Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Szavazásképtelenség miatt újabb közgyűlés

Győr - Határozatképtelenség miatt idő előtt ért véget a csütörtöki győri önkormányzati közgyűlés. Elmaradt 14 napirendi pont tárgyalása, ám mivel fontos döntéseket kell hozni, a jövő hét csütörtökén ezekről rendkívüli közgyűlést tartanak.
Furcsa, eddig példátlan véget ért a csütörtöki győri önkormányzati közgyűlés. Mint arról már napi tudósításunkban beszámoltunk, az egyik napirendi pont tárgyalásakor a szocialista képviselők kijelentkeztek, más frakciókban sem volt teljes a létszám, így összesen 18 képviselő maradt szavazóképes – eggyel kevesebb, mint a döntéshez szükséges.

A történteket pénteken a közgyűlés Fidesz-frakciójának nevében dr. Somogyi Tivadar és Simon Róbert ismertette, magyarázta. Dr. Somogyi Tivadar szerint már egy korábbi napirendi pont (a Városháza tér 160 milliós felújítási terve) kapcsán érződött a feszültség a Fidesz és az MSZP frakció között, éles pengeváltásokra került sor. Ezután jött a civil szervezetek támogatásáról szóló napirendi pont. Az előterjesztett anyagot előzetesen egy bizottság (amelynek tagja MSZP-s és a Pro Urbe-s képviselő is) már jóváhagyta, ám a közgyűlésen a szocialisták sok módosító javaslattal álltak elő. (A módosítások a 25 millió forintos végösszeget nem befolyásolták.)

A módosításokat a közgyűlés nem fogadta el. Ezután az eredeti javaslatról kellett szavazni, a szocialisták kérésére ismételten. Ekkor viszont már csupán 18 képviselő szavazatát lehetett figyelembe venni, merthogy mindenkit számolva ennyien maradtak. A létszám a frakciókban nem volt teljes, előzetesen a megszokott módon többen is jelezték távollétüket más elfoglaltságuk miatt. (A Fidesz-frakcióban két képviselő mentette ki magát, a polgármesternek pedig fontos protokolláris kötelezettsége miatt kellett idő előtt távoznia.)

A szocialista képviselők jelen voltak ugyan a teremben, ám úgy döntöttek, hogy mivel módosító javaslataikat teljesen elutasították, nem szavaznak sem nemmel, sem tartózkodással. „Kijelentkeztek" a szavazásból, mintha ott sem lennének, a „maradt" 18 képviselő pedig egy híján kevés volt a döntéshez.

A Fidesz-frakció pénteki sajtótájékoztatóján elmondták: a jövő hét csütörtökén rendkívüli közgyűlést kell tartani. A civil szervezetek nagyon várják működésükhöz az önkormányzati támogatást. Idén külön választották az egyházi és a társadalmi szervezeteket. A pályázatra jelentkezett 35 egyházi szervezetből 29 kaphatna támogatást a javaslat szerint.

A jelentkezett 166 civil szervezet közül mindössze 13 nem kapna támogatást különböző okok, egyebek között érvénytelen pályázat miatt.
Elhangzott még a sajtótájékoztatón, hogy a szavazásképtelenség miatt 14 napirendi pont maradt el a közgyűlésen. Például a Bisinger-sétányon létesítendő Országzászló emlékmű közérdekű kötelezettség-vállalás szervezése, a házi segítségnyújtás bővítése, alapítványi és sport-támogatások. Ezek indokolják a jövő csütörtöki rendkívüli közgyűlés összehívását.

Olvasóink írták

  • 1. K.O. 2008. május 09. 16:48
    „Az egész Ország egy ,VICC-KFT.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekosztály: Még több ölelő kar kell

Győr-Moson-Sopron - A Kisalföld az olvasók javaslatára 2005 legemberibb emberének választotta… Tovább olvasom