Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Rábások öröksége

A Rábából nyugdíjba ment tagok örökségüknek érezték a a győri vasasotthont, érzelmileg erősen kötődtek hozzá.
Megvette a város a Vasast címmel írtunk arról, hogy a Vasas Szakszervezeti Szövetség a győri vasasotthont – hivatalos nevén az Ady Endre Művelődési Házat – eladta az önkormányzatnak, amely azt valószínűleg kulturális céllal hasznosítja.

Persze csak felújítás után, mert az igencsak ráfér az épületre. Ennek a megoldásnak a szakszervezet helyi nyugdíjascsoportja is örül. Azt sem vitatja, hogy jogilag országos központjuk volt az 1930-ban elkészült ingatlan tulajdonosa, a Rábából nyugdíjba ment tagok mégis örökségüknek érezték az épületet, érzelmileg erősen kötődtek hozzá. Horváth József és Magyar György is fiatal munkásként az idősebb kollégáktól gyakran hallotta, hogy jórészt a vagongyáriak építették társadalmi munkában a Teleki László utcai házat és fizetésükből vonták le a pénzt, amivel hozzájárultak a költségekhez, úgynevezett téglajegyeket vettek. Később pedig munkájuk révén tartotta azt fenn a Rába-gyár, amíg a nyolcvanas években át nem adta a szakszervezetnek.

Rónaszéki István, a Vasas-szövetség régiós elnöke elmondta, hogy nyugdíjas tagjaik kérése összecseng régi törekvésükkel. Szeretnék, ha az eladás révén szerzett pénz egy részét országos központjuk Győrben fektetné be, azaz egy kisebb ingatlant vásárolna. Akkor nem kellene helyi képviseletüknek, tisztségviselőiknek irodát bérelni. Lenne olyan hely, ahol képzéseket tarthatnának és helyiségeket adhatnának ki társszervezeteiknek, tehát bevételt hozna az új győri vasasbázis.

Balogh Béla, a Vasasszövetség országos elnöke a Kisalföldnek azt nyilatkozta: hosszú távon törekednek arra, hogy abban a régióban, ahol növekszik a szakszervezeti tagok száma – márpedig a Nyugat-Dunántúl ilyen –, ingatlant vegyenek, azonban a győri vasasotthonért kapott összeg felhasználásáról országos testületük most másképp döntött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művelődési ház vezetője lehet képviselő

Ha a helyi művelődési ház vezetőjét megválasztották képviselőnek, akkor megtarthatja-e állását,… Tovább olvasom