Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Szücsinek hívnak, és függő vagyok

Interjú - Szülek István gyerekkorától kábítószer problémákkal küzdött, s miután leszokott, a drogmegelőzés és szenvedélybetegség kezelés élharcosává vált. - Az, hogy függő, azért fontos, mert életem végéig az maradok. Nem engedhetek meg magamnak olyan szórakozást, mint a normális emberek - mondja Szücsi.
Szülek István: „A drogokkal való leállás nem egyetlen döntés eredménye, tisztának maradni a legnehezebb. Egy baráti sörözés, egy születésnapi koccintás mind veszélyt jelentene számomra, mert egyenes útként vezetne vissza régi életemhez. "

- Hogyan került kapcsolatba a kábítószerrel, s élte meg a függőség állapotát?
- Tizenkét évesen kezdtem alkoholt fogyasztani. Úgy látom, ez volt az első lépés a drogokhoz és bűnözéshez. Tizenöt éves koromban találkoztam először klasszikus értelemben vett kábítószerrel, majd a következő években egyre keményebb szerekhez nyúltam. Először a gyógyszerek jöttek, coderit, noxiron, parcan és társai, majd következett az anfetamin (speed), amit a heroin váltott fel. A továbbiakban ez maradt a választott szer, amit a kezdetektől fogva intravénásan adtam be magamnak, szúrtam. Amíg a heroinig eljutottam, addig volt egy folytonos útkeresés, ameddig a szereket „csak" időtöltésnek használtam. A heroinnál úgy éreztem, megtaláltam azt, amit kerestem. Szerintem minden drog függővé tesz, nálam a heroin okozta a legerősebb kötődést, hiszen a többi szernél is meglévő pszichés függőség mellé nagyon erős fizikai is társult. Ezért a heroinfogyasztás kizárja az alkalmi használatot, életformává válik a kábítószerezés.
Az anyag mindennapi beszerzése szükséges volt, hogy létezni tudjak. Ez határozta meg a napjaimat a felkeléstől a lefekvésig, mindennek az „anyag" léte vagy nem léte volt az alapja. Első gondolat a heroin, az első cselekvés a szúrás, és csak ezután következhetnek a mások számára mindennapos tevékenységek.
A kapcsolatok sajátosan alakulnak, minőségüket a kábítószer holléte és mennyisége határozza meg. Aki segíthet megszerzésében, szerethetővé válik, míg attól, aki elvárja beszerzését, igyekszik a fogyasztó („junkee") megszabadulni.

Szülek István
Szülek István

- Milyen káros hatásokat tapasztalt, melyek a kábítószer fogyasztásnak következtében alakultak ki?
- A káros hatások két részre oszthatók. Egy közvetlenre, ami a fogyasztás után jelentkezik, és egy későbbire, amivel a már leállt drogos szembesül.
A közvetlen hatások elvonási tünetek, az utolsó adag elfogyasztása után pár órával jelentkeznek. Hidegrázás, izzadás, fázás a kezdeti tünetek, majd ezt követi az öklendezés, hányás, hasmenés, aztán nagyon heves izületi fájdalmak a derék és végtagok forgóinál, amit önkéntelen izomrángások kísérnek. Ezek három, öt napig tartanak, majd a következő hónapokra az álmatlanság jellemző, pár óra alvás ajándék. Megnehezíti ezt az időszakot a pszichés elvonás jelentkezése is, hiszen az anyag által elfedett problémák halmozottan jelentkeznek. Szociális ellehetetlenedés: kikapcsolják az áramot, elveszik a lakást, nincsenek irataim, körözés alatt állok, mind fizikailag, mind anyagilag le vagyok robbanva, a családi kapcsolatok megszakadtak. Ezek összessége olyan szorongást okoz, ami kezelhetetlennek tűnik, és csak egy újabb adag segíthet. Ezáltal válik az egész egy örvényszerű folyamattá, amiből egyre nehezebb kiszállni.
A késleltetett hatások csak a józanodás folyamatában jelentkeznek. A józanodás nem összekeverendő a „leállással", az csak az anyag elhagyását, „szárazságot" jelent. A józanodásban benne van egy belső lelki és értékrendbeni változás. Ekkor szembesül az ember azzal, hogy mennyi kárt okozott magának. Legkézzelfoghatóbbak a fizikai hatások, fogak romlása, gyalázatos fizikum, esetenként előfordul hepatitis C vírus, ami egyre gyakoribb az intravénás kábítószer-használók körében. A szociális hatások is nyilvánvalóak, hiszen ennek az életszakasznak a feladatai, az iskola, egzisztencia, karrierépítés, családalapítás megoldatlanok maradtak, és bármennyire is szeretné hamar behozni az ember a lemaradást, bele kell törődnie, hogy ez időbe telik, nem lehet azonnal megkapni, mint az eufóriát.

- Mi vezetett a döntéshez, hogy leáll, és megpróbál tiszta maradni?
- A leállást nem tartom egyetlen döntés eredményének. Néha kényszer szüli, mint ahogy esetemben a börtön volt a kényszerítő tényező. Tisztának maradni, az a nehéz. Szembesülni a mindennapok problémáival, amelyek másoknak természetesek, a leállt drogos számára időnként megoldhatatlan feladatnak tűnnek. Tapasztalat híján, még egy csekk befizetése is nehézséget jelenthet.
Számomra a börtön, ami másnak a mélypont, a felfelé vezető út kezdetét jelentette. Ott éreztem először, hogy felnőtt vagyok, hogy megbíznak bennem, ott vállaltam először felelősséget a tetteimért. Nem akartam ezt elveszíteni. Ennek érdekében lépéseket kellett tennem. Drogos barátnőmmel még bent megszakítottam a kapcsolatot, pszichoterápiába kezdtem, azóta is járok, és más alapokra helyeztem a viszonyom korábbi ismerőseimmel, ami részben a kapcsolatok megszakadását jelentette. Édesanyám és húgom végig mellettem álltak, és mostanra édesapámmal is rendeződött a kapcsolatunk.

A piaci értékem, mint munkavállaló, csekély.
A piaci értékem, mint munkavállaló, csekély.

- Mi vezetett ahhoz, hogy ma drogmegelőzési tevékenységet folytat, és hogy másoknak segít megküzdeni szenvedélybetegségeikkel?
- Leállásom óta többféle munkát végeztem, főleg fizikait. Bár szeretem azt a fajta megterhelést, volt némi hiányérzetem. Szerettem volna hasznosabbnak érezni magam, és a drogprevenció az a terület, ahol a velem történteket leginkább kamatoztatni tudom. Persze van ebben kis kényszer is, hiszen a múltam, és az abból adódó hiányosságok miatt a piaci értékem, mint munkavállaló, csekély.
Tartok iskolai prevenciót, főleg általános iskolák felső tagozatosainak, de a drogos múlt segít közel kerülni a már függő fiatalokhoz is. Terveim között szerepel hozzátartozói és függőcsoportok vezetése is.

- Ön szerint melyek ma a legdominánsabb hatások, amelyek a fiatalok körében drogfogyasztáshoz vezethetnek?
- Nem hiszem, hogy ezek a hatások változtak volna az évek során. Többnyire egyfajta hiányérzet sodorja a fiatalokat a drogfogyasztás felé. Nagy szerepet játszik a család, a gazdasági, szociális, politikai helyzet. A szülő képtelen annyi időt fordítani gyermekére, mint amennyire igénye és szüksége lenne. Ezt a hiányt megpróbálja más közösség által kitölteni, és ennyi idős korban nem biztos, hogy a megfelelő közeget találja meg.
A szakemberek véleménye szerint a droghasználat hátterében mindig komoly probléma áll. Ez egyfajta öngyógyítási kísérlet, aminek komoly következményei lehetnek. Mindig fontos kérdés, hogy mire használja valaki a drogot, alkoholt, miért van rá szüksége, mit nem tud megoldani az életében, ami helyett ezt az utat választja.

- Ön szerint megfelelő hatékonyságú a megelőzési tevékenység és szenvedélybetegség kezelés?
- Azt gondolom, hogy nem, és soha nem is lesz az. A körülményeket tehetjük ideálisabbá, de erre a problémára valószínűleg sosem találunk elég hatékony megoldást. Mindig lesznek családok, ahonnan a gyerekek elkallódnak. A kezelésnek és megelőzésnek a lényege, hogy amikor szükség van rá, rendelkezésre álljon a megfelelő szakember, aki lehet tanár, szociális munkás, pszichiáter, pszichoterapeuta, aki hajlandó és alkalmas segíteni, hiszen egy szülő a szeretetével és fájdalmával sokszor többet árthat, mint egy szakember, aki objektíven nézi a dolgot.

- A szakembereken kívül kiknek van felelőssége?
- Azt gondolom, hogy főleg a társadalomnak. A problémakör gyökerei általában gyerekkorba nyúlnak vissza. Nem akarom felmenteni a drogosokat, de a fogyasztó felelősségét onnantól látom, mikor az egyén felismeri, hogy baj van, és nem él az elérhető lehetőségekkel. Nem lehet egész életében a gyerekkori hatásokra hárítani a felnőttkori problémákat, egy felnőttnek vállalnia kell a felelősséget tetteiért.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. nemethfruzsi 2010. július 27. 14:37
  „Büszke vagyok rád Titi =)!!!!!!!!!
  Hát igen az én nagy bácsim ez nem vitás!!!!!!!!=)”
 • 29. mtt 2008. április 26. 07:08
  „Lisa, olvasd el mégegyszer- pádamutató....”
 • 28. Halacska:) 2008. április 25. 17:33
  „:)

  Jó a cikk.
  És már 28 a hozzászólás!!
  Guiness?”
 • 27. tricse 2008. április 25. 09:19
  „Hmmm

  Ez mintha egy másik Csodabimbó lenne!
  Vagy az álláspontjaink kezdenek közeledni!
  Nem rossz!
  :))

  Nekem is van egy problémás 16 éves leginkább céltalan lányom,aki ugyan nem drogozik,de van a fű-n kívül is gond ami megoldásra várna!

  Segítesz?”
 • 26. andy 2008. április 25. 08:39
  „Réka tulajdonképp a 2. bekezdés már nem is észrevételedre szólt,hanem arra a véleményre,ami fű használatát elfogadhatónak,majdnemhogy támogatásra érdemesnek értékeli,legutóbb épp a 25.-ös hsz-ban.Az összes függőségi problémának megvan az a sajátossága szerintem,hogy a jelen életben megoldatlan konfliktusok,élethelyzetek,kapcsolati problémák felismerése,megoldása vagy legalábbis a változtatás igénye helyett;megoldást a különböző szerek pillanatnyi bódulatot okozó hatásával csökkentik,mintegy elmenekülve önmaguk s világ elől is,a kiindító okokat szőnyeg alá söpörve.
  Nehéz munkát választottál,amennyiben e területen fogsz elhelyezkedni,ugyanakkor kívánom neked is a sikerélményeket szociális munkádhoz,mert ez mindig azt jelzi,hogy van ki fogadja a számára nyújtott segítő kezed :)”
 • 25. Csodabimbó 2008. április 24. 23:39
  „Sztem egy fejlődésben levő fiatal túl fogja élni a marihuánás kalandjait, sőt ha olyen építő társaságba kerül, még jól is kijöhet ebből (találkoztam már ilyennel). Ellenben, ha a kokainhoz nyúl, akkor a pszichiátriára kerül, pánikbeteg lesz nagy eséllyel. Nem hiszem, h okosabbak lennénk a konzervatív alapokon nyugvó Svájcnál, ott valószínüleg sokkal több emberi erőforrást és pénzt fektettek ezen dolgok tanulmányozásába és a végeredmény az lett, h legalizálták a füvet az ottani lakosoknak, valamit fü-depókatalakítottak ki az országban. Tiszteletben tartom a véleményeteket, de érezni a hozzászólásokból, h nagyon nem vagytok képben.Az utóbbi 5 évben legalább 6 fiatallal foglalkoztam komolyan, h segítsek neki a drog letételében, vagy legalább azt elérjem, h kulturáltan használják. Nos a 6-ból 2 végleg letette, 2 alkalmi használó lett, 2 pedig menthetetlen, de legalább azt elértem, h kemény drogokhoz egyik sem nyúl. Volt, h egy anyuka keresett meg, h beszéljek a 16 éves lányával, segíetsek neki jó útra térni...Itt másfél év után jutottunk el oda, h a lány hosszú időre letette a drogot és most ha néha bele is szív egy spangliba, már vannak céljai és dolgozik is. Ezek a fiatalok nem hallgattak senkire és egy szociális munkáson is csak mosolyogtak volna, tudatlanságuk miatt (Szücsit biztos meghallgatták volna). Ez egy nagyon kényes téma, mégha itt sokan el is bagatelizálják.”
 • 24. Kowi 2008. április 24. 22:18
  „-De mi ez a hatás? Ez az érzés?
  -Vedd életed legjobb orgazmusát, szorozd meg 1000rel, és még mindig nem vagy a közelében.
  -Kérdés: melyik irányból nem vagy a közelében?”
 • 23. Márton Réka 2008. április 24. 19:37
  „Andy! Végzős szociális munkásként, találkoztam számos következménnyel, amik nagyrészt valamilyen szenvedélybetegségre voltak visszavezethetőek. Én nem emlékszem, hogy említettem volna olyat ami a füvezés támogatása, vagy elfogadhatósága mellett szólt volna.
  Csupán a környezet és a szakemberek egyéni felelősségére, jelentőségére szerettem volna felhívni a figyelmet. Amire azért lenne szükség, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban lehessen segíteni, beavatkozni, azoknál akik koruk, problémájuk vagy bármilyen akadályoztatásuk miatt nem tudnak nemet mondani a drogokra (cigitől a heroinig).
  Réka”
 • 22. andy 2008. április 24. 18:49
  „Nézd Réka,alakítottam sorrenden: butít - nyomorba dönt -öl :))) Így jobb??
  Lényegen nem változtat semmit sem.Kivételes esetek közé tartozik amit Szücsi vagy akár Csernus elért!Sikerült időben döntést hozniuk életükről.s szándékaik,elhatározásuk szerint sikerült újra kezdeniük.
  Nekem van túladagolásban elhunyt ismerősöm,láttam tágabb családomban kábszeres leépülést,tulajdonképp teljes személyiségváltozással.Sajna nem hülyeség,hanem ha nyitott szemmel él bárki,láthatja környezetében.
  S akarva akaratlan nem értek egyet a füvezéssel sem,s azzal az okoskodással sem,hogy a fű elfogadható!Ugyanis,ha nincs meg az első lépés,akkor talán a második sem következik be.Előző cikk hozzászólásainál is volt néhány elképesztő magyarázat a füvezés hasznosságát illetően,s támogatva azt.Akár összehasonlítva a füvezést a meditatív állapottal s egyenlőként beállítva.Személy szerint az összes függőség (drog,alkohol,gyógyszer,szerncse játék) ellen vagyok,ugyanakkor szeretem a tiszta szemű emberek tekintetét :)
  Remélem Istvánnak sikerül segítséget hoznia minden eltévedt embernek,ki fogadja jószándékú segítségét:Andy”
 • 21. szülek istván 2008. április 24. 17:24
  „Köszönöm a sok gratulációt és biztatást!Teljesen meghatódtam és elérzékenyültem,úgy gondolom az ilyen visszajelzések miatt is érdemes volt végigjárnom az utam.
  Szeretnék néhány hozzászólásra is reagálni.
  Kedves Réka!Tökéletesen igaz amit az összefogásról mondtál.Szerencsére úgy látom,ez egyre jobban működik,egyre nyitottabban reagálnak,mind a tanárok,mind a hivatalok,akikkel találkozom.Remélem ez még csak a kezdet.
  A füvezéssel kapcsolatban pedig nem szeretnék állást foglalni,de azt gondolom teljesen más,ha valaki egy kialakult egzisztenciával,és személyiséggel!,úgy dönt,hogy szív egy kicsit,és teljesen más ha egy fejlődésben lévő,még útkereső fiatal teszi.
  Hát ennyi.Még egyszer köszönöm a bíztatásokat!
  üdv:szücsi”
 • 20. Márton Réka 2008. április 24. 15:34
  „andy! Az öl-butít és nyomorba dönt, vagy hülyeség vagy rossz a sorrend.
  :):):):)”
 • 19. Márton Réka 2008. április 24. 15:27
  „Kedves Natália!
  Nagyön örülök, hogy ez a téma, ilyen előadásban és hitelességben a nagyközönség elé került.
  Miért?
  Mert, ahogy az interjúban is olvasható, drogproblémák mindíg voltak és lesznek is. A körülmények mindíg másak lesznek, de változnak a használók is. Erre nagyon nehéz megfelelően reagálni, főleg a szociális ellátásoknak, és a családnak ugyan úgy. DE, a helyzet véleményem szerint nem reménytelen, vannak és lesznek is mindíg olyan emberek akik tenni akarnak ez ellen. Össze lehet gyűjteni a különböző tapasztalatokat, technikákat a siker érdekében. Ami szerintem hiányzik a dologból, hogy az élet különböző területein tevékenykedő szakemberek, legyenek azok szociáli munkások, szociálpolitikusok, jogászok, orvosok, tanárok, nem érzik saját maguk felelősségét, jelentőségét. Pedig egy észrevétel, egy megérzés, egy bizalmas beszélgetés utáni következtetés, mind lehetne az első lépés a segítés, ha szükséges beavatkozás felé.
  Röviden ennyi. De még a fogyasztók oldaláról nem is néztem a dolgokat.
  Gratulálok neked és Szülek Istvánnak egyaránt.”
 • 18. andy 2008. április 24. 10:00
  „Lisa ha hozzászólásokat elejéről olvastad volna ,akkor tudnád,hogy mit 15.-ösben írtam,az csodabimbo véleményére írt válaszom...
  Szücsinek változatlanul minden elismerésem,ezt megírtam a 3-asban :)”
 • 17. Lisa 2008. április 24. 09:17
  „A példaértékű kifejezés nyilván nem a drogfogyasztásra vonatkozik. Aki szerint nem példaértékű megküzdeni a heroinnal, annak javaslom, nézze meg Pesti László fővárosi heroinistákkal készült riportfilmjét, a Tizenöt nap című drogprevenciós filmet, ami egy fiú heroinról való leszokását mutatja be napról- napra, vagy a Trainspotting című skót filmdrámát. Egyesek még a cigarettát sem tudják letenni, leszámoslni a drogokkal sokkal nehezebb lehet, ha valaki tényleg függő.”
 • 16. mtt 2008. április 24. 07:35
  „Gratulálok, ez példamutató, talán sikerült elindulnod egy úton, ami nem csak neked lesz jó, hanem szeretteidnek, környezetednek. Sok sikert kívánok, üdvözlettel.”
 • 15. andy 2008. április 23. 21:01
  „Szerintem sem kellene dícsőíteni egyetlen droghasználót és drogfajtát sem!Nem mindegy,hogy alkohol vagy drog?Mindegyik tönkreteszi egészséget,kapcsolatokat!Öl-butít-nyomorba dönt.Nem kell példaértéknűnek beállítani fogyasztását senki számára sem!”
 • 14. tricse 2008. április 23. 19:43
  „gyon sok kulturált füves van, akikről senki nem gondolná, h néha el - elböknek egy egy spanglit, nagy részük magasan az átlag feletti intelligenciával rendelkezik, az empatikus készségükről nem is beszélve.

  hogy oda ne rohanjak---szobrot nem emelsz nekik?”
 • 13. Csodabimbó 2008. április 23. 18:43
  „p,

  Nagyon jellemző nicket találtál. Számtalanszor bizonyítottad, h közöd sincsen ehhez a témához... maradj csak a kaptafádnál, hordjátok együtt a sódert az autópályához...
  Aki füvezik az nem nagyon iszik alkoholt, nem is esik jól és nem is bírod vele a piát. Aki szintetikust nyom, az szinte bármennyi alkoholt megiszik. Legközelebb kicsit tájékozódjál már, mielőtt hülyeségeket írsz.. bár már megszokhattuk tőled. Fogalom lettél, sok ember veled példálózik :)
  Múltkor csak miattad belenéztem egy Úri Geller adásba, kíváncsi voltam mi nem tetszik neked. Jó kis kampány volt a dohányzás ellen, ami sztem nagyon nagy szükség van ebben a beteges, legalizált dolgoktól gyötrődő sanyarú sorsú emberektől hemzsegő emberek országában. Te még az ő követőit is börtönbe vágnád, a füveseket is és még ki tudja ki böki a labilis lelkedet. Te dolgod, egy igazi diktatórikus jellem vagy.”
 • 12. pan.cser 2008. április 23. 14:56
  „Csodabimbó! Csoda egy alak vagy. " Ha terjed a fű, akkor jelentősen csökken az alkoholfogyasztás" Ezért a mondatért a törvénynak büntenie kellene, éppen úgy mint a "holocausttagadást" például. A kettőnek ugyan nincs köze egymáshoz, csupán azt akarom érzékeltetni, hogy demokráciában is létezhetnek elfogadhatatlan vélemények.”
 • 11. Csodabimbó 2008. április 23. 13:11
  „Ebben a cikkben szó sem esett a marihuánáról, mint drogról. Ellenben a gyógyszerek, amik roppant veszélyesek a társadalomra, azok fel vannak sorolva. Ezt a jóembert a speed és a heroin tette tönkre. Ezek nélkül reggelente az alapvető életfunkciói sem indulnak be.. hosszú és kemény úton lehet túl, minden elismerésem Szücsié. A véleményemet tartom, nagyon sok kulturált füves van, akikről senki nem gondolná, h néha el - elböknek egy egy spanglit, nagy részük magasan az átlag feletti intelligenciával rendelkezik, az empatikus készségükről nem is beszélve. Ha terjed a fű, akkor csökken jelentősen az alkoholfogyasztás... mindenki döntse el melyik követel több tragédiát, tönkretett emberi életeket, károsodott szerveket. Ne keverjük a füvet a szintetikumokkal, mert a fiatalok nem fogják elhinni, h az utóbbi tényleg veszélyes.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulcs a klotyóban

Mediawave - Mi történik akkor, ha egy hatéves kislány minden eszközt bevet, hogy pasit szerezzen… Tovább olvasom