés-barnás árnyalatú, lángolt felületű köveket Udine mellől hozzák, de díszítésként bordós sávokat is leraknak a térre. Fotó: Bertleff András

A politikus elmondta: az olaszországi Udine mellől hozatnak tizenkét kamionnyi szürkés-barnás tónusú, a felületén lángolt, természetes kőburkolatot. Díszítésként bordós sávokat is leraknak. Ugyancsak felújítják a városháza lépcsőjét, valamint korszerűsítik az épület és a tér csapadékvíz-elvezetését.

A zöldfelületekből – a helyi Comfort Tervező Kft. tervei alapján – „barokk látványparkot" alakítanak ki. Ehhez több mint kétezer bukszust, csaknem négyszáz díszcserjét, 39 oszlopos és kúszófenyőt, négy magnóliát és juhart, félezer évelő cserepes növényt, ezer rózsát és kétezer egynyári virágot ültetnek el. A tér dísze lesz az a két nagy ezüstfenyő, amelyet Kárpátaljáról hozatnak Győrbe: az egyik a téren ma is álló, de beteg, a másik a tavalyi vihar következtében kipusztult példány helyére kerül.
A beruházás végösszege várhatóan 140 millió forint lesz. Németh Zoltán elmondta: arra törekednek, hogy mind a gyalogos-, mind a gépjárműforgalom zavartalan maradjon a munkálatok idején. Az anyagokat éppen ezért éjszaka szállítják – emiatt a közelben élők megértését kérik. Időszakonként napközben szükségessé válik a Szent István út Baross hídra jobbra kanyarodó, szélső sávjának lezárása.


Kőburkolatot kap az Árpád út egy része

Várhatóan még ebben a hónapban olyan kőburkolatot kap Győrben az Árpád út Jókai utca és megyeháza közötti szakaszának déli járdája, amilyen a Bajcsy-Zsilinszky úton van 2006 óta – tájékoztatta lapunkat Németh Zoltán alpolgármester, a Belváros 1-es körzetének önkormányzati képviselője. A 360 méteres részen korábban kábelfektetési munkák zajlottak. A beruházás 6 millió forintba kerül.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Hozzászóló 2008. augusztus 05. 11:03
  „Nem tudom, hogy ki mennyire van otthon kőügyileg, de valóban nem lehet ma idehaza ilyen mennyiségű és jó minőségű természetes követ kapni. Aztán hogy Olaszország vagy valami más, az meg már édesmindegy...”
 • 23. Korrekt 2008. július 26. 20:30
  „...a következöket irta VÁLLALKOZÓ>>>Remélem versenypályázatot írnak ki a munkára<<<

  ...az acsarkodók és félrevezetök elolvashatnák néhányszor a fenti véleményt...mert ugye, a fidesz nem hires a versenykiirásokról....itt a bizonyitási lehetöség tbk.”
 • 22. docky 2008. július 12. 22:53
  „Szép és jó gondolatnak tartom azt, hogy a köztereket fel kell újítani, de sokkal fontosabnak tartom, hogy egy élhetőbb várost hozzanak létre a a "vezetés" emberei, ahol féltengely törés nélkül végig lehet menni egy hídon, defekt nélkül lehessen autózni minden úton! Jah és fontos lenne az is hogy az útjavításokat nem egy 30-as táblával kellene megoldni "ahhoz úgy is jó felirattal"”
 • 21. Goldmund 2008. július 12. 20:03
  „Én inkább azt nehezményezem, hogy miközben a Városháza előtt a jó állapotú aszfaltot lecserélik, a Széchenyi térhez még mindig nem nyúlt senki hozzá. Büszkélkedünk, hogy Közép-Európa legnagyobb barokk tere, de még látszanak azok a felfestések is, amelyek abból az időből származnak, amikor ott parkoló volt - vagy 30 éve.”
 • 20. lepkef 2008. július 12. 13:22
  „Az agyamat eldobom....Olaszországból követ hozatnak. Mert egész Magyarországon nem lehet normális követ kapni, ami megfelelő lenne a győri Városháza elé!!!!?????? Úgy tűnik, nem változik semmi, amíg mindenki benyeli ezt és a hasonló dolgokat. Ők meg megint jót röhögnek rajtunk.... Kálóczy tér...... :) 19 millió? Neeeee....
  Teljes mértékben egyetértek Stewe-vel.
  Nagyon ráfért már,de.... gondoljunk már bele 19 millióból mit lehet/ne építeni? Nem padot, leandereket és dísz tujákat....csak.”
 • 19. Börönd Ödön 2008. július 12. 11:45
  „Inkább az Orbán papa köve lett volna, mert az legalább magyar. Kárpátalja is az. A vörősfenyőből mi készül? A cölöpök a tér alá?
  A cikkből azért kiderült,hogy a Németh Zoli ezek szerint mégiscsak nélkülözhetetlen. Mikor kapja vissza a hatáskörét? Remélem legközelebb Ő lesz majd a polgármester. Győr megérdemelné őt és akkor aztán lenne ám fejlődés!”
 • 18. vikicicus 2008. július 12. 08:36
  „végre egy értelmes ember!!! igen ez stewe lenne!!!
  hogy lehet mindenki ilyen naiv??!! vagy ti is ebből vesztek kocsit mi???”
 • 17. Stewe 2008. július 12. 00:44
  „A Kálóczy tér is szép lett, de ne akarják megmagyarázni, hogy a felújítása 19 millióba került, mert dobok egy hátast...
  Szemmel láthatóan a minimálbéres vagy kékkönyvecskés?! kommunálisos melósok csinálták az egészet. 19 millióba lehet benne volt valakinek az új autója is... Könyörgöm, kit néznek má hülyének?”
 • 16. raffy2 2008. július 11. 21:43
  „szerintem is biztos szép lesz,és nem fog egyik politikus udvarára sem kerülni ebből a kőből.mi ez a rosszindulat?”
 • 15. Valaki 2008. július 11. 21:17
  „Amikor az előző városi tanács, beton térkövezte a barokk stílusú belvárost, senki sem vinnyogot! Persze a pártfegyelem. :)))”
 • 14. lássatok már tisztán 2008. július 11. 19:15
  „melyik a jobb nektek??

  a) régi városvezetés: pénzlopás, semmi fejlődés
  b) mostani: pénzlopás városfejlesztéssel

  lehet gondolkozni...

  Egyébként épp ideje van már a közterületek felújításának, a kb 10+ éve felújított Baross utca óta nem történt semmi nagyobb beruházás”
 • 13. kim 2008. július 11. 18:12
  „Én az előttem szólokkal ellentétben még nem láttam az új teret, de remélhetőleg szép lesz.
  Örülök, hogy végra a közterekre is gondolnak és lakhatóbbá, élhetőbbé, egyszóval szebbé teszik a várost.
  Lehet fikázni, hogy erre bezzeg van pénz. Igen erre legyen pénz, ez közügy, (aki meg el van tiltva a közügyektől az ne nézze és ne rongálja majd, ha kész lesz).”
 • 12. voodoo 2008. július 11. 17:52
  „Biztos, hogy a Lomtárba dobja a következőt: ´Magyarország´?

  Igen Nem”
 • 11. mama16 2008. július 11. 14:49
  „istenem mennyi idióta!!! sasa, gróf, stb...
  ti milliomosok vagytok vagy politikusok? vagy ti is jutalékot kaptok?
  ja ott olcsóbb a kő, a kiszállítás meg ingyen van mi? az olyanok miatt mint ti tart ott ez az ország ahol tart! a rongyrázás az megy, az adósság meg nő, dehát ez a divat, mit lehet tenni??”
 • 10. cs 2008. július 11. 14:34
  „Ebben az a szép,hogy néhány politikusnak ebből a kőből még az udvarára is fog jutni!”
 • 9. vállalkozó 2008. július 11. 14:28
  „Vanitt pénz emberek kánaán van mindenki örülhet vigadozhat.Olasz kő,kárpátaljai fenyő mikell még jóvilág van nem?
  Ezek nem normálissak kiváncsi vagyok kinek milyen érdekeltsége fűződik az anyagokhoz.Emberek komolyan mondom én nem kapok szikrát mivan ebben az országban.Ennyi pénzből letérkövezem I osztályu minőségben egész a vidéki buszmegálóig.Remélem versenypályázatot írnak ki a munkára és a pályázatot nem benfentes írja úgy,hogy gyakorlatilag az nyeri meg akit én akarok.De már látom sőt már tudom,hogy tévedek.Az eszem megáll komolyan mondom.”
 • 8. sasa32 2008. július 11. 13:45
  „büdös balkániak!”
 • 7. Gróf 2008. július 11. 13:32
  „Hogy miért külföldről hozzák?!
  Elmondok egy titkot.Mert Ott Olcsóbb!!!
  Kicsit gondolkozzunk már,nem csak fikázni kell!
  Ja, és rohadjon el győr!?
  Ujjitani is kell ,sőt muszáj!
  Europa!!!Nem balkán vagyunk...csak az a baj ,hogy itt sok ember balkáni!”
 • 6. Atika2 2008. július 11. 13:07
  „#1,2,3!
  Ti tiszta ruhat sem vesztek soha, ugye?”
 • 5. load 2008. július 11. 12:56
  „Remélem arra is lesz elegendő pénz, hogy az új burkolat alá felújítják a közműveket!
  Ha nem, pár év múlva a szép új burkolat is toldozott foldozottá válhat.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltévedésturizmus élteti a kis hajót

Vének - A kerékpárút kiépítésén múlik a véneki rév jövője, addig ugyanis alig akad átkelő vendég,… Tovább olvasom