Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Tankban operál a győri sebész

Az egyik rakéta azt az egészségügyi egységet semmisítette meg, ahol egy héttel ezelőtt betegeket láttam el- dr. Pellek Sándor győri sebész a Kisalföldnek küldött első levelét az afganisztáni ENSZ-tábort ért rakétatámadást követő hajnalon írta.
Dr. Pellek Sándor
A missziós orvos beszámol arról is, hogy robogó tankban alszik, ahol ha kell, műtétet is végez. „ Szikrázó napsütésben, golyóálló mellényben és sisakban szálltunk buszra, s egyenesen a kabuli utcákon találtuk magunkat" – írta afganisztáni megérkezéséről dr. Pellek Sándor győri orvos, aki a magyar egészségügyi kontingens tagjaként utazott a Közel-Keletre.

A mellkassebészről az induláskor adhatott hírt utoljára a Kisalföld (Doktor Pellek Afganisztánba indul – 2003. március 5.), közvetlenül azelőtt, hogy a magyar missziót a németországi kiképzésre szállították.
„ A németországi felkészítés után Üzbegisztánba repültünk, majd kétnapos sátortáborozás után katonai szállítógéppel, kalandos körülmények között – az afganisztáni hófödte hegyeket szinte súrolva – landoltunk Kabul nemzetközi repterén. A látványra azt hittem, fel lehet készülni, de mint már annyiszor életem során, most is tévedtem."
Az elképesztő állapotok mellett integető gyermekek sokasága és békés emberek fogadtak bennünket.

„ A közelmúlt háborúinak roncstemetői között érkeztünk meg az ISAF (International Security Assistance Force) táborába, Camp Warehousba, amely egyben a KMNB (Kabul Multinational Brigade) tábora is. Huszonhét nemzet több ezer missziósa dolgozik itt együtt, a kommunikáció nyelve az angol, amely vonatkozik a rádió- és telefonhasználatra is. Fűthető sátrakban lakunk, az éjszakai fagy nyomai csak a befagyott gépkocsiablakokon láthatók. Az ellátás magas szintű: van fitneszcentrum, az internethasználat mindenki számára biztosított, az étkezésben pedig mindennap gazdag a gyümölcskínálat: görög- és sárgadinnye, diónyi szőlőszemek és nektarin között válogathatunk."

Harci jármű a műtő

„ A Medevac (Medical Evacuation Company) csoportban dolgozom, a Charley-team vezetőjeként. Folyamatos szolgálatban vagyunk, szabadnapunk nincs. Megérkezésünk óta dolgozunk. Soha nem gondoltam, hogy egyszer robogó tankban fogok aludni, de most már tudom, milyen ez. Harci járművel járunk ugyanis a táboron kívüli területekre: a jármű körülbelül húsz tonna és minden sebészi beavatkozás elvégezhető benne. Hozzá kell tennem, hogy a betegek altatása is az én feladatom, amely a sebészi tevékenység mellett szintén nagy kihívás számomra. Bemutatom »barátunkat«, a Sivatagi Rókát, aki hű társunk: ez ugyanis a sebészi »tank«, a Desert Fox."
„A környező falvakban sokszor úgy érzem magam, mintha egy Indiana Jones-film szereplője lennék. Az utcákon maszatos gyermekarcok sorfala között haladunk, csokiadagomat mindig szétosztom közöttük, néha a könnyem is kicsordul."

„ Három hét után találkoztam az első afganisztáni virággal, amelyet le is fotóztam. Csapatunk március 15-ét méltóan megünnepelte, nemzeti zászlót is bontottunk. Megdobbant a szívem akkor is, amikor magyar feliratú tejesdobozban kaptuk a tejet."

Minden megsemmisült

„ Természetesen történtek nem várt események is: az ENSZ-táborok elleni rakétatámadásokra gondolok. (Két nappal ezelőtt rakéta csapódott a Kabulban állomásozó ISAF-erők táborába, ahol magyar orvosok is dolgoztak. A támadásban senki nem sérült meg, de megrongálódott az egyik szálláshely. Ez volt az első olyan támadás, amely közvetlenül ISAF-tábort ért – a szerk.) Az egyik rakéta azt az egészségügyi egységet semmisítette meg, ahol egy héttel ezelőtt betegeket láttam el. A becsapódás pillanatában megnyílt a föld és minden megsemmisült. Az itteni események meghaladják egy átlag európai ember toleranciáját és időnként a tűrőképességét is. A tábor életét alapvetően felborította a támadás, amelynek hatása alól még mindig nem szabadulok."

Köszönet a kórháznak

„ Rendkívül büszke vagyok munkahelyemre, a Petz Aladár oktatókórházra, hogy a csaknem másfél évtizedes pályafutásom alatt felkészített a nemzetközi integrációban végrehajtott orvosi együttműködésre és támogatta részvételemet e fontos afgán misszióban."

Kapcsolódó cikkek >>

A pokolba indul gyógyítani (2003-02-23) >>
Dr. Pellek ma indul Afganisztánba (2003-03-04) >>
Megérkezett Kabulba a magyar orvoscsoport (2003-03-10) >>hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap döntés előtt a Rejtőben

Önkormányzati képviselőket hívott nyílt napra a győri Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskola. A… Tovább olvasom