Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Takáts Árpád mindig mindenkinek elmondja

Sport és élet: Takáts Árpád új könyve élvezetes és tanulságos olvasmány.

Kevés olyan újságíróval találkoztam, aki olyan követekezetesen volt minden időben jókedvű, mint Takáts Árpád. Bevallom, sokáig nem tudtam megfejteni a titkát, de aztán - legújabb könyvét lapozgatva - rádöbbentem, Árpi bácsi, ahogy mostanában mindenki szólítja az egyébként örökifjú hetvenkedőt egyszerűen szerette amit csinált.

Szerette a szakmáját, szerette az életet és szereti a mai napig is. Tényői otthonában felesége fenséges babgulyását szürcsölgetve, mellé házi készítésű pogácsát harapdálva beszélünk a könyvről. Igazából a könyvről, de közben minden másról is. A barátokról, akik a Magyar Rádió budapesti stúdiójából még ma is gyakran nyitják be az ajtót, a gyerekekről, akik messze földeken élnek és közben még a szomorkás anekdotáknál is mosolyogni kell. Mintha Takáts Árpád tisztában lenne azzal a közhelyszerű, ám igazából be nem tartható igazsággal, hogy vedd könnyedén.

Takáts Árpád mindig mindenkinek elmondja - Fotó: Szük Ödön


Még a könyvírást is.

Takáts Árpád sokáig volt oszlopos tagja a Kisalföld sportrovatának.

Írásaiban a valóság alaposan számomon kérhető kérlelhetetlen tényei helyett a legtöbb esetben a jóízű tudósítások zamata volt tetten érhető. Ezért is kedvelték az olvasók. Nem puszta tényvalóságot, hanem a hozzá tartozó hangulatot adta át.

Tette ezt akkor is, amikor - a könyvből ez is kiderül - a részben az ő ötletéből megvalósult rádiós körkapcsolásokban bejelentkezett a győri ETO pályáról, hogy egy percbe sűrítve mondja el mi történt húsz perc alatt.

Legújabb kötete önéletrajzi és egyben sporttörténeti alkotás. Az Elmondom hát mindenkinek, Karinthytól kölcsönvett cím arra az elszánásra utál, amelynek szentségében mindig is élt. Vérbeli kommunikátor,. Aki még a magán életében is tudósított. Mindenkinek mesélt, mindenkinek sztorizott. Soha nem felejthető mondásai még ma is szállóigék a szerkesztőségekben. Mindegyikben ahol megfordult, és elhihető, a legújabb könyvéből kiolvasható, volt néhány.

Takáts Árpád szerencsés ember. Egyrészt mert hihetetlen memóriája kristály tisztán vázolja fel a múlt sporteseményeit, sportlegendát, másrészt pedig azért, hogy ahol homályos volt a múlt képe ott kisegítette felesége kutatása, vagy éppen egy-egy cikke a sok százból, melyet titokzatos, kincseket rejtő bőröndjében őriz. Esetleg fellapozza a szakirodalmat, például lapunk sportszerkesztőség vezetőjének Papp Győzőnek nem egy alkotást megidézve a felhasznált irodalom résznél.

Novotny Zoltán az előszóban azt írja, érdekes olvasmány a könyv ismerősöknek és ismeretleneknek, az őt -Árpi bácsit - szeretőknek és kevésbé kedvelőknek, egyszóval mindenkinek.

A híres neves volt rádiós kollegája nem téved. Pontosan és korrekt módon ír a kötetről.

Takáts Árpád életét, családját gondolatait is megismerhetjük, és közben egy észvesztően érdekes sportos utazás keretében átszáguldhatunk az elmúlt ötven éven. Megjelenik győri kalandjaival Szilágyi János, Ipper Pál könnyei, a Hanság lecsapolása, Papp Laci bunyójának titka, a Verebes korszak legszebb történetei.

Felsorolhatatlan a könyvben szereplő valóban sport ikonnak számító sztárok sokasága. Takáts Árpád barátként ismerte legtöbbjüket és pont ezért emberibben és talán még érdekesebben tud szólni róluk, mint az eddig megjelent könyvek.

A kötet, amely a Hazánk Kiadó és Szabó József munkáját és elszántságát dicséri könnyed, de elolvasásába csak azok kezdjenek, akik nem félnek némi férfiú érzelgősségtől. Takáts Árpád szinte minden titkát elmondja benne mindenkinek. A mi legnagyobb gyönyörűségünkre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz - A megyében 6 ház lakhatatlan

Fél tucat ház vált lakhatatlanná a megyében a Cuhai-Bakony-ér egy hónappal ezelőtt kezdődött áradása… Tovább olvasom