Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Röviden a málnáról

Valamikor fogalom volt a Kisalföldön a hűtőipari kemény húsú „gurulós" málna, és de sokat álltak emberek a málnásban kapálni, sarjat ritkítani, egy hónapig málnát szedni, míg kikerült a leány kelengyéje vagy felépült a fiú háza. Nézzük csak, mit is ér ez a gyökérsarjakról könnyen és gyorsan szaporítható erdei növény?

A hazánkban termelt málna íze, zamata és aromája kiváló. Gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás. A málna nagy mennyiségben tartalmaz szabadgyök-megkötő polifenolokat és anticianin antioxidánsokat, amelyeknek jelentős szerepük van számos betegség megelőzésében. Rosttartalma kiemelkedően magas, eléri a gyümölcs súlyának 20%-át.
Egy felnőtt napi szükségletének káliumból 9%-át, kalciumból 10%-át, magnéziumból 10%-át, C-vitaminból 33%-át fedezi.

 Jelentős még a B- (1–3) vitamin-, folsav-, magnézium-, vas- és réztartalma. Az oxigénmegkötő képessége az almáénak kétszerese.
Miért írom mindezt le? Nemcsak az egészségünkért, hanem ma már Európa-szerte, Kínában, az USA-ban is ismertek a magyar málnafajták (Fertődi Kármin, Fertődi Vénusz, Fertődi Zamatos, Fertődi Zenit).
Dr. Kollányi László málnanemesítő, aki lassan már két éve nincs köztünk, hatalmas, nagy ívű pályát futott be, életműve példamutató volt, málnafajtái kiválóak. Mikor a mélyhűtés gyors térhódításával nagy igény támadt a kemény húsú, „gurulós" málna minőségre, Laci bácsi előállt a Fertődi Zamatos fajtával, ami igazi biomálnának bizonyult; sem a vesszőbetegségekre, sem a gyümölcsrothadásra nem volt érzékeny. Élete alkonyán ezt a fajtát Kínában is meghonosította, nem kis fáradsággal, sokszor 3000 km-t repülve Kínán belül.

A Fertődi Vénusz sűrített érésidejű. Nagy szemű fajtáját a spanyolok vitték primőrsátraikba, innen árasztják el koraiságukkal egész Európát, igaz, a fagyhiány okoz élettani károsodást.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan ismerjük fel a pánikbetegséget?

A pánikbetegség a szorongással járó pszichés problémák körébe tartozik. Hazánkban mintegy 100.000… Tovább olvasom