Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Szülőföldünk honismereti pályázat díjkiosztója - Galéria

Szülőföldünk megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázat díjkiosztó ünnepségét tarották szerdán Győrben a Megyeházán.


Zsúfolásig megtelt a Megyeháza díszterme szerdán délelőtt Győrött, mikor is a „Szülőföldünk" megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázat eredményhirdetését és díjkiosztóját tartották.

A meghívottakat Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke, Néma Sándor, a „Szülőföldünk" Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesület elnöke és a pályázatokat elbíráló bizottság tagjai köszöntötték.

A honismeret a legkiválóbb eszköz a nevelésben, az ismeretek kézzelfoghatóvá, személyessé, életszerűvé tételében. Alkalmas arra, hogy a szülőföld, a lakóhely múltját megismerjék diákjaink. Segíthet abban, hogy ez az ismeret ne csupán egy tiszteletreméltó nemzeti kincs, hanem mindennapjainkat át-meg átszövő eleven érték legyen. A honismeret nagyon is közvetlen módon segíti kisebb csoportok, közösségek létrehozását, amelyek nélkül az iskola nem iskola, amelyek nélkül nevelni nem tudunk. Okítani igen, de nevelni biztosan nem.

A „Szülőföldünk" Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete – főként a megyei és a győri városi önkormányzat erkölcsi és anyagi támogatásával – több mint három évtizede, 1974 óta szervezi és koordinálja a megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázatot. Az idei pályázatra ismét szép számmal érkeztek felnőtt, ifjúsági és általános iskolás pályamunkák az elhivatott és lankadatlan érdeklődésű és szorgalmú pályázóktól.

Az „eredménylista" szerint a 102 benyújtott pályamunkából 79 volt értékelhető, azaz díjra, könyvjutalomra vagy oklevélre érdemes. Helytörténeti kategóriában 60, néprajzi témában 12, fotó kategóriában 7 pályázatot értékelt a zsűri (22 felnőtt, 52 ifjúsági.)

A kiváló színvonalú pályázatok miatt, három első díj került kiosztásra, felnőtt helytörténeti kategóriában: Hárs József (Sopron) … Magyarország az Ön lábai előtt hever, Császári Fenség!... 1848-49 ezúttal nem úgy, ahogyan megszoktuk…; Takács Istvánné (Győr) Családom históriája; Torma Margit (Sopron) A mai Újkér hősi halottjai… Mind a három pályázat kiadásra érett munka. Győr város különdíját Torma Attila kapta, „Városi poli-tik-tak" jeligés, Változatok egy sétányra, avagy kegyeleti emlékpark Győrben – a Bisinger című munkájáért.

A megyei önkormányzat a díjkiosztó ünnepség helyszínének térítésmentes biztosítása mellett anyagi támogatással is hozzájárult a több évtizedes hagyománnyal bíró pályázat sikeres lebonyolításához.

Szülőföldünk honismereti pályázat díjkiosztója - Fotó: H. Baranyai Edina

Olvasóink írták

  • 1. k-pityerke-k 2011. augusztus 20. 18:01
    „Gratulálok a győzteseknek! Kár, hogy az ifjúsági és a gyermek díjazottak névsorát nem tették közzé, hiszen ők is megérdemelték volna...:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonykodó multi segített Győrben

A Tiszta gondoskodás kampány jóvoltából mosogatógépet, mosógépet és tisztítószereket kapott a győri Szt. Cirill és Method Alapítvány Gyermekek- és Családok Átmeneti Otthona szerdán. Tovább olvasom