Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Tél a tavaszban: nincs járhatatlan út, de óvatosan közlekedjenek! - fotók, videók

Továbbra is téliesek az útviszonyok, a kamionos forgalom azonban már nincs korlátozva.

13.00 - Nincs járhatatlan út, a kamionos forgalom sincs korlátozva 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szerda déli összesítése alapján az intenzív havazás nyomán a fő- és mellékúthálózaton egyaránt téliesek az útviszonyok. A közútkezelő ezért arra kéri a közlekedőket, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. március 27. 12.00 órai összesítése alapján továbbra is folyamatosan havazik a főváros körzetében, Pest megye déli területén, a Dunántúl középső részén, a Duna vonalától keletre pedig mindenhol intenzíven havazik. Az északi és a keleti megyékben és az Alföldön is téliesre változtak a közlekedési feltételek.

A főutakon fennakadás délben nem volt, a folyamatos havazás nyomán a főutak burkolata általában latyakos vagy havas. A mellékutakon téliesebbek az útviszonyok, hókásás, latyakos, havas vagy letaposott havas szakaszokra egyaránt számíthatnak a közlekedők. Ugyanakkor a 30 ezer kilométeres úthálózaton a havazás miatt nincs útlezárás, a nehézgépjárművek a Zala megyei 75-ös főúton a Bak és Pölöske közötti szakaszra újra behajthatnak, így jelenleg sehol sincs korlátozva a teherjárművek forgalma, a határállomásokon a ki- és belépés egyaránt zavartalan.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A mai napon országosan több mint 500 munkagép dolgozik rotációban az utak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáin.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is arra kéri az autósokat, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, csak és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.

11.43 - Több  megyében visszavonta a korábban kiadott veszélyjelzést a  meteorológiai szolgálat, így már csak két északkeleti megyében van  érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés a havazás,  illetve hófúvás miatt.   

Szerda hajnalban még hét megyére adott ki elsőfokú  figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás,  illetve a várható hófúvás miatt.   

A hófúvás miatt kiadott figyelmeztetések nagy részét mostanra  visszavonták. Jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a havazás,  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a havazás és a gyenge hófúvás miatt  elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.  
   

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtt az MTI-hez  eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a szél tovább  mérséklődik, emiatt délutánra nyugaton és északkeleten is megszűnik  a gyenge hófúvás esélye. A kiterjedtebb havazás északra és keletre  szorul vissza, ott szerdán és csütörtökre virradóra még több  centiméteres friss hó hullhat. Az északkeleti megyékben még akár 10  centiméternyi hó is eshet - tették hozzá.  
   
Éjjel a szélvédett, kevésbé felhős tájakon sűrű köd képződhet.  Csütörtökön veszélyes időjárási jelenség már nem várható - írta a  meteorológiai szolgálat.

9. 40 - Teljes útzár a 81-es főúton Kisbérnél

Keresztbe fordult egy kamion a 81-es főúton Kisbér és Vérteskethely között, A műszaki mentés idejére az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-vel.

A sajtószolgálat tájékoztatása szerint az útlezárást Kisbér felé lehet elkerülni.

8. 45 - Hótoló az árokban

Olvasó-tudósítónk jelezte szerdán reggel, hogy Kapuvárnál, a Höveji úton egy hótoló dőlt az árokba.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


8. 40 - Megszűnik a havazás

Szerdán északon, északkeleten, keleten várható havazás, majd többfelé havas esőre, esőre válthat a csapadék keleten, északkeleten. Már csak az Alpokalján és északon lehet kezdetben egy-egy élénk széllökés.

A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és -6°C között alakul, délután 0, +5°C várható.

Távolabbi kilátások

Csütörtökön északon, északkeleten fordulhat elő vegyes halmazállapotú csapadék. A légmozgás általában gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban a Dunántúlon erősen fagyhat, helyenként párássá válhat a levegő. Délen, délkeleten már érezhető lesz az enyhülés.

Forrás: idokep.hu.

Szerda, 05.58 - A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szerda kora reggeli összesítése alapján az éjszakai intenzív havazás nyomán a fő- és mellékúthálózaton egyaránt téliesek az útviszonyok. A közútkezelő ezért arra kéri a közlekedőket, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. március 27. 05.30 órai összesítése alapján az ország jelentős részén közel két napja folyamatosan havazik. Tárnok környékén intenzíven havazik ott a látótávolság is lecsökkent. A Dunántúl nyugati és déli területein 15-20, a középső országrészben helyenként 25-30 centiméter hó hullott. Az Alföldön 15-20, míg az északkeleti megyékben 5-10 centiméter a hó vastagsága.

A társaság munkagépei éjszaka és a reggeli órákban is megállás nélkül dolgoztak, ennek ellenére a fő- és mellékutak egyaránt havasak, latyakosak, csúszósak, Csorna közelében jégbordásak, Baja térségében jeges szakaszokra készüljenek. A szél többnyire gyenge vagy szélcsend van, viszont Heves, Nyékládháza és Sátoraljaújhely környékén közepese erősségű szél fúj. Egyelőre jelentősebb hófúvásokról nem érkezett információ, viszont Zala megyében a sármelléki bekötő út a reggeli órákra járhatatlanná vált.

A rendkívüli időjárási viszonyokra tekintettel a 61-es főút Zala megyei szakaszán megtiltották a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedését, már a Somogy megyei szakaszon Inkénél kell rendőri terelésre számítani, kerülni Nagykanizsa irányába a 68-as főút felé lehet. Zala megyében a 75-ös főúton a 27-es és a 35-ös kilométer szelvények között teljes lezárás van továbbra is érvényben az elakadt járművek és a hó helyzet miatt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei, de az intenzív havazás miatt nehézkes a hó eltakarítása. A 05.30 órai állapot szerint országosan 435 munkagép dolgozik az utak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáin.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is arra kéri az autósokat, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, csak és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.Kedd, 19. 16 - Autó az árokban

Olvasó-tudósítónk jelezte, hogy a 85-ös főúton Kapuvár és Vitnyéd között, a Győr felé vezető oldalon az árokba dőlve "fekszik" egy személyautó.

18. 06 - A főutak burkolata országszerte többnyire vizes vagy sónedves, latyakos 
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd délutáni összesítése alapján a főutak döntő többsége jól járható, ugyanakkor a mellékúthálózaton egyes térségekben továbbra is téliesebbek az útviszonyok. A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról!
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának  17.30 órai összesítése alapján a Kisalföldön, Vas, Zala, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Heves megyében havazik. Máshol szállingózik a hó, Békés és Csongrád megyében havas eső esik. Országszerte gyenge a légmozgás, de Vasvár, illetve Heves környékéről erős széllökéseket jelentettek.
 
A főutak burkolata országszerte többnyire vizes vagy sónedves, latyakos szakaszokra kell számítani Vas, Veszprém és Somogy megyében, valamint Baja és Szolnok környékén. Zalaegerszeg térségében viszont jégbordás, Kiskőrösnél hóbordás szakaszok lassítják a haladást.
 
A mellékutak burkolata az Északi-középhegységben és a Tiszántúlon vizes vagy sónedves, a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén latyakosak vagy letaposott havasak, míg Pápa, Tapolca és Marcali térségében jégbordásak.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A 17.30 órai állapot szerint országosan több mint 210 munkagép dolgozik az utak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáin.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is arra kéri az autósokat, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.


16. 05 - A 81. és 82. főútakon megszűnt a korlátozás

A 81. számú  főút Győrből kivezető szakaszán és a 82. számú főúton is akadálytalanul közlekedhetnek a gépjárművek. A  7,5 tonna feletti tehergépjárművekre vonatkozó korlátozást feloldották. 

Az M1-es autópályán a Szlovéniába közlekedő 7,5 tonna feletti gépjárművek  forgalmát továbbra is korlátozzák. A 85. és 86. számú főútak csomóponti lehajtójánál a rendőrök a nehéz gépjárműveket nem engedik lehajtani a főútra, a járműforgalmat az autópályán terelik tovább.

Győr-Moson-Sopron megyében a havazás miatt az útak csúszósak, hókásásak, a rendőrség kéri óvatosan, körültekintően közlekedjenek.

15.40 - Kapuvár és Öntésmajor között az út.


15.20 - Nehézgépjárművek forgalmának korlátozása - Kamionstop. Forrás: kozut.hu

A 7,5 megengedett össztömeg feletti tehergépjárművekre vonatkozó korlátozások
- Az M1-es és 85-ös főút csomópontjánál, az M1-es és 86-os főút csomópontjánál, valamint az M1-es és 81-es főút csomópontjánál déli irányban nem közlekedhetnek.
- A 13-as főúton nem közlekedhetnek.
- A 75-ös főúton Bak és Pölöske között nem közlekedhetnek.
- A 81-es főút Komárom-Esztergom megyei szakaszán nem közlekedhetnek.
- Megszüntették a határátkelőhelyekre vonatkozó korlátozásokat.

15.00 - Még mindig hull a pelyhes...

Még mindig hull a pelyhes... Fotók: Talpas Balázs
12. 46 - Elzárt település és járhatatlan út nincs

A megye területén a hótakaró maximális vastagsága 7 cm. A hőmérséklet -5  °C-os minimumot ért el. Elzárt település és járhatatlan út nincs.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 29 fővel 23 darab technikai eszközzel folyamatosan végzik az utak takarítását, sikosságmentesítését.

Máltai Szeretetszolgálat megyénkben 32 fővel és 7 gépjárművel 5 helyszínen készenlétben áll az esetlegesen úton, gépjárművekben rekedtek ellátására.

A készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon.

Az útba indulók tájékozódjanak a korlátozás és a közlekedési viszonyok aktuális és várható helyzetéről, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Amennyiben a hatóságok azt kérik, ne induljanak útnak! Az azonnali információhoz jutás érdekében figyeljék a közszolgálati médiumok közleményeit - közölte a katasztrófavédelem.

12. 22 - Feloldott útzárak

Újból akadálytalanul haladhatnak a 82. számú főúton a 7,5 tonna feletti gépjárművek. A rendőrség feloldotta a kamion STOP-ot Veszprémvarsánynál.

Az M1 autópályán a Szlovénia irányába haladó 7,5 tonna feletti tehergépjárművek forgalmát a 86. számú csomópontnál nem engedik a főutra lehajtani, a járműforgalmat az autópályán tovább terelik a rendőrök.

A 81. számú  főút Győrből kivezető szakaszán csak a 7,5 tonna feletti járművek forgalmát korlátozzák a rendőrök abban az esetben, ha a szomszédos megyébe tartanak.

A rendőrség kéri a közlekedőket hogy óvatosan, körültekintően közlekedjenek. 

11. 08 - A rossz idő miatt nincs vágányzár Bük és Szombathely között

A rendkívüli időjárás miatt a GYSEV Zrt. szakemberei nem tudják elvégezni a március 25-e és 27-e között betervezett pályaépítési munkálatokat Bük és Szombathely között.

A további részletek itt érhetők el >>

11. 00 - Ismét havazik, hóátfúvás a 85-ösön Kapuvár és Vitnyéd közöt

9.21 - Kapuvár és Vitnyéd között a 85-ös főút havas. A gyenge szél is kisebb hóátfúvásokat okoz. Maximum hatvannal, hetvennel ajánlott a közlekedés - írta tudósítónk.

9.10 - Útlezárások, kamionforgalom terelés

A havazás miatt a 82. számú főútvonalon Veszprémvarsánynál a 7,5 tonna feletti gépjárművek forgalmát Gic irányába terelik a rendőrök.

Az M1 autópályán a Szlovénia irányába haladó 7,5 tonna feletti tehergépjárművek forgalmát a 81., 85. és 86, számú csomópontoknál nem engedik a főutakra lehajtani, a járműforgalmat az autópályán tovább terelik a rendőrök.

A 81. számú főút Győrből kivezető szakaszán a szomszédos megyébe tartó autósokat a rendőrök visszafordítják. Csak a megye településeire közlekedők vehetik igénybe ezt a főútvonalat.

Győr-Moson-Sopron megyében az utak csúszósak, kérjük az autósokat hogy óvatosan, körültekintően közlekedjenek. 


8.44 - Országos hóhelyzet itt: Meteorológiai szolgálat: országszerte havazás, hófúvás veszélyezteti a közlekedést >>

8.14 - Kedden folytatódik a borongós idő, sokfelé várható havazás, délkeleten, keleten havas eső, eső is hullhat, az élénk, olykor erős északkeleti, északi szél pedig helyenként hófúvásokat okozhat. Hajnalban +1 és -6°C várható, délután pedig -4 és +4°C között alakul a hőmérséklet, nyugaton lesz a hidegebb, délkeleten a melegebb - írja az időkép.hu.

8.00 - Országszerte havazik. Megyénkben az utak hókásásak, jégbordásak lehetnek, óvatosan a közlekedéssel! A buszoknál és vonatoknál nem tapasztaltunk késéseket.

Forrás: időkép.hu
Forrás: időkép.huKedd, 06.00 - A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd kora reggeli összesítése alapján az országos fő- és mellékúthálózaton egyaránt téliesek az útviszonyok, egyes térségekben a reggeli fagyok nyomán jeges, jégbordás szakaszokkal is találkozhatnak az autósok. A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel induljanak el!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. március 26. kora reggeli összesítése alapján az ország túlnyomó részén téliesek az út- és látási viszonyok. A főutakon Baja térségében jégbordás szakaszokra kell számítani, az ország többi részén havas, letaposott havas, hókásás a főúthálózat.

A mellékutakon jegesedést tapasztaltak Szombathely környékén, jégbordás szakaszokkal kell számolni Baja körzetében, máshol havasak, latyakosak, néhol hókásásak az alsóbbrendű utak. Sűrű a köd Szombathely és Vasvár tájékán, a látótávolság nem éri el a 100 métert, míg a Dunántúl nagy részén közepesek a látási viszonyok. Erős széllökésekre egyelőre Szombathely közelében kell számítani.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A kora reggeli állapot szerint országosan több mint 500 munkagép dolgozik az utakon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a télies útviszonyok miatt arra kéri az autósokat, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.

5.59 - Tét és Szemere között autó borult az árokba reggel, 6 óra körül - írta tudósítónk.


Hétfő, 21. 21 - Narancssárga riasztást adtak ki kilenc kistérségre

A Kisalföldön, az Alföld keleti felén, Észak-Magyarországon 5-15 centiméternyi hó hullhat kedden.

A hófúvás miatt narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki kilenc kistérségre, nagyrészt Jász-Nagykun-Szolnok megye területére hétfő este az Országos Meteorológiai Szolgálat.

E szerint a ceglédi, a nagykátai, a jászberényi, a szolnoki, a kunszentmártoni, a mezőtúri, a törökszentmiklósi, a karcagi és a tiszafüredi kistérségben erős hófúvás várható, és a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Keddre a havazás és a hófúvás miatt már szinte az ország egész területére első- vagy másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Két megye - Komárom-Esztergom és Békés - kivételével mindenütt számítani lehet veszélyes időjárási jelenségre.

A meteorológiai szolgálat hétfő kora esti, az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: kedd reggelre a Dunántúl nagyobb részén és az Alföld nyugati felén jelentős (15-25 centiméteres) hótakaró alakulhat ki.

 Kedden napközben megszakításokkal várható gyengébb havazás, majd késő délutántól délnyugat felől újabb hullámban valószínű intenzívebb havazás. Az élénk északkeleti szél több helyen hordhatja majd a havat.

19. 52 - Havazás - terelés

A rendőrség március 25-én 18.00-tól a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmát korlátozza – Szlovéniába közlekedők - az M1-es autópálya 85-ös és 86-os számú főutak lehajtóinál a főutakra nem térhetnek le, a két főutat nem használhatják.
 
A 82. számú főútvonalon Veszprémvarsánynál megelőző forgalomkorlátozó intézkedés van érvényben. A rendőrök a 7,5 tonna feletti gépjárművek forgalmát Gic és Kisbér irányába terelik.

Az útba indulók – elsősorban a kamionok vezetői – tájékozódjanak a korlátozás és a közlekedési viszonyok aktuális és várható helyzetéről, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Amennyiben a hatóságok azt kérik, ne induljanak útnak - közölte a katasztrófavédelem.

19. 46 - Havazik a 85-ös főút mentén

Olvasó-tudósítónk jelzése szerint erősen havazik Csorna és Kapuvár térségében. A két város között a 85-ös út járható, de havas az útburkolat.

17. 20. - Balesetes kamionok miatt elterelés

A 82-es főúton, Zirc térségében kamion fordult keresztbe. Emiatt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a 7,5 tonna össztömeg feletti járműveket Veszprémvarsánynál eltereli.

16. 25 - Folytatódik a havazás

Kedd reggelig főként a Dunántúl középső és déli részén, illetve az Alföld északnyugati részén jelentős vastagságú (15-25 cm) hótakaró kialakulása várható. Keleten, délkeleten vegyes formájú csapadék valószínű, északnyugaton, a Kisalföld térségében pedig kevesebb hóra számítunk.

Fotó: idokep.hu
Fotó: idokep.huKedden napközben inkább csak megszakításokkal valószínű gyengébb havazás, majd késő délutántól nyugat felől újabb hullámban várható havazás - olvasható a met.hu-n.

15.15 - Többfelé havazik a megyében is

Forrás: Időkép.hu
Forrás: Időkép.hu


12.50 - A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának hétfő 12.00 órai összesítése alapján az ország több megyéjében is változó intenzitással havazik, ám ez fennakadást nem okoz a közúti közlekedésben. A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. március 25. 12.00 órai összesítése alapján a Dunántúlon Vas és Zala megyében, Tapolca és Veszprém környékén, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön esik vagy szállingózik a hó,  intenzív havazást a társaság útellenőrei a Mecsekből jeleztek.

A közútkezelő munkagépei folyamatosan dolgoznak, így a fő- és mellékutak általában nedvesek Vas, Tolna és Baranya megyében,  Baja közelében azonban már latyakosak, hókásásak, havasak. Többnyire szélcsend van, de Szekszárd és Tamási környékén, valamint a Duna-Tisza közén helyenként közepes erősségű szél fúj, hóátfúvásos vagy járhatatlan útszakaszra nem kell számítani a közlekedőknek, fennakadást sem jeleztek még az utakról.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A társaság már gondoskodott arról, hogy szükség esetén rövid időn belül a saját munkagépein túl bérelhető munkagépeket is az utakra rendeljen a hóeltakarítási munkákra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, különösen, ha Baranya vagy Tolna megyében kelnének útra, mivel ezeken a területeken a délután folyamán hófúvásos szakaszok alakulhatnak ki a várható viharos erejű széllökések miatt. Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.

9.46 - Megyénkben hószállingózás

Forrás: Időkép.hu
Forrás: Időkép.hu09.05 - Délnyugaton intenzíven havazik

Forrás: Időkép.hu
Forrás: Időkép.hu
8.36 - A koponyeg.hu előrejelzése szerint hétfőn erősen felhős, majd mindenütt borult lesz az ég. Eleinte csak délnyugaton, később egyre többfelé várható havazás. A keleti, délkeleti határszélen eső, havas eső is előfordulhat. Reggel -5 fok körül alakulhat a hőmérséklet, míg délután a havas délnyugati tájakon csak 0 fok körül, keleten még 4-9 fok között várható. Az északkeleti szél megerősödhet, délnyugaton már hófúvásokat okozhat.

Kedden marad a borult idő, szinte országszerte számíthatunk havazásra. A délutáni órákig a sokfelé élénk északkeleti szelet erős lökések kísérhetik, mely főleg a délkeleti, keleti tájakon képezhet hóátfúvásokat. Mindössze 0 fok körül alakulhat a hőmérséklet - ez kb. 13 fokkal a sokéves átlag alatti érték - olvasható az előrejelzésben.

Szerdán is borongós időjárásra van kilátás, bár már egyre kevesebb, és egyre kisebb mennyiségben fordul elő havazás, hószállingózás. Megkezdődik az enyhülés.


Hétfő, 8.04
- Sopronban hétfőrre virradóra 2-3 centis a hó esett, jelenleg is havazik.  A közlekedési viszonyokról videót küldött Tudósítónk:


Videó: olvasó-tudósítóElőzmények:

8.41 - A Dunántúlon változó intenzitással havazik - Egyes térségekben téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának vasárnap 7.00 órai összesítése alapján a Dunántúl jelentős részén változó intenzitással havazik, ám ez nagyobb fennakadást egyelőre nem okoz a közúti közlekedésben. A közlekedők ugyanakkor több térségben is, főleg a mellékúthálózaton, találkozhatnak téliesebb útviszonyokkal, ezért a társaság arra kéri a közlekedőket, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. március 24. 7.00 órai összesítése alapján a Dunántúl déli, középső, nyugati és északnyugati részén, továbbá Solt környezetében havazik vagy szállingózik a hó, az ország többi részén nincs csapadék. A Dunántúl déli részén, továbbá a Duna vonalától keletre több helyen is közepes erősségű a légmozgás. Erős szelet jelentettek Kaposvár, Dabas, Szikszó és Gyomaendrőd környezetéből.

"A főutak burkolata a csapadékos területeken általában sónedves, Zalaegerszeg, Pécs és Szekszárd környékén latyakos, ugyanakkor Veszprém megyében és Tamási térségében havas. A mellékutakon egyelőre téliesebbek az útviszonyok, a Dunántúlon sok helyen havasak, Harkány környezetében a reggeli fagyok miatt jegesek az alsóbbrendű utak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szinte összes üzemmérnöksége II. fokú téli tisztántartási készenlétben látja el feladatait, vagyis továbbra is 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A reggel 7.00 órai állapot szerint közel 100 munkagép és mintegy 400 üzemmérnökségi dolgozó vett részt a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban" - közölte Pécsi Norbert Sándot, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.

8.25 - Jövő hét közepéig fagypont körül alakulhat a csúcshőmérséklet
 

"Vasárnap borongós idő várható szórványos hószállingózással, havazással. Hideg napunk lesz, +2 fok körüli maximumokkal. A keleti szél megélénkül, mely tovább rontja majd a hőérzetet.

Hétfőn és kedden erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és hétfőn délnyugat felől egyre többfelé, kedden már sokfelé várható havazás, keleten, délkeleten havas eső sem kizárt.

Erős lesz az északkeleti szél, mely néhol hófúvást okozhat. Fagypont körül alakulhat a csúcshőmérséklet.

Szerdán eleinte marad a borult, télies idő, szórványosan újabb hószállingózással; később lassan csökken a felhőzet.

Csütörtöktől enyhülés kezdődik, húsvéttól már a sokévi átlagnak megfelelő hőmérsékletű idő valószínű" - olvasható a Köpönyeg.hu előrejelzésében.


Forrás: Köpönyeg.hu
Forrás: Köpönyeg.hu

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. ATX 2013. március 28. 14:35
  „64: Mediterrán ciklon okozza a havazásokat? A "mediterrán", magyarul földközi, szóról nekem kellemes meleg, pálmafák, Julius Ceasar, ilyesmik jutnak eszembe...”
 • 64. Túrabakancs 2013. március 27. 22:44
  „ATX ! /60/
  Rosszul ismered az idei telet! A jövő héten közepén úgy néz ki, egy újabb mediterrán
  ciklon húzódik fölénk, melynek hatására a hideg újra eláraszthatja az országunk egy jelentős részét.
  A hólapátot senki ne zsírozza le...ha műanyag ha nem. Reménykedjünk, hogy csalnak a jelenlegi számítások!!!
  Mert ez már tényleg vicc. Ettől függetlenül még további két hétig nem lesz tavaszi enyheség, örülni fogunk
  a plusz 5-7-fokoknak is. Legalábbis itt a Dunántúlon. Délkeleten lehetséges plusz 14-fok is. Pár napig...”
 • 63. Kabóca 2013. március 27. 20:22
  „Hull a pelyhes fehér hó,
  jöjj el kedves Nyúlanyó!”
 • 62. józanparaszt 2013. március 27. 19:06
  „56: nem voltam ott, de szerintem egy alagútban- hacsak nem mindjárt a bejáratnál - nem a téli útviszonyok miatt történik baleset...”
 • 61. ATX 2013. március 27. 13:25
  „Szerintem ma délutántól (Győr-M-S-ban) nyugodtan elfelejthetjük a havat! Legalábbis az év végéig! Már most sajtálom a kereskedelmi médiát, hogy nem lesz mit ragozniuk órahosszat...”
 • 60. ATX 2013. március 27. 11:13
  „Miért van az, hogy Skandináviában és Finnországban egyetlen egy kátyút nem látni az utakon? Pedig ott az év nagy részében tél van!”
 • 59. Mankapunka 2013. március 27. 11:11
  „Érdekes, mi tudunk éjjel közlekedni az utakon hajnalig, nincs semmi gond, aztán mikor a sok Fittipaldi előkerül, megáll az élet.”
 • 58. háté 2013. március 27. 10:13
  „Tetszik ahogyan a győr-szol kezeli az utakat! - el is fogy nagyon sok pénz.
  Csak közlekedni siralmas.”
 • 57. sopron32+1 2013. március 27. 09:46
  „Ja kérem az igaz, hogy ausztriában is gondokat okoz a tél. Ezen nem lehet vitatkozni. De olyant ott még senki sem látott hogy a hótoló az árokban pihen :)))))))))))) ilyen röhej csak itt van ezen az ún nem csodaországban.”
 • 56. ATX 2013. március 27. 09:08
  „A zord idő Ausztriában is okozott gondokat. Nem is keveset! Íme:
  http://www.hir24.hu/kulfold/2013/03/26/tomegkarambol-egy-osztrak-alagutban/”
 • 55. Csajsziland 2013. március 27. 09:02
  „Ma reggeli (7:34-7:55) körkép: Rábapatona tükörjég, a 4 fajta kenyeres kocsi világát nem tudva araszol vagy álldogáll az út szélén... 85-ös főút pályafeljáró előtti szakasz, hűtős furgon orral a jobb oldali árokban. M1 Móvár felé a börcsi pihenőnél egy Skoda megpördülve jobboldalt, forgalommal szemben állva az árokban... Nincsenek rendesen takarítva az utak, csak sóztak észnélkül, ami megolvadt a mellékutakon, az most mind visszafagyott. Köszönjük Emese...”
 • 54. ekkenekepen 2013. március 27. 08:56
  „Világ életemben utáltam a telet, ez az idei még egy adaggal rátett, de remélem jövőre májusig tart és lefagy minden a <moderálva> hogy argentináig futunk szójaszállítmányért hogy ne dögöljünk éhen, mert ide jött a jégkorszak.
  A Golf áramlat meg nyilván már csak fogalom”
 • 53. b.ildi57 2013. március 27. 08:04
  „Patriot teljesen igazat adok neked, csoda országba még nyáron is van olyan hogy 2-3 órára lezárják az egész autópályát, ugyanis ha egy baleset van még félpályán se engedik tovább míg el nem takarítják a roncsokat. Sajnos volt szerencsém a NÉMET autópályán egy baleset miatt 7 azaz hét órát állni. Szerencsémre kamionban voltam így ki lehetett bírni, de akik személyautókkal voltak azoknak rázós volt, nem minden autós készül fel annyi vízzel és kajával hogy ennyi időt kibírjon.”
 • 52. Patriot 2013. március 27. 07:07
  „FIGYELEM!
  Aki Csodaországba tart előtte informálódjon, mert ott sem állampolgári jogon jár a jégmentes aszfalt télvíz idején.

  Az A1-es autópályán, Bécstől mintegy hetven kilométerre nyugatra, St. Pölten közelében mintegy harminc gépjármű ütközött össze késő délután.

  A baleset térségében egész nap esett a hó, az úttesten jégréteg képződött. A tömeges autóbalesetben egy busz is érintett volt, de az utasok közül senki nem sérült meg.

  A baleset halálos áldozata egy olyan személygépkocsiban ült, amelyik beszorult egy kamion alá.
  A tűzoltóság szóvivője azt mondta az osztrák közszolgálati rádiónak, hogy az autósok nem az útviszonyoknak megfelelően vezettek.

  Ausztria keleti felében is befolyásolja a közúti közlekedést a szokatlanul télies márciusi időjárás, több tartományban történtek személyi sérüléssel járó balesetek hétfőn és kedden.

  Karintia és Stájerország határán, a Herzogberg-alagútban is súlyos baleset történt, az A2-es autópálya Karintia és Olaszország felé vezető oldalán. Itt 14 személyautó és négy teherautó csúszott egymásba a sónedves úttesten. Ezzel a balesettel csaknem egy időben az ellenkező irányba, Graz felé vezető útpályán két tehergépkocsi és egy személyautó ütközött össze. A két balesetben összesen mintegy harmincan sérültek meg.

  Graz irányában néhány óra elteltével újra megindult a forgalom az A2-esen. Az Olaszország felé tartó autósokat egy másik útra terelik át, ebben az irányban legkorábban késő este állhat helyre a közlekedési rend a rendőrség szerint.

  Alsó-Ausztria tartományban összesen hetven közúti balesetről érkezett bejelentés hétfő óta. A tartományi rendőrség közlése szerint kedden hajnalban Bécstől nem messze, Fischamendnél az A4-es autópályán megcsúszott a havas útpályán és az árokba sodródott egy személyautó. A benne ülő három férfi - egyikük egy magyar állampolgár - megsérült. Az A5-ös autópályán egy bécsi nő valószínűleg előzés közben megcsúszott az autójával, és a terelőpalánknak csapódott. Valamennyi sérültet kórházba szállították.

  Burgenlandban mintegy tucatnyi esetben mentettek ki a tűzoltók árokba csúszott autókat. Dél-Burgenlandban egyes útszakaszokon teherautók csak hólánccal közlekedhetnek.

  Hétfőn délután Stájerországban egy teherautó megcsúszott a havas úton és lesodródott az úttestről. A sofőr és utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Murtal járásban hatan sérültek meg, amikor frontálisan összeütközött egymással két személygépkocsi.

  Habár Ausztriában nem rendkívüli dolog, hogy húsvét környékén hó esik, az ideihez hasonló hideghullámra, tartósan fagypont körüli hőmérsékletre legutóbb 1958-ban volt példa Bécsben, előtte pedig 1883-ban.

  Szerző: MTI - Világgazdaság Online”
 • 51. Madarász 2013. március 26. 19:51
  „48. Elárulnád, hogy hol esett 2 cm hó, mert Győrben és környékén ennél azért több volt, reggel a 83-ason csak-csak volt valami nyoma a Győr felé vezető sávban takarításnak, kifelé már nem, de azt hiszem, ha a középen összegyúrt hó néhol súrolja az autó alját, az azért kicsit több 2 centinél. A bekötőúton meg tükörjég volt mind az 5 km-en, délután sózták le.”
 • 50. bikinivonal 2013. március 26. 16:54
  „Reggel a 17-es busz Sopronban az Erzsébet utcából kikanyarodva a Csengeryre kivitte az egyik fát! Még szerencse, hogy a járdán nem volt senki!!! A buszsoför kiszállt, körülnézett, majd szó nélkül továbbhajtott.”
 • 49. System_Admin 2013. március 26. 16:50
  „Hegyeshalomnál az "Y" nél baleset:(
  MEGINT.Sokadszor!!!
  Óvatosan erre mert amúgy is veszélyes, meg ha még 80 nal röpködnek a falukba (Levél, Hegyes)
  És ha a biztosurak nem csak napsütésbe,megszokott helyeken mérnének 2 havonta egyszer akkor még talán változás is lenne:)
  De ha a reggeli "munkásjárat" a pályán menne, már a fele is elég lenne már az is haladás.Megértem reggelente nem tudnák lenyomni a felest, meg az ingyen kávét a kifli mellé.Meg fizetni is kell ami egy érvágás,és abból a 3 kilóból nem is jön ki a biztonság érdekében:(
  De ha majd így is lesz (kétlem mert birkák) akkor sem előzünk óvár felől a fent említett kerszteződésbe...
  Mert az a m15 felhajtóra vonatkozik nem pedig 5 másodperc előnyre
  Gondolom most is ez lehetett....
  A stop tábla meg egyértelmű (a gyengébbek kedvéért zöld táblákon is jelölve van, az 50 km táblák körül...)
  Hegyeshalom felé pedig jól meg lett spórolva 50 méter aszfalt hogy nyugodtan le lehessen kanyarodni..

  Csodálkoznék ha ezt kitennék,és esetleg TÖRTÉNNE valami.Rendőrség, és persze a nagy közútkezelő részéről.................................”
 • 48. Mankapunka 2013. március 26. 16:09
  „Vágod Tibi, mindenkinek ez az elvárása, hogy legyenek az utak eltakarítva, de a saját háza elöl meg már nem képes eltakarítani, ami KÖTELESSÉGE lenne.

  Józan ésszel belegondolsz, 2 centi hóért egy autót sem indítanék, hogy sózzon, ezért kár pazarolni ilyenre. Aki ennyire fél a természettől, az bújjon vissza az anyja hasába.”
 • 47. ATX 2013. március 26. 16:07
  „Ezzel a havazásosdival csak az a gondom, hogy engem egy vidéki kolléga vált(ana) reggel, aki ilyenkor - hála az útviszonyoknak - rendszeresen elkésik. Nekem meg maradnom kell, amíg meg nem jön. Persze a fizetésem nem lesz emiatt több. (Az övé sem kevesebb.) Gondolom sok hasonló sztori van. A Győrben dolgozók nagy része ugyanis vidéki. Régen ezt úgy mondták, hogy agglomeráció. Csak a helyi dolgozókat ez nem vigasztalja...”
 • 46. Tibicsokee 2013. március 26. 11:48
  „Mankapunka
  Kicsit rosszul nézed a dolgokat azt hiszem.....
  2 cm hó esett, nem 20. Legyen már jogos elvárás, hogy tetves 2cm havat el tudjanak tűntetni vagy előre felsózni és akkor meg se látszódna...
  2cm hó miatt ne kelljen már senkinek otthon maradnia..... Én több százezer kilómétert levezettem baleset nélkül, de ma reggel, a 2cm hónak sikerült úgy lefagynia, hogy (nem vagyok vallásos) de hálát adtam az égnek, hogy baj nélkül beértem....
  A dugókat nem az okozza, aki ilyen úton megcsúszik, hanem az aki még 2cm havat sem képes kezelni és eltakarítani. Az összes összetört autót kifizettetném a közútkezelővel, mert ha legalább úgy csinálnának, mintha csinálnának bármit, akkor jobb lenne...”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vandál vendégszurkolókat keres a rendőrség - félmilliós kár a győri stadionban

Mintegy félmillió forint kárt okoztak a vendégszurkolók az ETO Stadionban. Tovább olvasom