Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Színház-igazgatói pályázat: Csak egy jelölt maradt

Győr - Szerdán tartotta meg a győri közgyűlés oktatási, kulturális és sportbizottsága azt az ülését, ahol arról döntött, kit javasol a Győri Nemzeti Színház igazgatójának. Szinte egyhangúan egy pályázót támogattak.
Németh Viktor, az oktatási, kulturális és sportbizottság elnöke rögtön a bizottsági ülés után nyilatkozott lapunknak. Elmondta, mindegyik pályázót meghívták, Korcsmáros György maga helyett egy nyilatkozatot küldött.  Ennek ellenére – ahogy a bizottság vezetője elmondta – az ő pályázatával is ugyanúgy foglalkoztak, mintha megjelent volna. A többiek – Nagy Viktor, Gergely László és Forgács Péter – ott voltak a városházán.

„Bizottságunk minden tagja felkészült a pályázatokból, ám a személyes találkozás, ahogyan a pályázók elmondták, mit és hogyan gondolnak, így is nagyon fontos volt. A meghallgatások előtt ismertettem a bizottság tagjaival a szakmai testület véleményét. Ők is tettek egy javaslatot arra nézve, kit tartanak a leginkább alkalmasnak a színház vezetésére, és mi is kialakítottuk a saját álláspontunkat."

Mint Németh Viktor elmondta, fontos volt számukra, hogy olyan ember kerüljön a színház élére, aki szakmailag megfelel, felkészült, megjeleníti a magyar kultúrát, a magyar nyelv ápolásának teret ad, gazdaságilag jó programmal rendelkezik és tudja, a színház nemcsak művel, de szórakoztat is.

„Végül is szinte egyhangúan egy pályázó mellett foglaltunk állást. Nyilván tudja, hogy nem adhatom meg az ő nevét, de a mi végső véleményünk nagyon hasonló ahhoz, amelyet a hétfőn ülésező szakmai bizottság kialakított. A közgyűlésnek az ő kinevezését javasoljuk majd" – tette még hozzá az oktatási, kulturális és sportbizottság elnöke.

A bizottság javaslata alapján jövő héten csütörtökön dönt a városi közgyűlés arról, ki lesz a Győri Nemzeti Színház új igazgatója.

Korcsmáros György nyilatkozata

„Tisztelt Kulturális Bizottság! Sajnos egy korábban lekötött elfoglaltságom miatt nem tudok személyesen jelen lenni a bizottság szerdai ülésén, melyre meglepetésszerűen kapott meghívást a három megmaradt pályázó, és jómagam, aki 2004-ben öt évre, vagyis 2009 júliusáig lettem kinevezve a Győri Nemzeti Színház igazgatójának. Szerencsére pályázatom tartalma nem lehet ismeretlen önöknek, hiszen – a kuratórium néhány tagjával ellentétben – önök, mint a győri kulturális élet képviselői, pontosan ismerik 15 évig tartott munkásságomat és színházvezetői koncepciómat. Amikor beadtam mostani pályázatomat 2004-ben öt évre elnyert posztomra, nem Nagy Viktorral és Gergely Lászlóval szemben tettem, akik Győrben eddig nem dolgoztak, még Forgács Péterrel szemben sem, akit én hívtam a győri társulathoz, hanem csak felnyújtottam a kezemet, hogy jelezzem: itt vagyok és szívesen folytatnám tavaly felfüggesztett munkámat.
Az elbocsátásom (melyet nem tartok jogosnak, már csak azért sem, mert a város közgyűlése utólagosan elismerte az általam vezetett színház alulfinanszírozottságát azzal, hogy megbízott utódomnak a többszörösét adta meg, mint amennyit én kértem) tette lehetővé az állásom megpályáztatását. A kiírás szerint szakirányú végzettség (nekem színész- és rendezői diplomám van), többéves szakmai gyakorlat (huszonhárom évig voltam vezetői posztban, ebből 15-öt győri igazgatóként töltöttem) és Győr kulturális életének ismerete és koncepciója szükséges a színház igazgatói állásának elnyeréséhez. A tények birtokában azt hiszem, hogy nekem – ellentétben a többiekkel – nem is kéne önök előtt bemutatkoznom és bebizonyítani hozzáértésemet, mert velem kapcsolatban szakmai kérdés csak olyasvalaki részéről merülhet fel, aki az elmúlt másfél évtizedben nem járt az általam vezetett színházban. De ilyen ember miért lenne tagja a város kulturális bizottságának? Izgatottan várom döntésüket, mert a Győri Nemzeti Színház sorsa változatlanul szívügyem.

Korcsmáros György pályázó, a Győri Nemzeti Színház igazgatója"

Olvasóink írták

 • 11. Mank68 2008. április 18. 14:39
  „Egyetértek Kormáros Györggyel, én elég sok előadást láttam az ő igazgatóságából, és ha valaki megkérdőjelezi a Korcsmáros alatt vezetett színáz repertoárját, kíváncsi vagyok, úgy teszi ezt, hogy látta az érintett előadásokat. Ha nem, mi lyen jogon teszi? Ha meg igen, nos, akkor olyan ízlés szerint él, amit nem tudok megérteni/átérezni.
  Forgács Péter szerintem nagyon jó színész, az ő igazgatósága alatt bemutatott darabok talán bármelyik városban megállnák a helyüket, de semmiképp sem egy Korcsmáros utáni, Győri színházban.
  Meglátjuk, Nagy Viktor mit hoz ki!”
 • 10. C. A. M. 2008. április 17. 20:34
  „Szeretném elmondani, hogy magam részéről felháborítónak tartottam Korcsmáros György Rómeó és Júlia-"adaptációját", s azóta csak a Kisfaludy-terembe mertem elmenni színházi előadásra: Portugál, ami azért is sajnálatos, mert korábban férjemmel együtt bérletesek voltunk. "Szakmai kérdés" tehát bárki részéről felmerülhet!”
 • 9. joco1 2008. április 11. 05:47
  „Remélem a "város" fog gyözni, nem pedig a "felsöbb fidesz vezetés".”
 • 8. tarcus 2008. április 11. 00:53
  „Csak nem azt akarjátok mondani, hogy nem ismeritek a végeredményt? Egyedüli jelöltként Nagy Viktor kerül a testület elé jövő héten!!
  Ezek után:
  1. Forgács Péterrel kilapátoltatták a féceszt, majd megalázták - pártutasításra
  2.Koltaynak szóltak, hogy most még nem időszerű a támogatás, talán majd egy másik fideszes vezetésű város színházát megkaphatja, mivel itt Viktor jelöltjét nem lehet obstruálni, na meg a hűséges testületet sem szivatni a döntés felelősségével
  3. Nesze neked demokrácia, aki eddig még kételkedett abban, győz-é a szakmaiság, hagyjon fel minden reménnyel, közölném, NEM a szakmai szempontok domináltak, hanem a Ne Felejcs által is joggal kifogásolt felűlrőj jött pártukáz.

  Ja, már nem lehet fogadni, ki lesz a befutó, mert úriemberek bíztosra nem fogadnak!”
 • 7. lelkiismeret 2008. április 10. 23:54
  „Vajon politikai alkuk áldozata lett Győr is? Vagy van olyan tökös ez a város, hogy a szakmát vállasztja? Ki tudja? /de gyanús ez az egész/”
 • 6. Atika2 2008. április 10. 16:48
  „Korcsmaros nyilatkozatanak mi köze van a cikk hirtartalmahoz? A Kisalföld tan mellette kampanyol, ill. kelt hangulatot?
  Eljen a kiegyensulyozott tajekoztatas!
  Kutyabol nem lesz szalonna a K. MSZMP-s megyei lap volt es az is maradt!”
 • 5. csingiz 2008. április 10. 11:04
  „De miért is zárná ki egyik a másikat...? Szerintem természetesen a kettő nemes ötvözete!”
 • 4. Tabornok 2008. április 10. 09:40
  „A FIDESZ javaslat fog győzni, vagy a szakma?”
 • 3. pihebá 2008. április 10. 04:36
  „Miért is nyilvánvaló, hogy az oktatási, kulturális és sportbizottság elnöke nem vállalja a nyilvánosság előtt a bizottság szinte egyhangú döntését?”
 • 2. csingiz 2008. április 10. 00:50
  „Ja..Hány az óra Vekker Úr???”
 • 1. andy 2008. április 10. 00:45
  „A nyilatkozat aláírása a végén..."picikét" abszurdnak tűnik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyarapodik a szürkegulya

Pannonhalma - Most érdemes szürke marhát tartani címmel két éve írtunk a megye második legnagyobb… Tovább olvasom