Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Szalai Judit : A tánc és a zene, életem meghatározó része

Interjú - A Győri Balett társulatát több világcég támogatja, melyek közül kiemelkedő szponzor az E.ON Energiakereskedő Kft. A multinacionális cég és a Győri Balett közel tíz éve hozott létre egy, a táncművészeknek évente megítélhető díjat, amelyet idén Szalai Judit kapott, ez alkalomból beszélgettünk a győri magántáncossal.

– Élete első nagy díját kapta. Gondolta, hogy ön lesz a befutó?

– Nem gondoltam. Nagy meglepetés és megtiszteltetés volt számomra. Ez életem első díja, melyre mindig büszke leszek, és fontos lesz számomra.

– Mikor, és hogyan került kapcsolatba a balettel? Mikor kötelezte el magát?

– Ez egy hosszú folyamat, amely még óvodáskoromban kezdődött. Családommal Győrszentivánon élünk, itt jártam óvodába. Négyéves voltam, amikor „ovibalettot" szerveztek, melyre szüleim beírattak. Minden gyerek szereti a mozgást, a táncot, én is így voltam ezzel. Amikor szüleimnek iskolát kellett választani, akkor úgy döntöttek, olyan iskolába íratnak be, ahol balettoktatás is van. Így lettem diákja a Gombos Ferenc Általános Iskolának, ahol a balettoktatás a tanterv része volt. Innen egyenes út vezetett a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolába.

– Kik segítették fejlődését, kik voltak a mesterei?

– Iskolai tanulmányaim során sok balettmester segített abban, hogy elsajátíthassam a klasszikus balett technikáját. Az utolsó hat évben William Fomin volt a mesterem. Rengeteget tanultam tőle.

– Az iskola elvégzése után Debrecenben kötött ki.

– A tánc és a zene életem meghatározó részévé vált. Frissen végzett balettművészként a debreceni Csokonai színház balett-társulatához szerződtem. Egy évet töltöttem itt, ahol nagyon jól éreztem magam, és kaptam fellépési lehetőséget is. Ám a szívem visszahúzott Győrbe, hisz minden ide kötött. A Győri Balett igazgatója tudta, mire vagyok képes, bízott bennem, és felvett a társulatba.

– Milyen darabokban kapott szerepet eddigi pályafutása alatt?

– 2002-től a Győri Balett valamennyi darabjában táncoltam. 2003-tól táncoltam főszerepeket: a Giovanniban Zerlinát, a Hamletben Gertrúdot, a Purimban pedig Vástit. Legújabb szerepem pedig a Keep Smilingban kaptam, ahol Josephine Baker figuráját alakítom.

Szalai Judit

– Van olyan fellépése, amire a legbüszkébb?

– Úgy gondolom, fellépéseim közül nem lehet „büszkeség" címen kiemelni szerepeket. A sors úgy hozta, hogy minden kis és nagyobb szerepet, amelyet eljátszhattam, szerettem. Előadóművészként nehéz feladat volt Hamlet anyját megszemélyesíteni, már csak a korom miatt is. Nagy kihívás volt számomra Josephine Baker szerepe is, a most bemutatott Keep Smiling című darabból. Technikailag nagy kihívást jelentett. Nagy megtiszteltetés számomra az is, hogy a Győri Nemzeti Színház előadásai közül „A dzsungel könyve" darabban keselyűként lehetek a színpadon.
Igazából akkor vagyok a legbüszkébb, amikor olyan darabban léphetek színpadra, melyben kifejezhetem önmagam és megmutathatom, mit tudok.

– Vannak tervei, elképzelései?

– A balett, a tánc a fiatalok művészete. Ez az én világom most. Remélem, hogy az elkövetkező években a Győri Balett repertoárjában sok olyan darab szerepel majd, melyben az én egyéniségemnek is lesz megfelelő szerep. Azt is gondolom viszont, hogy a mai Magyarországon minden művésznek több lábon kell állnia, a jövőmet más alapokon is biztosítani kell. A Táncművészeti Főiskola hallgatója vagyok klasszikus balett táncpedagógus szakon, szeretnék 2008-ban diplomát kapni, és talán egyszer tanítani is.

Szalai Judit: „Remélem, hogy az elkövetkező években a Győri Balett repertoárjában sok olyan darab szerepel majd, melyben az én egyéniségemnek is lesz megfelelő szerep."
Fotó: Szük Ödön 0751-2224

Olvasóink írták

  • 2. fodry 2008. január 01. 22:25
    „Megérdemelted, gratulálok Judit !
    Nagyon tetszett a Josephine Baker-alakítás az új darabban !!!

    Én is remélem, hogy lesz a jövőben is egyéniségednek megfelelő szerep.”
  • 1. Toto 2007. december 31. 14:11
    „Hmmm.... Jó csaj vagy Judit ;)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a győri zsinagóga

A Széchenyi István Egyetem kezelésében lévő egykori győri zsinagóga oldalszárnyainak felújításával… Tovább olvasom