Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Tartja helyét a megye

Győr-Moson-Sopron - A Központi Statisztikai Hivatal a napokban jelentette meg a megye 2006-os évkönyvét, amelyből kiderül, hogy Győr-Moson-Sopron a legtöbb területen továbbra is jóval kedvezőbb helyzetben van az ország többi részénél. Itt a születéskor várható élettartam a férfiaknál 70, a nőknél 78 év, eggyel-eggyel több, mint az országban.

Szűkebb pátriánkban ugyanannyian születtek, de kevesebben haltak meg, mint másutt, és ez a régió több beköltözőt is vonzott. A megyében 4,3 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, szemben hazánk 7,5 százalékos mutatójával. A tízezer lakosra jutó 37 épített lakás 3-mal több az országos átlagnál. A gazdasági teljesítmény 11 százalékkal haladta meg az országos értéket.
Rekordot döntött a házasságkötések és a válások száma is.

A kép persze nem minden esetben ennyire rózsaszín. Az alkalmazásban állók 98 ezer forintos nettó keresete például elmarad az országos átlagtól. Ugyanez a helyzet a működő vállalkozások, valamint a cégek beruházásai esetében is.

Kattintson a képre a nagyobb méretért >>


A lakosság több mint ezerrel nőtt

A statisztikai évkönyvből az is kiderül, hogy Győr-Moson-Sopron lakossága több mint ezerrel nőtt tavaly, így meghaladta a 442.600-at. Ezt – ahogy évek óta mindig – az ide költözők magas száma magyarázza, a 4346 újszülöttre ugyanis 5265 elhunyt jutott. Összehasonlításként érdemes megemlíteni, hogy 1990-ben a lélekszám még csupán 425 ezret tett ki. Az egy éven aluli gyermekek közül 21-en vesztették életüket 2006-ban; az érték a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony, 1990-ben például 58 szerepelt a rubrikában.

Több mint tíz éve nem kötöttek olyan sokan házasságot, mint az elmúlt évben (2253 pár), sajnos azonban rekordot döntött a válások száma is (1036).

A megyében 1628 lakás épült tavaly, ami egyötödével maradt el a 2005-ös adattól, és kevesebb a 2001-esnél is. Biztató ugyanakkor, hogy a kiadott építési engedélyek száma 21 százalékkal több a 2005-ösnél.


A beruházások visszaestek

A gazdaság kifejezetten jól teljesített. Az ipari termelés 14,5 százalékkal, az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 13,7 százalékkal, az építőipari termelés 18,9 százalékkal nőtt 2005-höz képest. A beruházások ugyanakkor 1,5 százalékkal (kétmilliárd forinttal) visszaestek.

Lapunk a települési adatok alapján számos rangsort készített. A lélekszámhoz képest a legtöbben Mérgesben, Edvén, Pusztacsaládon, Győrzámolyon, Sikátoron, Győrújfalun, Rétalapon, Feketeerdőn, Veszprémvarsányban és Dunaszegen jöttek világra.

Tizenegy településen ugyanakkor – Cakóházán, Csáfordjánosfán, Cséren, Kisbaboton, Maglócán, Potyondon, Répcevisen, Tárnokrétin, Vásárosfalun, Véneken és Zsebeházán – egyetlen gyermek sem született.

Azon községek listája, ahol senki nem halt meg tavaly, jóval rövidebb: csupán Mérges, Rábcakapi, Cakóháza és Maglóca szerepel rajta. Arányaiban a leggyászosabb éve a 128 lelkes Rábaszentmiklósnak volt, ahol minden 14. ember elhunyt 2006-ban. A bevándorlókat a helyben élők számához képest a legjobban Gyalóka, Károlyháza és Potyond vonzotta. A másik véglet Csér, ahonnan hattal többen költöztek el, mint ahányan letelepedtek, így a lélekszám 36-ra csökkent. A nyugdíjasok aránya Rábasebesen, Bakonygyiróton és Cséren a legmagasabb (több mint 50 százalék), míg a legalacsonyabb – 20 százalék alatti – Vámosszabadin, Fertőhomokon és Károlyházán.


A legtöbb autója a kópháziaknak van

Ugyancsak a település lakosságszámához viszonyítva a legtöbb házat Cakóházán, Hövejen és Győrladaméron húzták fel, ugyanakkor Árpástól Zsebeházáig tart azon 47 falu sora, ahol egyetlenegy sem épült. Ötven községben egyébként lakásépítési engedélyt sem adtak ki. Ennek a listának az élmezőnyét amúgy Nagylózs, Győrladamér és Győrújfalu vezeti.

Ezer lakosra számítva a legtöbb vállalkozás Győrben, a legkevesebb Sikátorban működik. Arányaiban a legtöbb autója a kópháziaknak, a legkevesebb a károlyháziaknak van. A vezetékes telefonok száma alapján készített lajstromot Fenyőfő vezeti, az utolsó ugyancsak Károlyháza.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályáznak a Baromfi üzemére

Győr - A Pannon Baromfi két nagy értékű, a termeléshez már nem kapcsolódó ingatlant, illetve… Tovább olvasom