Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Sok(k) a házi feladat: a diákok többet `dolgoznak´, mint a felnőttek?

Ha mindent összeadunk, egy középiskolás diák 45 órát tanul hetente. Úgy, hogy melegételt nem biztos, hogy tud tisztességesen enni délután négy óra előtt. Szavazás.

Az osztrák és szlovák diákok jóval kevesebb tanulnak otthon, mint magyar társaik

Friss nemzetközi összehasonlítás szerint a magyar diákok jóval több időt töltenek házifeladat-írással, mint a közeli országokban.

Ameddig a magyar diákok 6,5 órát tanulnak otthon hetente, addig osztrák társaik 4,5 órát, míg a szlovák és cseh diákok alig valamivel többet mint 3 órát. A statisztikai számokat Horváth Péterrel, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével, a győri Révai-gimnázium igazgatójával elemeztük.


Horváth Péter - fotó: Kisalföld-archívum
Horváth Péter - fotó: Kisalföld-archívum


"45 óránál tartunk, ami öt órával több mint a felnőttek főszabályszerű munkaidője"

"Alapvetően nem a házifeladat-írással van gond, hanem a megemelkedett iskolai óraszámmal. Ennek tükrében rendkívül sok a diákok otthoni munkája" - kezdte Horváth Péter.

"Nézzünk, konkrét példákat. A Nemzeti Alaptanterv szerint a 9. évfolyamban 35, a 10. évfolyamban 36 tanórán kell részt venniük a középiskolásoknak. Ebben a mindennapos testnevelés is benne van.

Ez azt jelenti, hogy hétfőtől péntekig négyszer fél háromkor, egyszer pedig negyed négykor végeznek az órarenddel. Utóbbit azért kell hangsúlyozni, mert az órarenden kívül a diákok jelentős része jár szakköre, egyetemi előkészítőre szintén az iskolában.

A hazai felmérések szerint a középiskolás diákok átlagosan hat és fél, hét órát töltenek tanulással, házifeladat-írással hétköznaponként. Ha mindent összeadunk, akkor 45 óránál tartunk, ami öt órával több mint a felnőttek főszabályszerű munkaidője. Akik emeltszintű érettségire, közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgára készülnek, hetente még többet, körülbelül 50-55 órát tanulnak" - folytatta Horváth Péter.


A Demotiváló képét nem biztos, hogy sok magyar diák lájkolta
A Demotiváló képét nem biztos, hogy sok magyar diák lájkolta


"Jó képességű diákok 18-20 éves korukra egyszerűen kiéghetnek"

"Egyre komolyabb problémának érzem, hogy a diákok jelentős része fáradtan érkezik az iskolába. Pedig csak akkor képesek jól teljesíteni, ha frissek és intenzívek az órákon. Ha a sok otthoni tanulás megfelelési kényszerrel, a szülők felől érkező túlzott nyomással párosul, akkor jó képességű diákok 18-20 éves korukra egyszerűen kiéghetnek.

A diákok akkor állnak okosan a tanuláshoz, ha figyelnek a tanórán, s amit lehetséges, az iskolapadban elsajátítanak. Az érettségi közeledtével érdemes azon is elgondolkozni, hogy a diákok inkább azokba a tantárgyakba fektessenek komoly energiákat, mely kapcsolódik későbbi tanulmányaikhoz, munkájukhoz.

Ebben az időszakban a más tantárgyakból vér-verejtékkel kiszenvedett ötösöknek már nincs akkora haszna, mint amennyi energiát elvihetnek" - számolt be tapasztalatairól Horváth Péter.Az egészséges ételek sok esetben messze állnak a tisztességes étkezésektől 

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke hozzátette: "az utóbbi években rengeteg szó esett a diákok egészséges étkezéséről. Sajnos, olyan iskolák esetében, ahol nincs saját konyha, mindennapos gyakorlat, hogy a diákok csak délután három, fél négy körül jutnak melegételhez.

A 10 perces szünet ugyanis nem elég, hogy a diákok kimenjenek ebédelni. Ahol pedig van lehetőség helyben ebédelni, ott is rövid idő alatt kell végezni az étellel a megszaporodott óraszám miatt".hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két személyautó karambolozott Győrben - Egy sérült

Egymásba rohant két személyautó Győrben, a Kossuth Lajos és a Selyem utca sarkán kedden késő este. Tovább olvasom