Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Tehetséggondozás városban, régióban, országban

Iskolaközi szerveződésként öt évvel ezelőtt alakult Győrött a Talentum Műhely. Az országban egyedülálló a folytatás: 2001-től a tehetséggondozás önkormányzati támogatással, intézményesített formában működik.
Győrött több évtizedes múltja van annak, hogy a közoktatási és a közművelődési intézményekben tehetséggondozó munka folyik. Az 1998-ban létrehozott Talentum Műhely ezt a hagyományt erősíti, tudtuk meg Mentler Mariannától. A Nevelési Tanácsadó Gyermek- és Ifjúságpszichológiai Központban működő intézmény munkatársa érdeklődésünkre elmondta, hogy feladatuk a kiemelkedő képességű általános és középiskolai tanulók felkutatása, fejlődésükhöz a magas szintű fejlesztés biztosítása. Ennek érdekében mentorok irányításával tehetséggondozó diákkörök alakultak. A körök munkájában a győri iskolák szaktanárainak javaslata alapján vesznek részt a legtehetségesebb, érdeklődő diákok. Jelenleg 24 iskolában, 170 gyerekkel, 14 diákkör működik. A Talentum Műhely – pszichológus bevonásával – fokozatosan alakítja ki a tehetségmérés és tanácsadás rendszerét.

Mentler Marianna hangsúlyozta: a tehetséggondozó műhely megalakulása óta vállalkozik regionális, sőt, országos feladatokra is. Ilyen volt például az elmúlt év áprilisában a Révai-gimnáziummal közösen Győrött rendezett térségi diákköri konferencia, illetve decemberben szintén a folyók városában tartották a Tudományos Diákkörök III. Országos Konferenciáját (Tudok), amelyen 130 hazai és külföldi diák mutatta be tudását a jeles egyetemi és akadémiai tagokból álló zsűrinek. A térségi konferencia díjnyertes előadásait a Talentum Műhely Mentler Marianna szerkesztésében kötetben jelentette meg.
A regionalitás szellemében kapcsolódnak más hazai tehetséggondozó szervezetek tevékenységéhez, és arra törekednek, hogy a többi egyetemi városhoz hasonlóan Győrött is megteremtsék a kapcsolatot a középiskolai diákkörök és a Széchenyi István Egyetem kutatóhelyei, szakkollégiumai között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz elítéli a „Balogh-csomagot

A győri közgyűlés Fidesz–Magyar Demokrata Fórum–Magyar Keresz- ténydemokrata Szövetség… Tovább olvasom