Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Stagnálnak a győri helyiadó-bevételek

Tízmillió forint híján annyi helyiadó-bevétel folyt be a győri önkormányzathoz az első félévben, mint tavaly.

Az egyenleget rontja, hogy a cégek korábbi túlfizetéseiket szinte az utolsó fillérig visszakérték.

Ugyan az országban több jel arra mutat, hogy enyhül a gazdasági válság – emelkedik a bruttó hazai termék, nő az ipari és az építőipari teljesítmény, bővül az idegenforgalom, csökken a munkanélküliség –, mindez egyelőre nem látszik meg a győri önkormányzat adóbevételein. Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester portálunknak elmondta: az első félévben 7 milliárd 535 millió forint folyt be a város kasszájába, ami 10 millió forinttal elmarad a tavaly ilyenkori adattól. ˝Stagnálásról beszélhetünk˝ – jegyezte meg.

A legnagyobb tételt továbbra is az iparűzésiadó-bevételek jelentik, amelyeknél még érezhető a recesszió hatása, hiszen a csökkenés 213 millió forint. A visszaesést ellensúlyozza, hogy építményadóból 20, idegenforgalmi adóból 18, gépjárműadóból 7 százalékkal több pénz érkezett be.


A politikus szerint az építményadó-bevétel megugrása annak tudható be, hogy ezt a társaságoknak forgalomtól, eredményességtől függetlenül be kell fizetniük. A megyeszékhelyen tavaly több új üzem, kereskedelmi és szolgáltatóhely létesült, s a használatbavételi engedély kiadásával a tulajdonosok adófizetővé váltak.

Az idegenforgalmiadó-bevétel a vendégforgalom élénkülésére utal. Érdekes a helyzet a gépjárműadó esetében. A növekedés itt egyértelműen azért következett be, mert törvényi változás miatt nőtt az adó mértéke – az adóztatott gépjárművek száma ugyanis 1600-zal csökkent a városban egy év alatt. ˝A lakosság kis hányada a nagyobb költségek miatt nem tudja a tulajdonában lévő autót fenntartani, ezért inkább kivonatja a forgalomból˝ – magyarázta az alpolgármester.

˝A gazdasági-pénzügyi válság hatását a legjobban a vállalkozások iparűzésiadó-alapja és az általuk kért adó-visszatérítés nagyságrendje mutatja. A 2008-as évről beadott iparűzésiadó-bevallások adatain még nem érződött a recesszió, a visszatérítés összege – valamivel több mint félmilliárd forint – hasonló volt a korábbi évekhez. A tavalyi esztendőről benyújtott bevallások alapján azonban már látványos az adóalap-csökkenés, az adó-visszatérítés összege pedig negatív rekord, meghaladja az egymilliárd forintot˝ – hangsúlyozta Simon Róbert Balázs.

Szerinte az összeget az is megnövelte, hogy egy tavalyi törvénymódosítás nyomán idén júliustól az APEH szedte volna be az iparűzési adót. Az adózók érthetően tiszta lappal szerettek volna indulni, nulla egyenleggel kívántak búcsúzni az önkormányzattól, így minden korábbi túlfizetést visszaigényeltek.

Vissza az önkormányzatokhoz

Az Országgyűlés döntése alapján június 29-ével a helyi iparűzési adóval kapcsolatos adóigazgatási hatáskör az APEH-től visszakerült az önkormányzati adóhatóságokhoz. A szeptemberben esedékes iparűzési adót tehát – továbbra is – az önkormányzatokhoz kell befizetni az érintetteknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frissdiplomások jó esélyekkel

Az elmúlt hét végén a győri Széchenyi István Egyetemen 386 frissdiplomás fiatalt köszöntöttek. Jó… Tovább olvasom