Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Rendkívüli fórum válaszok nélkül - lesz-e összevonás?

Győr - Rendkívüli fórumon találkoztak a győri Gárdonyi-iskola pedagógusai, a szülők képviselői és a körzet önkormányzati képviselője. A téma a körzet iskoláinak nyár elején nyilvánosságra került összevonási terve volt.
Az ügy július elején pattant ki, amikor kiderült, hogy az iskola igazgatóját azért csak egy évre választották meg a szokásos öt helyett – ez történt a Baross-középiskolában is –, mert egy esetleges intézményi integrációval számol a városvezetés. Az ötlet a Kálvária utcai, a Baross- és a Gárdonyi-iskola összevonásáról szólt.

További konkrétumokat Dézsi Csaba András nádorvárosi önkormányzati képviselő sem tudott mondani a tegnapi fórumon, hiszen döntés – vagy akár konkrét javaslatfelvetés – nem történt még a városházán, azt azonban elismerte, nem volt szerencsés, hogy nem tájékoztatták időben az érintetteket az igazgatói kinevezés hátteréről. „A lépés mindemellett ésszerű, hiszen nem akartuk, hogy egy esetleges integráció esetén két iskolában meg kelljen szakítanunk az érvényes igazgatói megbízatást. A döntés tehát nem az igazgató személye ellen irányult" – mondta a képviselő. Elmondta azt is, hogy az esetleges intézményi összevonásokról (amelyek számos iskolát érintenek Győrben) szakmai és pénzügyi szempontok alapján döntenek majd, az integráció mellett azonban nyomós gazdasági érveknek kell állniuk a megvalósításhoz.

Dézsi Csaba András nem tartja elképzelhetetlennek az integrációt – hozzátéve, hogy ez mindenképpen a finanszírozási szempontok miatti kényszermegoldás lenne.

Ez esetben azonban nem szakközépiskolaként, hanem gimnáziumként látja az egység jövőjét. Annál is inkább, mert mind a Gárdonyi-, mind a létrejövő intézményben részt vevő Kálvária utcai iskola kiemelkedő pedagógiai értékkel bír, s tanulóinak nagy része most is gimnáziumban tanul tovább.

Gerháth Zoltán, az iskola szülői munkaközösségének vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Gárdonyi nem tipikusan körzeti iskola, tevékenysége azon jóval túlmutat, s úgy véli, ennek megfelelően kellene kezelni is, s mindenáron megőrizni azt az értéket, hagyományt, amit képvisel. „Az iskola szellemiségét vélem támadni, amit nem értékelnek kellőképpen" – mondta Gerháth Zoltán.

A fórum konkrét kérdésekre választ nem adott – az ügy jelen szakaszában nem is adhatott –, a szülők félelmei és a bizonytalanság maradt. Egy biztos: a tanítás – ahogy eddig is – nyugodt és békés légkörben kezdődik meg jövő hétfőn. A szülők és a pedagógusok mindössze annyit kértek az önkormányzattól, bármilyen döntés születik, arról időben tájékoztassák az érintetteket, hogy ne szóbeszédből (és ne a nyári szünetben) kelljen értesülniük az őket érintő kérdésekről. Dézsi Csaba András megígérte: a következő frakcióülésen indítványozza, hogy szabjanak konkrét határidőt a döntés meghozására.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös volt sorsukban, zenészek lesznek

Győr - Amilyen zenei műfaj létezik, a népdaltól az operáig, ha nem is otthon vannak bennük,… Tovább olvasom