Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Rotterdamban rótta a köröket a győri egyetemisták alternatív járműve - fotók

A hollandiai kikötővárosban 33 eurpóai egyetemi csapat közül a 8. helyen végzett a SZEnergy.

A győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata az elmúlt hét napban a hollandiai Rotterdam városában versenyzett alternatív járművével a Shell Eco-marathon Europe üzemanyag takarékossági versenyen.

"Az idei év nagy kihívás volt a számunkra: a napelemes kategória megszűnt, új fejlesztésű és építésű járművünkkel az akkumulátoros, napelem segédtöltéses (battery electric) kategóriában indultunk.

Mivel a tavalyi évről kétharmad négyzetméterre csökkent a járművön használható maximális napelem celláinak mérete, így a korábbi fő meghajtási mód az energia 10-15 százalékát biztosító segéderőforrássá vált. Az energiahatékonyság alapkérdés lett, próbáltuk a jármű minden paraméterét optimalizálni.

Mielőtt Rotterdamba érkeztünk, a célunk az volt, hogy a mezőny első harmadában végezzünk. Mikor már a tesztköröket és az első mért kört lefutottuk, felcsillant előttünk a sokkal jobb helyezés lehetősége is. Végül a 33 európai egyetemi csapat közül a 8. helyen zártuk az idei Shell Eco-marathon Europe versenyt" - mondta el Pup Dániel tanszéki mérnök, a csapat vezetője.


Rotterdamban rótta a köröket a győri egyetemisták alternatív járműve


Az új kocsi 87 kilós súlya alig fele a Shell Eco-marathon az utóbbi három esztendőben indított győri autókénak. A váz a repülőgépiparban használt alumínium ötvözet, a felépítmény karbon-kompozit. A műszerfalat egy táblagép helyettesíti, s korszerű telemetria rendszert használunk, s ez lehetővé teszi az egyidejű, folyamatos kommunikációt, az adatelemzést a kocsi és a csapat között.

A technikai verseny rengeteg kihívás elé állította a hallgatókat, rengeteg szakmai és gyakorlati ismerettel bővült tudásuk, s megtanultak csapatban komoly munkát végezni.

"A következő 12 hónap a telemetria eredmények kiértékelésével, a jármű fejlesztésével és rengeteg teszteléssel fog majd eltelni, hogy optimalizálják az autó minden paraméterét" - vázolta a munka folytatását Pup Dániel, aki több éve irányítja a folyamatosan eredményesen szereplő győri egyetemi csapatot, a SZEnergy-t.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őz futott át Győr belvárosán: az állat a Széchenyi téri porcelánboltba is bement

A kisalfold.hu információi szerint az eltévedt őz a Széchenyi téren egy porcelánboltba is beszaladt. Tovább olvasom