Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Rutin a csecsemőélesztéshez

Győr - A csecsemők újraélesztése jelentősen eltér a felnőttekétől és ritkán kell alkalmazniuk még az egészségügyben dolgozóknak is. Viszont ha igen, szakszerű, gyors mozdulatokra van szükség, amiket újra meg újra Győrben gyakorolhatnak a szakemberek.
– Egy gyerek nem kis felnőtt, a csecsemő nem kisgyerek, a koraszülött nem kis csecsemő. Teljesen más az anatómia és mások az élettani sajátosságok, így mások a fogásai a sürgősségi ellátásnak és az újraélesztésnek csecsemő- és gyermekkorban.

Ezek ismeretére az egészségügyben dolgozóknak is ritkán van szükségük éles helyzetben, de ha igen, akkor az életmentő és akkor szükség van a rutinra.

Arra, hogy a kezükben legyenek a szakszerű mozdulatok, azokat gyakorlottan végezzék – magyarázta el dr. Horváth Eszter alapítványi elnök, miért kell ezt a készséget szinten tartani. A győri Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány az Országos Mentő Szolgálattal együtt ezért rendez minden évben továbbképzést és járul hozzá annak költségeihez. A tanfolyam kuriózumnak számít hazánkban, mert az egyedüli, amely a csecsemő és gyermek sürgősségi ellátás egészének elméletét felöleli és gyakorlási lehetőséget is biztosít.

Dr. Horváth Eszter
Dr. Horváth Eszter

A napokban Győrben tizedik alkalommal tartották meg és az ország minden részéből érkeztek háziorvosok, kórházi szakdolgozók, mentőtisztek. Tíz éve még baltimore-i oktatók mutatták be a gyakorlati technikát, azóta a szakma hazai tekintélyei adják azt tovább. Többek közt dr. Gesztes Éva intenzív szakorvos mutatta be a gyakorlásra kialakított csecsemőbábun a légútba került idegen test eltávolításának szakszerű mozdulatait és a lélegeztetést, a szívmasszázst. Lapunknak elmondta, hogy a kisbabák újraélesztése jelentősen eltér a felnőttekétől, más a kivitelezés módja, más a kéztartás, más a helyes ritmus és nagyobb hangsúlyt kap a lélegeztetés.

Dr. Gesztes Éva intenzív szakorvos mutatta be a gyakorlásra kialakított bábun a csecsemő-újraélesztés szakszerű mozdulatait és azt, hogyan kell eltávolítani a légútból az idegen testet. Fotó: Krizsán
Dr. Gesztes Éva intenzív szakorvos mutatta be a gyakorlásra kialakított bábun a csecsemő-újraélesztés szakszerű mozdulatait és azt, hogyan kell eltávolítani a légútból az idegen testet. Fotó: Krizsán

– Ha idegen test elzárja a kisgyermek légcsövét és nem tudjuk másképp a légzést biztosítani, csak conicotómia végzésével, azaz egyfajta gégemetszéssel, akkor egyből cselekedni kell, különben megfullad a beteg. Azonban erre az eljárásra még a gyermekintenzív osztályon is ritkán van szükség, nem napi rutin. Ezért jó, hogy gyakorolhattam a fogásokat, felfrissíthettem ismereteimet – mondta el a képzés egyik résztvevőjeként dr. Erdő Gabriella orvos. A győri Gyermek Intenzív Terá-
piáért Alapítvány számlaszáma: 10960008-00000011-42980001. Adószáma: 18535806-1-08.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érték és felelősség a zene nyelvén

Győr - Beszédes a szám, eszerint a zenével foglalkozó óvodások 81 százaléka tanul később zenét,… Tovább olvasom