Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Sikkasztás miatt elítélték a volt győri ügyvédet: 6 év 10 hónap börtön

A nem jogerős ítélet kihirdetése után a férfit előzetes letartóztatásba helyezték, rendőrök vezették el a tárgyalóteremből.

Több mint százmillió forint értékre elkövetett sikkasztások, csalás és okirat-hamisítások miatt 6 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélt egy volt győri ügyvédet szerdán a Zalaegerszegi Törvényszék.

Az ügyvédi kamarából két éve kizárt B. Szabolcsot - aki a győri Széchenyi István Egyetem bűnügyi tudományok tanszékének adjunktusa is volt korábban - a bíróság végleg eltiltotta az ügyvédi foglalkozástól.

A nem jogerős ítélet kihirdetése után a férfit előzetes letartóztatásba helyezték, rendőrök vezették el a tárgyalóteremből.

A vádirat szerint a tíz éve anyagi gondokkal küzdő 40 éves férfi folytatólagosan követett el sikkasztásokat, csalást, valamint magán- és közokirat-hamisításokat azzal, hogy a nála ügyvédi letétbe helyezett összegeket eltulajdonította.

Egy cég jogi képviselőjeként, a társaság európai uniós pályázati önrészeként 2009-ben 300 ezer eurót - az akkori árfolyamon mintegy 86 millió forintot - vett át, majd a pénzt a letéti számláról több részletben felvette, de abból semmit nem fizetett vissza. A férfi által működtetett ügyvédi iroda dolgozóitól, illetve barátaitól több alkalommal vett át különböző összegeket - összesen mintegy 40 millió forintot -, de ezekből mindössze 2,6 millió forintot fizetett vissza, a többit eltulajdonította.

B. Szabolcs az ügyvédi irodájában dolgozó egyik jogász nevében hamis ügyvédi meghatalmazásokat is készített, amelyekkel a beosztottja adatait felhasználva szerzett kölcsönt két ingatlan vételi jogának fejében. Ebben az esetben anyagi kár nem keletkezett, mert a férfi visszafizette a kétszer hatmillió forintos kölcsönt, de a közhiteles iratokba az átíratások során hamis adatok kerültek.

Az ügyész a januárban kezdődött perben utalt arra: B.riasztási rendszer segítségével Szabolcs 2001 óta két lakás és egy autó tulajdonjogát szerezte meg, valamint két másik személygépkocsit lízingelt, de folyamatosan anyagi gondjai voltak. Tartozásait először banki kölcsönökkel, később havi tízszázalékos, uzsorásoktól szerzett kölcsönökből próbálta rendezni, de ez nem sikerült, ezért nyúlt a letétbe helyezett pénzekhez.

Az egykori ügyvéd a tárgyalások során azzal védekezett, hogy megfélemlítés és valós fenyegetettség alatt áll. A nevén lévő két ingatlant jelentős jelzálog terheli, autója üzemképtelen, a két nagy értékű személygépkocsit pedig sohasem használta, azt a barátaitól kapott kölcsönök fejében vette a saját nevére, hogy ő fizesse a lízingdíjakat.

Meghallgatásakor azt állította, a rábízott 300 ezer euró a cég vezetőinek tudtával valójában azt a célt szolgálta, hogy uniós pályázatokról szerzett információkért fizessen belőle közvetítőknek. Miután a pályázatot végül visszavonták, az informátoroknak vagy közvetítőknek kifizetett pénzeket nem tudta visszaszerezni, ezért is volt folyamatosan fenyegetettségben.

A bíróság arra is kötelezte a vádlottat, hogy az ítélet jogerőre emelkedése után három károsultnak kamatostól fizessen vissza több mint 40 millió forintot, egy esetben pedig magánjogi eljárásban kérheti a károsult a követelését. A férfi ingatlanjait és autóit a felmerülő polgári jogi igények fedezeteként zár alá vették.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, mert a vádlott és az ügyész is három nap gondolkodási időt kért.

Olvasóink írták

 • 12. Zoya76 2012. június 08. 20:33
  „Sikkasztás?rt 6 év????
  Magyarország szégyene,hogy cserbenhagyásos gázolásért,bedrogozva,matt részegen már szabadlábon van hatalmas "SZT?RUNK"....
  A még nagyobb szégyen,hogy máris reflektor fényben úsztatják...szerepeket kap....
  Nem börtönben lenne a helye ezek?rt a bűnökért???
  Mit tanulnak mindebből a mai fiatalok?Ölni,drogozni,inni büntetlenül lehet,sőt!Így lesz belőlük valaki.
  Gratulálok a törvényhozóinknak!”
 • 11. elemér 2012. június 01. 20:31
  „Én persze Ivan Boesky (USA) professzorra gondoltam és nem G.W. Bushra, aki buta volt mint a cipötalp. 1986 vége felé Ivan Boesky Professzor mint befektető elismerte, hogy illegálisan szerzett információk alapján folytatott kereskedést a tőzsdén. Elítélték, büntetése az lett, hogy százmillió dolláros bírságot fizessen a kormánynak, és soha többé ne folytasson tőzsdei tranzakciókat. Vajon mi késztethetett törvénytelen lépésekre egy már igen sikeres embert - aki olyan vagyont halmozott fel, amilyenről mások csak álmodnak - csupán azért, hogy gazdagságát még jobban gyarapítsa?”
 • 10. elemér 2012. május 31. 17:38
  „Mo.-n az USA-t majmolják és pedig a legrosszabal mindenben általában. Mi vagyunk az élejárok és amit Orbán ott akar meg amit véghez vitt az nálunk már történelem. Bush is alkotmányos jogokat akart a büncselekményeiért. Egyetemen tanitott de honnan kapta az ötletet ? Tölünk. Minden nap kell harcolni az igazságért és demokráciáér.”
 • 9. acsali 2012. május 31. 17:34
  „érdemesebb gyilkolászni”
 • 8. okostojas007 2012. május 31. 14:51
  „ügyvéd ...
  ez a kissebbik gond..
  de ez az alak tanított a győri egyetemen...
  hogy mit azt na tőlem kérdezzétek...”
 • 7. elemér 2012. május 31. 13:51
  „Tény hogy Mo.-n vacak a biróság, ügyvéd és rendörség. Ezt mi tudjuk nyugaton, legaláb is azok akik jól vannak informálva. Akkor ne is beszéljünk a kormányrol és a királyrol. Ezért szavaznak a zemberek a lábukkal. Természetes azok csak, akik még tehetik. Orbán szerint az ország kibirja örökké IMF segitség nélkül. Én viszont azt látom, hogy miatta lemarad az ország a környékben. Ezt a kimutatások mutatják, de ö továb folytatja a szabadságharcát.”
 • 6. bojtár 2012. május 31. 09:57
  „5. Plakátmagány 2012.05.31. 09:07
  ugyan már királylány nem kell itt sehol végigmenni ez borítékolható”
 • 5. Plakátmagány 2012. május 31. 09:07
  „Persze Bojtár, időnként végigmegy a király álruhában a börtönökön és aki jól megfelel a kérdésre, azt szabadon engedik.”
 • 4. TripperÖcsi 2012. május 30. 23:00
  „Mankapunka, olyan nincs. Max. 2 évet lehet felfüggeszteni, az annál súlyosabb büntetést nem.”
 • 3. Mankapunka 2012. május 30. 22:04
  „bojtár

  Fellebezés után kap 4 évet, 5 évre felfüggesztve.”
 • 2. bojtár 2012. május 30. 20:26
  „ez számomra akkor lesz hír amikor azt fogom olvasni,hogy 6 év 10 hónap múlva olvasom,hogy szabadul.Ki mer velem fogadni,hogy nem fogja leülni a teljes büntetést?”
 • 1. háté 2012. május 30. 18:17
  „Meghallgatásakor azt állította, a rábízott 300 ezer euró a cég vezetőinek tudtával valójában azt a célt szolgálta, hogy uniós pályázatokról szerzett információkért fizessen belőle közvetítőknek. - hány milliárd folyik bele a nagyzsebekbe!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesék képekben, Rékai Lilla önálló kiállítása - képgaléria

Rékai Lillának nyílt önálló kiállítása a Városi Művészeti Múzeum közreműködésével, melyet a Váczy… Tovább olvasom