Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Szabad lesz a zöldhatár

Brüsszel - Nyolc uniós tagállam mellett Magyarország schengeni csatlakozását is megszavazta csütörtökön Brüsszelben az Európai Parlament (EP). December 21-től a szlovák, osztrák és szlovén határ felé megszűnhet a belső ellenőrzés. Magyarország a schengeni övezet jövendő közép-keleti határának 15 százalékáért lesz felelős.

 „A rendőrségi együttműködés és a nemzetközi információcsere szempontjából a Hegyeshalom–Nickelsdorf közös határállomás a legjobb gyakorlatot valósítja meg" – vélte Carlos Coelho képviselő, az EP-jelentés kidolgozója. Megyénkben a folyamatos és időszakos nyitva tartású átkelők, a határátlépési pontok mellett földutakon és vízen is bárhol szabadon átjárhatunk a szomszédba.

Újabb feltétel teljesült ahhoz, hogy Magyarországgal együtt összesen kilenc uniós tagország (Ciprus kivételével a 2004-ben csatlakozottak, tehát Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia és Málta) csatlakozhasson az immár 3,6 millió négyzetkilométeresre bővülő schengeni övezethez.

Az EP-képviselők szerdán 468 igen, 21 nem, 34 tartózkodó szavazattal elfogadták a parlament véleményét rögzítő Coelho-jelentést.

Korábban az uniós tagállamok bel-, illetve igazságügy-miniszterei is megállapították, hogy a kilenc ország felkészült a bővítésre, így – a parlamenti vélemény elfogadása után – a tanács december 6–7-én végleg jóváhagyhatja, hogy december 21-étől megszűnjön a belső ellenőrzés a szárazföldi és vízi határokon. A repülőtereken 2008. március 30-án lépnek életbe hasonló szabályok. Az Európai Parlament jelentése dicsérően szól a magyar határigazgatásról, a dolgozók szakértelméről, a légi határok őrzésének szervezését pedig a legjobb példák közé sorolja. Emlékeztet: korábban problémák akadtak a SIS-rendszer alkalmazásával, az októberi magyarországi ellenőrzések alapján azonban már elmondható, a rendszer hatékonyan működik az egész országban, és a munkatársakat is megfelelően kiképezték. Kritizálja ugyanakkor a magyar vízumkiadás gyakorlatát. A tervek szerint a portugál miniszterelnök, José Sócrates, aki jelenleg az Európai Tanács soros elnöke, José Barroso és Franco Frattini, az Európai Bizottság elnöke és alelnöke december 21-én és 22-én személyesen vesz részt a határnyitási ünnepségsorozaton: a Baltikumban, a cseh–német–lengyel, az osztrák–magyar–szlovák határon, valamint az Olaszország és Szlovénia közötti határszakaszon.

Kattintson a képre >>


A keddi vitában a néppárti frakció vezérszónokaként Szájer József kijelentette: „A szabadság új területét terjesztjük most ki sok millió új uniós állampolgárra". Szájer az egykori határzár egy szögesdrót darabját felmutatva azt mondta, a schengeni rendszer bevezetésével a hajdan szülővárosát, Sopront is saját közvetlen környezetétől elválasztó vasfüggöny utolsó maradványait számolják fel.

A schengeni csatlakozás után megyénkből Szlovákia és Ausztria felé is szabad lesz az út, a zöldhatáron is.

Megnyílnak a korábban csak ideiglenesen működő átkelők, a gyalogosok számára kijelölt határátkelési pontok, sőt, a földutakat is használhatjuk, vagy csónakba szállhatunk a Dunán, s bárhol átevezhetünk a szomszédos országba.

Sopronban és Kópházán folyamatosan nyitva tartó nemzetközi határátkelő működik. Ezzel szemben Fertődön, Zsirán ugyan egész évben üzemel az átkelő, de csupán időszakosan tart nyitva. A nyár elejétől Sopronban, illetve a város térségében kilenc településen nyílt meg határátlépési pont. Ezek mindegyikét kizárólag gyalogosok, lovasok, kerékpárosok vehetik igénybe. Az autósok a schengeni csatlakozás után sem nagyon fogják tudni használni őket, ugyanis a legtöbb helyen nem épült még ki az aszfaltos út. Kivétel ez alól a Sopronkövesd és Füles (Nikitsch) közötti átlépő. Ezen a helyen, még a pont megnyitása előtt 150 millió forintból készült el az aszfaltos út. Fertőrákos és Szentmargitbánya (St. Margarethen) között viszonylag jó állapotú az úttest. Hasonló a helyzet Fertőrákos és Fertőmeggyes (Mörbisch) között is. A többi településen: Ágfalva–Lépesfalva (Loipersbach), Ágfalva–Somfalva (Schattendorf), Brennbergbánya–Szikra (Sieggraben), Brennbergbánya–Récény (Ritzing), Harka–Sopronnyék (Neckenmarkt), Nagycenk és Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) a magyar oldalon csupán földes út vezet a határig. Ezek a jelenleg is működő, hivatalos átkelési helyek. December 21-től viszont bárhol átmehetünk Ausztriába. A soproni térségben egészen Zsiráig viszonylag jó állapotban maradt meg a határsáv. Az ide, valamint az egykori laktanyákhoz vezető utak ma önkormányzati, az erdei utak állami tulajdonban vannak.

A rendszerváltásig nagy gonddal karbantartott utak állapota mára annyira leromlott, hogy személyautó helyett ajánlatosabb lenne traktorral átjárni a szomszédokhoz. Kivételek ezek alól azok a szakaszok, ahol a fakitermelés miatt a gazdálkodóknak érdeke a karbantartás.
A hegyeshalmi és jánossomorjai határátkelő mellett az ideiglenesen nyitva tartó albertkázmérpusztai átkelőről is lekerül a sororompó a csatlakozással, s megnyílik az út egész évben Ausztria felé. A két rajkai és a vámosszabadi határátkelő mellett használható lesz Rajkáról a Dunacsúny (Cunovo) és a Horvátjárfalu (Jarovce) felé vezető földút is. Több vízi átkelési pontot jelöltek ki az Öreg-Dunán (Rajka, Dunaremete, Ásványráró és Gönyű), ezeket érdemes használni, mert máshol nem egyszerű kikötni.

Megtörtént az előkészítés

Eltűnnek a schengeni határok címmel tartottak egyeztető fórumot tegnap Sopronban, melyen a soproni rendőrkapitány és az osztrák rendvédelmi szervek képviselői vettek részt. Elhangzott: mindkét fél jó úton halad az előkészítésben, így december 21-én ténylegesen megtörténhet az egyezmény aláírása. „Hosszú előkészítési idő előzte meg a csatlakozást, de a rendőri szervek immár felkészültek" – fogalmazott Johann Jellasitz, az osztrák csendőrség kelénpataki kirendeltségének főnöke. „A szolgálatot teljesítő határőröket térségi ellenőrzésre váltanak át. Egészen Kismartonig, sőt, Bécsújhelyig húzódik majd a mélységi ellenőrzés. Több hónapja megindult egy osztrák–magyar közös járőrözés is, az együttműködés tehát intenzívebbé vált." Farkas Gábor soproni rendőrkapitány elmondta, cél, hogy kiszűrjék a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezőket. Mint mondta, a csatlakozás következtében nem keletkezhet biztonsági deficit. „Az osztrák katonaságot a határról visszavonják, de 1900-ból 1500-an a térségben maradnak" – tudtuk meg Rudolf Strommer burgenlandi tartományi képviselőtől. „A végleges visszavonásuk 2008 októberében történik meg, utána már csak a határőrök maradnak."

Cséfalvay Attila–P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz után Táplánypusztán

Táplánypuszta - Mintha kísértene a sors: nyáron egyszer már kigyulladt egy hétlakásos szalagház… Tovább olvasom