Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szépség és lelki kisugárzás

Győr - Sorozatunk folytatódik, és miként eddig, most is arról faggattuk a ˝kiválasztottat˝: mit szeret, illetve nem szeret a folyók városában? A héten Horváth József történész, a megyei könyvtár igazgatója válaszolt.

Először a várossal kapcsolatos első élményeit idézte Horváth József, a megyei könyvtár igazgatója. Azokat az első emlékeket, amelyek még ma is benne élnek.

– Falun nőttem fel, de gyerekkoromban – szemüveges lévén – szüleim rendszeresen hoztak Győrbe vizsgálatra. Olyankor a vasútállomástól a kettős hídon keresztül mentünk a Híd utcai rendelőbe. Már akkor belém vésődött a Kioszk szecessziós épülete, ami valamiféle mesepalotának tűnt számomra. Akkor még nem tudtam, hogy a megyei könyvtár ott működött. Sajnos azóta lebontották – pergette kicsit vissza az időt az igazgató. – Hasonlóan akkor szövődött a szerelem a belvárossal, a Káptalandombbal, a zegzugos utcákkal, az ódon hangulatú belső udvarokkal, amelyekre, ha nyitva a kapu, örömteli szívvel tekinthet be az ember a Rákóczi, a Liszt Ferenc és az Apáca utcában. Diákkorom óta szeretem hazánk első barokk templomát, a Széchenyi téri bencés templomot, szomszédjában a rendházat, a múzeumpatikát. Lehet, hogy furcsán hangzik, de szeretem a győri emléktáblákat is. Különös élményt jelentenek, hiszen már az ezernyolcszázhetvenes évektől jelöltek meg nevezetességük miatt házakat a belvárosban.

Horváth József diákkora óta szereti a Széchenyi téri bencés templomot. Fotó: Bertleff András
Horváth József diákkora óta szereti a Széchenyi téri bencés templomot. Fotó: Bertleff András

Horváth József megemlítette: különleges Győr lelki kisugárzása is, amely részben a Szent László-hermának köszönhető, amely a hozzá kötődő körmenettel közel kétszázötven éve fogja össze a győrieket, és nemcsak művészettörténeti, hanem szakrális szempontból is jelentős. Köszönhető a Könnyező Szűzanya képének, ami miatt a templom búcsújáró hellyé vált.


– Mint megszállott biciklis, örülök az egyre bővülő kerékpárút-hálózatnak, az egyre több kerekezőnek, de a belváros zsúfoltsága, a nehéz mozgás nagyon zavar, és nagyon hiányoznak a kerékpártárolók. Szeretem a vízpartot is, a Mosoni-Dunát, amiről mindig az jut eszembe, hogy a szülőfalumtól, Kimlétől folyik Győr felé, és így hazai levegőt hoz magával. Ezzel kapcsolatban is van hiányérzetem: úgy vélem, a város nem használja ki kellőképpen a folyók adta lehetőségeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A céhes felvonulás fesztivállá bővült

A hagyományos Barokk Fesztivál részeként megjelenő céhes felvonulás programokkal színesedett. Jövő péntektől vasárnapig igazi céhes forgatag várja a győrieket és a hozzánk látogatókat. Tovább olvasom