Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

˝Rajtunk nevettek a szlovákok˝

˝A szlovákok nevettek rajtunk, mondván, ők a vízből energiát termelnek, a magyarok pedig az energiából vizet mozgatnak.˝

˝A szlovákok ’92 őszén megmutatták nekünk az épülő dunacsúnyi duzzasztót, tudtunkra akarták adni, megépül a C variáns – fotóinkra a minisztérium nem is reagált˝ – meséli Sajben András, aki negyedszázadig volt a közös albizottság szakértője.

˝A három fenékgátas szigetközi megoldásnál jobbat nem tudok" – tette hozzá.

Sajben András ötven évig dolgozott a Szigetközben vízügyes szakemberként, s a magyar–szlovák határvízi bizottság dunai albizottságának szakértője volt negyedszázadig. „Tudtunk mindenről, de mi nem foglalkozhattunk a vízlépcsőkérdéssel" – mondta. Előrebocsátja: senki nem kérte erre, magánemberként beszél emlékeiről, s mondja el a véleményét. Felháborítja ugyanis, hogy egy országos zöldmozgalmi listán lehülyézték a szigetközieket.

˝1992-ben, a Pozsony és Dunakiliti közötti töltés átadásakor meglepve tapasztaltuk, hogy szlovák oldalon teherautókra szerelt fúrókkal vizsgálták a töltést, az építési anyagot befelé hordták, s Dunacsúnynál álltak a réselőgépek. Este a magyar tévében aztán azt hallom, hogy a szlovákok kavicsbányát építenek – erre csak káromkodni tudtam. A közös dunai szakaszt minden évben Rajkától Komáromig hajóztuk végig. ’92 őszén azonban a szlovákok felajánlották, hogy nézzük meg a szlovák nemzeti szakaszt is, s Pozsonytól induljunk. Szerintem tudtunkra akarták adni, hogy megépítik a C variánst. Dunacsúnyhoz érve a kőszórások egyértelművé tették, hogy hamarosan áttöltik a medret, s elterelik a Dunát. Lefotózhattuk, s az igazgatóságunk illetékese azonnal küldte a felvételeket a minisztériumba. Reakció nem érkezett˝ – meséli. Sajben András élénken emlékszik az elképesztő szigetközi vízpótlási változatokra is. ˝Harminc mozgatható szivattyúval pumpálták a vizet a mellékágakba.

A szlovákok nevettek rajtunk, mondván, ők a vízből energiát termelnek, a magyarok pedig az energiából vizet mozgatnak. Akkoriban az is szóba került, hogy három állandó, elektromos meghajtású telepet létesítsünk erre a célra a Szigetközben. Ezt végül az áramszolgáltató véleménye torpedózta meg – eszerint ugyanis a hatalmas energiaigény miatt az egész itteni hálózatot át kellett volna építeni.˝ A nyugdíjas szakember birtokában vannak azok a dokumentumok, melyek a vízlépcső-építkezés leállítása utáni megoldási variációkat tartalmazzák.

Az A változat a teljes megvalósítás volt Dunakilitivel, Bőssel, Nagymarossal. A B szerint Nagymarost – így a bősi csúcsrajáratást – felejtsék el egy időre, s független szakértőket vonjanak be a vizsgálatba.

A végül megvalósuló C variáns Dunakiliti helyett Dunacsúny megépítésével számolt. A D szerint Dunakiliti elkészül, de csak akkor termelnek energiát, ha Pozsonynál másodpercenként 2000 köbméternél nagyobb vízhozam érkezik. Az E szerint Bős csak a hajózás miatt épül meg, az F verzió mindent leállított és konzervált volna az újabb tárgyalások befejeztéig, míg a G visszabontással és az eredeti állapotok visszaállításával számolt.

˝Szerintem Szigetköz esetében most a legjobb megoldásra – csökkentett dunakiliti duzzasztásra – esély sincs. Könyörgöm, számolja már ki valaki?! A szlovákoktól követelt fele vízhozammal semmit sem érünk: a medersüllyedés olyan mértékű, hogy kisvizes időszakban a teljes vízhozam is kevés lenne. Bízom a három fenékgátas szigetközi megoldásban: ennél jobbat nem tudok mondani.˝

Olvasóink írták

 • 7. Goldmund 2010. május 03. 14:37
  „Ezt a Duna-körnek köszönhetjük.
  Hajósy Adriennek, Vargha Jánosnak, meg a többi nagyokosnak.
  Antall első környezetvédelmi minisztere próbált megegyezni a szlovákokkal. Alljon itt a neve: Keresztes K. Sándornak hívták. Az ellenzék ezt felfedezte és elsősorban Illés Zoltán Fidesz-képviselő követelte, hogy azonnal fejezzék be a kompromisszumok keresését és ragaszkodjanak az erdeti állapot visszaállításához - amiről épeszű ember tudhatta, hogy abszolút irreális követelés. Ezek után kellett Keresztes K. Sándornak távoznia. Az utódja tehát engedve Illésék követelésének, nem folytatta a kompromisszumok keresését. Erre a szlovákok megmondták, hogy akkor egyedül megépítik Bősnél a duzzasztót a Duna elterelésével. A Duna-kör tépte a száját, hogy ez a fenyegetés "papírtigris", nem merik, nincs rá pénzük stb. Merték, és volt rá pénzük osztrák hitelből.
  Utána arról ment a Duna-körös szájtépés, hogy forduljunk a hágai bírósághoz, majd ők igazságot tesznek. Épeszű ember persze tudta, hogy a hágai bíróság aligha bontatja le ezt a monstrumot, de jobbat már tényleg nem lehetett csinálni. Eközben a vízpótlási kezdeményezéseket is gáncsolta a Duna-kör, hogy minél nagyobb pusztulást lehessen a hágai bíróságnak mutatni. Ennyire volt fontos számunkra a Szigetköz élővilága.
  A hágai bíróság pedig kb. 50-50%-os ítéletet hozott, vagyis meg kell egyezni a vízpótlásról (amiről addig nem tudtak megegyezni) és nem kell lebontani a duzzasztót.
  Ezt tudta a Duna-kör és politikai széthúzás együttesen megvalósítani.”
 • 6. Tabornok 2010. május 01. 19:26
  „Bocsi, de a szlovákok, nem vertek át minket.
  A mi fényestekintetű(nagyértelmű) politikusaink, felrúgtak egy hosszútávú szerződést, mely a magyaroknak és a szlovákoknak egyaránt kedvező volt. Igaz hazafiaknak képzelték magukat az ökrök. Elnézést az ökör haszonállat, ezek országunk kártevői!”
 • 5. Tabornok 2010. május 01. 19:22
  „"elihu 2010.04.28. 12:40
  Ha már mindenki nevetni akar akkor csak azon lehet, hogy ha már megépült a Dunakiliti erőmű, akkor miért nem termel áramot? Személyesen láttam a belsejét is, ki van építve a generátorok helye, csak éppen tök üres.
  Most jelenleg duzzasztóként működik, meg hídként. Szép nem?
  gbig80 2010.05.01. 19:12
  ettől független, a szlovákok észérek a mi politikusaink meg bal...szok voltak, vannak és lesznek..."
  Sajnos mindkettőtökkel egyetértek! A magyar parlamentben űcsörgők, országunk kártevői.”
 • 4. gbig80 2010. május 01. 19:12
  „csak egy apró kérdés! nem a mindenkori hajózási utvonal felénél van az államhatár???mert akkorvégülis kérjük azta pár falut, meg ha már a mostani dunaág feléig minket illetne a terület, akkor a mostani erőmű is féligmeddig :-)
  ...na jó, tudom hogy ez kicsit naiv...
  de ettől független, a szlovákok észérek a mi politikusaink meg bal...szok voltak, vannak és lesznek...”
 • 3. elihu 2010. április 28. 12:40
  „Ezen nincs mit nevetni. A szlovákok kajakra átverték a magyarokat. Pofátlanul úgy terelték el a Dunát, hogy Magyarországra csak annyi víz jön, amennyit ők engednek. Kivéve tavasszal, a nagy árhullám idején. Akkor mi vezetjük el szinte a teljes mennyiséget. Ha már mindenki nevetni akar akkor csak azon lehet, hogy ha már megépült a Dunakiliti erőmű, akkor miért nem termel áramot? Személyesen láttam a belsejét is, ki van építve a generátorok helye, csak éppen tök üres. Most jelenleg duzzasztóként működik, meg hídként. Szép nem?”
 • 2. tódi 2010. április 27. 21:57
  „1 -

  Igazad van .

  Isten őrizzen bennünket a bigottságtól - legyen az sötétzöld, narancssárga vagy épp piros .”
 • 1. Tabornok 2010. április 27. 13:39
  „A helyükben én is röhögnék. Az Antall kórmány politikát csinált az energiatermelésből is. Nemrég nyilatkozott a tv.-ben az erőművett ellenzők akkori csoportjának vezetője, hogy ma már tudja, hogy annó hülyeséget csináltak, amikor tiltakoztak az erőmű építése ellen. Szép az őszinteség, de mi fizetjük az ő akkori igaz hazafiságuk árát. Az óta félek az igaz hazafiaktól, mert látni, hogy a hazafiságuk, felbőszített hülyéket takar.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre nem árasztanak a Dunán

Mivel nem érkezett ˝természetes˝ tavaszi árhullám a Dunán, múlt kedd óta elvileg mesterségesen… Tovább olvasom