Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Ráismernek? Már most szép a megújuló Schlichter-villa

Győr egyik legpatinásabb épületét teljes körűen felújítják.

A Leier cégcsoporthoz tartozó Leier Immo Kft. vásárolta meg Győr egyik legpatinásabb villa épületét a Schlichter-villát még 2012-ben.

A vétellel kötelezettséget vállaltak arra, hogy teljes körűen felújítják az épületet.

Itt tartanak most:

Megújul a Schlicter-villa

Az egykor zálogházként is funkcionáló műemléképülettel egy korábbi közlemény szerint komoly tervei vannak a cégnek, hiszen az épület felújítását összehangolják Győr rehabilitációs munkáival is.

A felújítás először kevésbé volt látványos a külső szemlélőnek, odabent mégis megfeszített munka folyt. A cég egyeztetett és folyamatosan egyeztet most is a szakértőkkel arról, hogy mi az, amit meg kell menteni, esetleg amit az eredetivel szinte megegyező formában varázsolnak újjá.

Ebbe a körbe tartozik a menthetetlen terrazzo padló, ami alatt már megtisztították a padozatot. Sajnos nagyon sok érték szinte végérvényesen tönkrement, ugyanis korábban semmilyen műemlékvédelmet nem élvezett az épület. Amikor például zálogház lett, központi fűtést szereltek be, majd a bezárás során otthagytak mindent, így a radiátorok szétfagytak és tönkrement a padló. A már rég megsemmisült cserépkályhákat felváltó fűtési rendszer darabjai máshol is hatalmas kárt okoztak, s nyilván nem tartoznak a megmentendő kategóriába, így már el is távolították őket.

Meg kell menteni Bánffay Pauly Erik 1898-ban készült freskóját, aminek időigényes restaurálásáról Michael Leier tulajdonos exkluzív interjúban biztosította a Kisalföld olvasóit.

Egy percig sem volt kérdéses, hogy megtartják a híres – de igen leromlott állapotú – faverandát is, ami a pályaudvar felől rögtön látható. Ilyenek még a belső udvarra néző ólmozott üveg ablakok, s már az eredeti formájával megegyezően készül el a lépcsőkorlát és az aranyazott tapéta. 

Az ingatlan hasznosításáról folynak tárgyalások érdeklődőkkel, de potenciális bérlőnek csak azt tartanák, aki az épületet patinájával együtt kívánja gondozni, hiszen a békeidők virágzásának nagypolgári luxusát testesíti meg Schlichter Lajos alkotása. Elképzelhetünk például szolgáltató céget az épületben, amelynek kétszer 240 négyzetméteres szintje külön-külön is kiadható.

Vendéglátó funkciót inkább a szomszédos földszintes épületek – a pattantyúsházak – láthatnának el, amelyről folyamatosan tárgyalnak a műemlékvédelemmel, mivel a Leier vitatja, hogy ezek maradéktalanul megmenthetők.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pedikűrt kapott a győri állatkert zsiráfja - fotók

6 állatorvos, 4 kovács és 10 ápoló dolgozott azon, hogy Fábió körmeit rendbe hozza. Tovább olvasom