Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Tehetünk a korai halálozás ellen

Megyénkben másfélszer annyian halnak meg 65 éves koruk előtt, mint más uniós országban. A kutatók szerint egészség-magatartásunkkal van a baj.

Egy friss felmérés megmutatja, melyik településen magasabb a korai halandóság az országos átlagnál. A halálozási adatok hűen tükrözik az adott térség gazdasági helyzetét. Minél fejlettebb egy ország, lakosainak annyival nagyobb az esélyük arra, hogy megérik a 65 éves kort. Magyarországon másfélszer többen halnak meg ennél előbb, mint másutt az unióban.

A megyei kormányhivatal népegészségügyi szerve közelmúltban befejezett felméréséből Győr-Moson-Sopronra vonatkozó adatok is kiderülnek. A kutatás szakmai vezetője, Burkali Bernadett szociológus a Kisalföldnek elmondta: az egészségi állapotunkat befolyásoló tényezőknek négy nagy csoportjuk van.

A legkevesebb szerepe az egészségügyi ellátórendszernek van, ezt követik a környezeti tényezők, a genetikai állomány, s a legnagyobb mértékben egészség-magatartásunk tehető felelőssé. A korai halálozás magas kockázatát hazánkban nem magyarázzák a gazdasági mutatók, sokkal több múlik a gondolkodásunkon.

A halálesetek 50–60 százaléka megelőzhető lenne, ha rendszeresen járnának az emberek a szűrésekre.

Győr-Moson-Sopron a statisztikában nem áll rosszul. Az országos átlaghoz képest többen érik meg a 65 éves kort, a helyzet az elmúlt 15 évben 15–16 százalékkal javult. Kistérségi szinten 2004 és 2008 között mindenütt alacsonyabb volt a korai halálozási mutató az országosnál.

A legkedvezőbb a Mosonmagyaróvári kistérségben élő nők helyzete. Kisebb egységeket nézve kiderül, hogy nőknél a Győri kistérségben, férfiaknál pedig a Soproni–fertődi kistérségben mutatkozott halmozódás, három és félszeres, illetve több mint kétszeres kockázatot mutatva. Települési szinten vannak további kritikus pontok, ezeket taglalja táblázatunk.Burkali Bernadett elmondta: a rosszindulatú daganatok a legfőbb felelősök, 65 év alatt a rák okozza minden harmadik férfi, s minden második nő halálát. Pedig az esetek 50–60 százaléka megelőzhető lenne, ha rendszeresen járnának az emberek a szűrésekre. A második helyen a keringési megbetegedések állnak, a nők közül minden negyedik, a férfiak közül minden harmadik ebbe hal bele.

A korai halálozás okai a férfiak 13 százalékánál az emésztőrendszer megbetegedései. Ezek jelentős része a túlzott alkoholfogyasztás miatti májzsugorodás. Az ivászat a felelős minden tizedik nő haláláért is, elgondolkodtató, hogy a két nem közötti különbség csupán 3 százalék. A legveszélyeztetettebb kistérségek a téti és a pannonhalmi, az alkoholfogyasztással összefüggő kiugróan magas halálozást már a kilencvenes évek közepén leírták a debreceni egyetem kutatói.

A következő vezető halálok az úgynevezett külső ok, ebben vezető helyen a járműbalesetek és az öngyilkosságok állnak. Előbbi az alkoholfogyasztással is összefüggésbe hozható, utóbbi pedig a lélek egészségére mutat rá. Az adatok nem lepték meg a kutatókat, a Téti kistérségben az öngyilkosságok száma már húsz éve meghaladja az amúgy is magas magyarországi átlagot.

Burkali Bernadett hangsúlyozta: a felmérésről készült részletes jelentést minden polgármesternek elküldik. A településükre vonatkozó egészségi adatokból a vezetők láthatják, milyen területeken van szükség megelőzésre vagy beavatkozásra. Segítségért a népegészségügyi szervhez fordulhatnak.

Olvasóink írták

  • 3. elemér 2011. február 06. 09:27
    „Legnagyob probléma az elhizás ami sok betegséghez vezet. Aztán meg nem érdekli az embert a korlátozott élet késöbb. Van aki komojan veszi a dolgokat egy mütét után, de nem mindenki olyan szerencsés hogy megmenti egy mütét. Kimutatások és szürések se megbizhatók, habár jobb mint a semmi. Jack Lallane nemrég halt meg 96 éves korában, tüdögyulladásban. Egész életében egészséges volt. Reggel 1-1/2 órát sulyozott és félórát uszott naponta.”
  • 2. Gombperec 2011. február 05. 20:00
    „Kedves Aranka! Váltani kell háziorvost, szabad a választás.”
  • 1. ARANKA 2011. február 04. 11:26
    „Ezek nagyon szép írások, csak az a baj, hogy több háziorvos olyan mint a mienk, aki futószalagon nézi a betegeket. 12 éve keringési betegségekre szedek gyógyszereket s mellette van több nyavalyám is, de azon kívül, hogy felírja a gyógyszereket soha meg nem méri a vérnyomásom, se mást. Mikor már valami komolyabbat érzek, akkor mehetek privát orvosokhoz, mert szerinte minden a korral jár.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkülönböztetés az ápolási osztályon Győrben

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság egy korábban hozott, de most közzétett határozata szerint a… Tovább olvasom