Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Szükség van a két fillérekre

Győr-Moson-Sopron - Országos gyűjtést rendeztek a szegények javára vasárnap a katolikus templomokban. A győri egyházmegyében az előző évekhez képest kevesebb adományra számítanak.
„Nem a hívek adakozó kedvének gyengülésével, hanem az egyre nehezedő megélhetésükkel, romló anyagi körülményeikkel magyarázható, hogy a vasárnapi szentmisén az előző évekhez képest feltételezhetően kevesebb adomány került a perselyekbe" – hangsúlyozta lapunknak a győri püspökség sajtóreferense. J. Kovács Andrea elmondta, hogy két éve 5,7, tavaly 5,8 millió forint folyt be összesen a katolikus egyházmegye templomaiból az Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódó gyűjtés alkalmából. Megjegyezte: az idei összeg hetek múlva, a plébániákról beérkezett adományok összesítése után derül ki.

A szegények javára felajánlott pénz 40 százalékával az egyházközségek plébániai Karitász-munkáját (például ruha- és ételosztást, beteglátogatást, időseknek és nagycsaládosoknak készített szeretetcsomagokat, szeretetebédeket) támogatják. A fennmaradó összeget az egyházmegyei Karitász-szervezetek, a katolikus egyházi szeretetszolgálat, valamint a Katolikus Karitász országos központja kapja.


A Szent Erzsébet – a Karitász égi pártfogójának – ünnepéhez kapcsolódó gyűjtés alkalmából a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelet adott közre. Ebből kiderül, hogy az ENSZ becslése szerint Magyarországon 200 ezren éheznek, köztük 15 ezer gyermek (100 ezer gyermek pedig csak keveset ehet naponta a szegénység miatt). A szakemberek 25–30 ezerre becsülik a hajléktalanok számát, akik éjszakai menhelyeken, átmeneti szállókon töltik a téli éjszakákat.

A körlevélből – a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva – az is kiderül, hogy a munkanélküliségi ráta idén júniusban 7,5 százalékos volt, a foglalkoztatottak száma 3 millió 894 ezer, a munkanélkülieké pedig 316 ezer.

Magyarországon 3 millióan élnek nyugdíjból, ami sokak számára nem adja meg az időskor létbiztonságát. A családok megélhetési gondokkal küzdenek.

A kialakult helyzet miatt van szükség a „szegény asszony két fillérjére", a vasárnapihoz hasonló adományokra is. Illetve a pénzen túl arra, hogy minél több önkéntes segítő kapcsolódjon be a Karitász egyre fontosabbá váló munkájába. Így többek között a beérkezett adományok rendezésébe, csomagolásába, szállításába és kiosztásába.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. november 25. 17:10
    „Melyik papnak kell ezért kezet csókolni? Hogy,hogy nem CD,-t adnak ki valamelyik művész zenéjével, mint Székesfehérváron? A jó példa ragadós, csak, nehogy a kezek is ragadósak legyenek még mielőtt a rászorulókhoz kerülne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagyonosodási vizsgálatok: tippek, ha nyakadon az Apeh

Győr-Moson-Sopron - Az APEH csaknem feleannyi vagyonosodási vizsgálatot végzett idén eddig a… Tovább olvasom