Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Szfeszt fellépő: Kárpátia

A Kárpátia zenekar 2003-ban alakult.
Kezdetben még 3 tagból állt (Petrás János, Csiszér Levente és Bankó Attila). Még ugyanebben az évben megjelent két albuma is: a Hol vagytok, székelyek?, és az Így volt! Így lesz!. Nem sokkal később csatlakozott az zenekarhoz Bíró Tamás(gitáros) és Galántai Gábor(billentyűs). 2004-ben megjelent a Tűzzel, vassal című album, mely olyan számokat tartalmaz, mint a "Szárnyaszegett", a "Veterán", az "Egy az Isten, egy a Nemzet", a "Rozsdaette penge", vagy a "Menetel a század". 2005-ben Hősi énekek,2006-ban a Piros, fehér, zöld, 2007-ben az Istenért, hazáért, 2008-ban pedig az Idők szava jelent meg. 2009-ben egy válogatás albumot jelentettek meg, amelyen szimfonikus átiratban hallhatók a korábban már népszerűvé vált dalok.

Pár hónapra rá megjelent a Szebb jövőt! c. album. 2010-ben megjelent az Utolsó percig c. album, melyen hallható a Himnusz rockzenei átiratban. 2011-ben ismét egy válogatás albumot jelentettek meg Bujdosók címmel, melyen népzenei átdolgozások hallhatók. 2011 áprilisában Bíró Tamás elhagyta a zenekart, helyére Back Zoltán került. Később Szíjártó Zsolt is csatlakozott a zenekarhoz. 2011. augusztus 20-án megjelent a Justice for Hungary című album. 2013. március 14-én, Petrás Jánost, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. Ő azt nyilatkozta, hogy bár a díjat ő maga vette át, az elismerés az egész zenekart és az összes rajongót megilleti.A Kárpátia egyaránt ír saját számokat és dolgoz fel régi magyar dalokat. A témát tekintve történelmi események, esetleg egy-egy könyv a megihletőjük. Talán a legnépszerűbb, de mindenképpen a legismertebb nemzeti rockzenekar. Leggyakrabban nacionalista, a nemzeti öntudaton és büszkeségen alapulnak szövegeik, de minden számukban vannak utalások.
Népszerűségüket valószínűleg a 2002-és 2010 között uralkodó helyzetnek is köszönhetik. A 2006 októberében történt zavargások, amik végül véres összecsapásokba torkollottak, őket is megérintették. A "Barátom mondd merre vagy" című számot ennek alkalmából írták, a számban több sor is erre emlékezteti a hallgatóságot. "Ronggyá ázott ruhámban, fegyverek célpontjában, A fél szemem aszfaltra fagy, barátom mondd merre vagy." Ez a sor például arra a fiatalra utal, aki valóban otthagyta fél szemét az utcán.

Forrás >>

Kárpátia
Kárpátia

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SzFeszt fellépő: Irigy Hónaljmirigy

Napjaink egyik legsikeresebb magyar könnyűzenei produkciója, az Irigy Hónaljmirigy, néhány fiatal… Tovább olvasom