Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Quaestor - Milyen összefonodások voltak?

A parlamenti pártok nem pihentek hétfőn Quaestor ügyben. Egymásra licitált kormámypárt és ellenzék.


Quaestor - Az MSZP várja a kormánypárti nyilatkozatokat

Az MSZP várja a kormánypárti képviselők nyilatkozatait arról, hogy nem rendelkeztek bennfentes információval a bedőlt brókercégekkel kapcsolatban, és nem tartottak pénzt ezeknél a cégeknél. Jelezték: a szocialista frakció tagjai elsőként írták alá a dokumentumot. Hozzátették: a kormánytagok, valamint fideszes és KDNP-s képviselők nyilatkozatát is várjuk az után, hogy a Jobbik képviselői aláírták az MSZP által a parlamenti képviselőcsoportoknak kiosztott brókerbotránnyal kapcsolatos nyilatkozatot. A Jobbik parlamenti képviselői hétfőn nyilatkoztak arról, hogy nem vettek részt a Quaestor-ügyet érintő bennfentes kereskedelemben. A Jobbik képviselőinek nyilatkozatát a párt eljuttatta az MTI-nek.

Orbán Viktor: csütörtökön közlik, mely állami háttérintézményeknek volt pénzügyi kapcsolata brókercégekkel - Részletek ide kattintva >>


Rogán: parlamenti albizottság vizsgálhatja a Quaestor MFB-hitelét

Parlamenti albizottságban vizsgálná a Fidesz, milyen kár érte a költségvetést azzal, hogy a Gyurcsány-kormány idején csaknem 17 milliárd forint összegű, fedezet nélküli hitelt kapott a Quaestor a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) - közölte Rogán Antal hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a hitelt "egy az egyben el fogja bukni az MFB, és azon keresztül az adófizetők". A politikus egyúttal kérte a kormányt is, hogy vizsgáltassa ki e korábbi hitelfolyósítás körülményeit.

Rogán Antal arról is beszámolt, áprilisban újabb törvénymódosítási javaslatot terjesztenek elő a brókerügyekkel összefüggésben. Ebben gondoskodni fognak a polgári úton történő igényérvényesítés felgyorsításáról, azaz arról, hogy akiket a Befektetővédelmi Alap nem kártalanít, azok is mihamarabb a pénzükhöz juthassanak.


A kártalanításokkal kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a Buda-Cashnél a kártalanítás folyamata már több mint 97 százalékban lezárult. A Quaestor esetében a Fidesz álláspontja az, hogy a Befektetővédelmi Alapnak 6 millió forintig kártalanítania kell az ügyfeleket. Azok esetében, akik 6 millió forintnál többet helyeztek el a Quaestornál - folytatta -, a polgári igények érvényesítéséhez a Fidesz vagyonzárolási javaslata biztosíthat kellő vagyoni alapot.

Utóbbi indítvánnyal kapcsolatban megerősítette parlamenti felszólalását, vagyis azt a kezdeményezésüket, hogy a vagyon zár alá vétele szempontjából vizsgálhatók legyenek azok a tranzakciók is, amelyek a büntetőeljárást megelőző egy évben történtek. Az egyéves időtartamot azzal magyarázta, hogy az alkotmányossági szempontból ez tartható.
A frakcióvezető többször is hangsúlyozta, hogy a brókerbotrányok feltárása a Magyar Nemzeti Bank felelős munkája, a pénzügyi felügyelet megerősítése nélkül nem történt volna meg. Megjegyezte továbbá, hogy a Buda-Cash ügyében a kártalanítás nem sikerülhetett volna a tavalyi bankszanálási törvény nélkül. "Egyik javaslatot sem támogatták az ellenzéki pártok" - mondta, majd úgy fogalmazott: "végig kell vinni a brókerpiac megtisztítását".

A Fidesz képviselőcsoportja abban érdekelt, hogy minden brókerbotrányra fény derüljön, hogy a csalásokat felderítsék, a dolgozó embereket kártalanítsák és a bűnösöket megbüntessék - hangsúlyozta Rogán Antal.

A frakcióvezetőt kérdezték arról a levélről, amelyet a Quaestor-vezető Tarsoly Csaba írt Orbán Viktor kormányfőnek. Rogán Antal válaszában arról beszélt, helyesnek tartja, hogy ha valaki levelet küld, arra válasz is születik, még ha az kétmondatos is, mint az ebben az esetben történt.
Szintén kérdésre elmondta, osztja Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter véleményét, vagyis hogy "a Tarsoly Csabához hasonló emberek valóban mindenkivel igyekeztek kialakítani valamilyen kapcsolatot".
A fideszes politikus kitért a 2017-es budapesti vizes világbajnoksághoz kapcsolódó törvényjavaslatukra is. Szerinte abban nincs különbség a parlamenti frakciók között, hogy a sportesemény sikeres megrendezése nemzeti ügy. A Fidesz és a kormány célja az átláthatóság, ezért a széles körű nyilvánosságban érdekeltek a közbeszerzési eljárások lefolytatásánál is - mondta.

Quaestor - A Jobbik képviselő nyilatkoztak, hogy nem vettek részt bennfentes kereskedelemben

A Jobbik parlamenti képviselői hétfőn nyilatkoztak arról, hogy nem vettek részt a Quaestor-ügyet érintő bennfentes kereskedelemben. Erről az ellenzéki párt sajtóosztálya tájékoztatta az MTI-t.

A közlemény szerint a Jobbik országgyűlési képviselői arról is nyilatkoztak a magyar sajtónak és a széles közvéleménynek, hogy sem ők, sem hozzátartozóik, sem az ő vagy hozzátartozóik érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok nem tartottak és így nem is vettek ki pénzt bennfentes információk alapján a Quaestor-cégcsoporttól február 27-e és március 9-e között.

Az ellenzéki párt arra szólította fel a parlamenti képviselőcsoportokat és minden képviselőt, valamint kormánytagot, hogy ők is nyilatkozzanak arról, hogy nincsen szerepük az évtized pénzügyi botrányában.
A Jobbik képviselőinek nyilatkozatát a párt eljuttatta az MTI-nek.

Quaestor - Szijjártó: a KKM és intézményei nem rendelkeztek törvénytelen információval

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a tárca intézményei a miniszterelnök utasításának megfelelően jártak el, amikor megszüntették számláikat a Quaestor brókercégnél, ennek köszönhetően az adófizetőket nem érte kár; a folyamat során pedig nem rendelkeztek semmilyen törvénytelen információval - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Szijjártó Péter szlovák hivatali partnerével, Miroslav Lajcákkal közös sajtótájékoztatón válaszolt a Quaestor-üggyel kapcsolatos kérdésekre.
A miniszter hangsúlyozta: megdöbbentette és csalódást keltett benne a Quaestor bejelentése, mert megbízhatónak tartotta a brókercéget, ugyanúgy, ahogy az a több tízezer ember, aki ott tartotta a megtakarítását.

A miniszter kijelentette, hogy egy levelet sem kapott Tarsoly Csabától, a Quaestor vezérétől, akivel utoljára januárban vagy februárban találkozott, és a Duna City befektetési projektről tárgyalt. A miniszter elmondta: evidens, hogy győri önkormányzati képviselőként, a sportért felelős albizottság elnökeként kapcsolatba került Tarsoly Csabával, ahogy több száz más üzletemberrel is.

Kifejtette, hogy akkor állítottak ki parlamenti belépőt Tarsoly Csabának, amikor az üzletember nagyon sokat tárgyalt a kormányzattal az isztambuli és a moszkvai kereskedőházak üzemeltetéséről, amelyek közül ez utóbbiban nem is sikerült megállapodni. Szijjártó Péter hozzátette: ő maga hagyta jóvá diplomataútlevél kiadását Tarsoly Csabának, mert ez könnyítést jelentett az utazásnál az üzletembernek a moszkvai vízumközpont tető alá hozatalát megelőző tárgyalásokon. Több száz ember rendelkezik ilyen útlevéllel Magyarországon - jegyezte meg a tárcavezető. Hozzátette: szombaton, amint hazatért dél-amerikai útjáról, visszavonta a dokumentumot Tarsoly Csabától.

Azzal kapcsolatban, hogy a Quaestor lenne "a keleti nyitás zászlóshajója", Szijjártó Péter emlékeztetett: a 25 kereskedőházból egynek az üzemeltetését nyerte el a cég, és ezt a szerződést is azonnal megszüntette a KKM, amint megtörtént a bejelentés az öncsődről. A miniszter kijelentette: sem neki, sem a családjának nem volt egyetlen fillérje sem a Quaestornál. Azzal kapcsolatban, hogy utólag nem vizsgálható-e annak a felelőssége, aki döntést hozott arról, hogy a KKM háttérintézményei a Quaestornál tartsanak közpénzt, Szijjártó Péter hangsúlyozta: semmi nem utalt arra, hogy a brókercég nehéz helyzetben lenne, mindenki megbízható, komoly cégnek tartotta.

Hozzátette: a Quaestor bejelentése előtt mindössze néhány nappal közvetített a tárca gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára egy arab befektető és a Quaestor között egy tervezett közös ingatlanfejlesztésről, a Duna City projektről. A miniszter arra utalt, hogy a kormányzat nem így járt volna-e el, ha tud a brókercég helyzetéről.

A miniszre elmondta, hogy a Magyar Export-Import Bank Zrt.-nek (Eximbanknak) dematerializált, forgalomképtelen részvényei voltak a Quaestornál, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek pedig állampapírja. Ez utóbbit felhatalmazás nélkül adta el a brókercég, de a pénz visszakerült, így az adófizetőket nem érte kár - tette hozzá.
Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta: nem tudott róla, hogy a Quaestor és annak tulajdonosa környezetében offshore adóparadicsomban bejegyzett cégek vannak. Korábban a Hír24 azt írta, hogy a Quaestor-csoport körül hat olyan céget találtak, melyeket "offshore-paradicsomban" jegyeztek be.

Quaestor - Együtt: parlamenti bizottságnak kell kivizsgálnia az ügyet

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint parlamenti bizottságnak kell kivizsgálnia a brókercégek csődje miatt kialakult helyzetet - mondta hétfőn sajtótájékoztatón Szelényi Zsuzsanna, az ellenzéki párt politikusa.

A független képviselő szerint - az általa "Rogán-féle blöfftörvénynek" nevezett - vagyonzárolási javaslat nem nyújt megoldást a helyzetre, nem teszi lehetővé, hogy a felelősöket valóban felelősségre vonják, illetve hogy a károsultak hozzájussanak a pénzükhöz.

A politikus közölte, a bizottságnak ki kellene vizsgálnia, hogy hova tűnt a Quaestor által felhalmozott pénz. Azt is tudni kell, hogy a PSZÁF és az MNB hol hibázott, hogy tudott a cég "hamis kötvényeket" kiadni. A kormány miért helyezte el kockázatos befektetésekben a pénzeszközeit? - kérdezte, hozzátéve, azt is ki kell deríteni, hogy mikor, ki és mit tudott pontosan ebben az ügyben.

Pápa Levente, az Együtt alelnöke azt mondta, a hatályos jogszabályok megadták volna a lehetőséget, hogy a kormány és a hatóságok határozottan lépjenek fel a károsultak védelmének érdekében, a Fidesz vagyonzárolási javaslata ezért hárítás, "pótcselekvés, látszat, púder". El lehetett volna rendelni a Quaestor-csoport zár alá vételét és annak vezetőjét, Tarsoly Csabát már régen előzetes letartóztatásba helyezhették volna, de ez nem történt meg, ezért a felelősség a kormányt, a Fideszt és az állami hivatalokat terheli - jelentette ki.

Quaestor - DK: Orbánnak és Matolcsynak saját vagyonával kell felelnie a csődért

A Demokratikus Koalíció hiányosnak tartja a Fidesz vagyonzárolási javaslatát.

"Vannak olyan személyek, akik államigazgatási tevékenységi körben" hozzájárulhattak ahhoz, hogy a Quaestorral kapcsolatos helyzet kialakuljon - mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Varju László, az ellenzéki párt alelnöke. A független képviselő közölte, olyan módosító javaslatot készítettek, amely szerint Orbán Viktor kormányfőnek Matolcsy György jegybankelnöknek saját vagyonukkal kell felelniük a Quaestor csődjéért.

A politikus azt mondta, az ügy károsultjainak kezdettől fogva azzal kellett szembesülniük, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy kibújjon a felelősség alól.

A Fidesz egy "látvány-törvénytervezetet" nyújtott be, amivel megpróbálja elfedni, amit az elmúlt hetekben elmulasztottak - jelentette ki Varju László aki szerint a javaslat nem tesz meg mindent azért, hogy a felügyeleti oldal korán tudjon figyelmeztetni, nem tesz a bennfentes tevékenység hatékonyabb szabályozásáért és nem ad választ a közpénzek külső kihelyezésére. Hozzátette: olyan széles körű hatósági jogosítvány kialakítása, mint ami az előterjesztésben szerepel, az egész vállalkozói szektort veszélyezteti.

Buda-Cash/Quaestor - Az LMP 1997-től vizsgálná a brókercégek és a politika összefonódását

Az LMP olyan parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, amely a tőkepiaci törvény hatályba lépésétől, vagyis 1997-től vizsgálná, hogy a brókercégek és a politika összefonódása, illetve a jogszabályi környezet hogyan veszélyeztette a kisbefektetők pénzét.

Schiffer András társelnök-frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján a brókercégek botrányaival kapcsolatban kijelentette: a parlament előtt álló legfontosabb feladat jelenleg az, hogy a kisbefektetők a pénzükhöz jussanak, a teljes körű kártalanítás és igazságtétel azonban szerinte elképzelhetetlen annak feltárása nélkül, mi vezetett a kialakult helyzethez.

Az LMP ezért vizsgálná a jelenlegi botrányok mellett például a Baumag-ügyet, de azt is, amikor 2009-ben a Bajnai-kormány kezességet vállalt a Quaestor befektetéseiért.


Az LMP kezdeményezte a házbizottság rendkívüli ülésén, hogy javaslatukat a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának mielőbbi felállításáról házszabálytól eltérően tárgyalja a Ház, hogy az ötpárti képviselettel bíró testület mielőbb ellenőrizhesse a jegybankot, és annak felügyeleti tevékenységének megfelelőségét is.

A politikus szerint az ország eddigi vezetői menekülnek a felelősségvállalás alól, így az MSZP is, amely csak 2010-től tekintené át az ügyeket, ezért nem is csatlakozott az LMP a kezdeményezésükhöz.
Schiffer András kérdésre válaszolva beszámolt arról az ötpárti egyeztetésről is, amelyet a 2017-es vizes világbajnoksággal kapcsolatos fideszes előterjesztésről tartottak hétfőn. Elmondta: a javaslat házszabálytól eltérő tárgyalását támogatni tudják az ügy jelentősége miatt, magát a javaslatot azonban jelenlegi formájában nem. Ezt a többi közt olyan hatástanulmányok és társadalmi egyeztetések elmaradásával indokolta, amelyek biztosítanák a környezetvédelmi, árvízvédelmi szempontok érvényesítését a kiemelt beruházás megvalósítása során.
Kijelentette: a nagyberuházások okozzák a legnagyobb környezetterhelést és hordozzák magukban a legjelentősebb korrupciós kockázatot, ezért az LMP nem tartja támogathatónak, hogy ezeket kivonják a közösségi ellenőrzés alól.

Quaestor - Határozati javaslatban kezdeményezik ellenzékiek a parlament feloszlatását

A parlament feloszlatásáról szóló határozati javaslatot nyújtanak be ellenzéki képviselők.

Ezt Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke közölte hétfőn sajtótájékoztatón, jelezve: az indítványhoz a szocialista Tóth Bertalan és két független képviselő, a DK-s Varju László és az Együtt-es Szelényi Zsuzsanna is csatlakozott.

Szabó Tímea azt mondta, Orbán Viktor azt nyilatkozta, mindent tudott a Quaestor-ügyről. "Mindent előre tudott, de nem tett semmit" annak érdekében, hogy segítse az embereket - jelentette ki, hozzátéve: szerintük a miniszterelnök és a kormány méltatlan és alkalmatlan arra, hogy tovább vezesse az országot.

Emlékeztetett: a múlt héten több ellenzéki párt is felszólította a kormányfőt, hogy kezdeményezzen bizalmi szavazást önmaga ellen az Országgyűlésben. Hétfőig adtak határidőt a kormányfőnek, de miután ezt nem tette meg, benyújtják a parlament feloszlatásáról szóló javaslatot.
Orán Viktornak a Quaestor-botrányért és az "elvett évekért" vállalnia kell a teljes politikai felelősséget - hangoztatta Szabó Tímea.

Buda-Cash/Quaestor - Az LMP 1997-től vizsgálná a brókercégek és a politika összefonódását

Az LMP olyan parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, amely a tőkepiaci törvény hatályba lépésétől, vagyis 1997-től vizsgálná, hogy a brókercégek és a politika összefonódása, illetve a jogszabályi környezet hogyan veszélyeztette a kisbefektetők pénzét.

Schiffer András társelnök-frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján a brókercégek botrányaival kapcsolatban kijelentette: a parlament előtt álló legfontosabb feladat jelenleg az, hogy a kisbefektetők a pénzükhöz jussanak, a teljes körű kártalanítás és igazságtétel azonban szerinte elképzelhetetlen annak feltárása nélkül, mi vezetett a kialakult helyzethez.

Az LMP ezért vizsgálná a jelenlegi botrányok mellett például a Baumag-ügyet, de azt is, amikor 2009-ben a Bajnai-kormány kezességet vállalt a Quaestor befektetéseiért.

Az LMP kezdeményezte a házbizottság rendkívüli ülésén, hogy javaslatukat a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának mielőbbi felállításáról házszabálytól eltérően tárgyalja a Ház, hogy az ötpárti képviselettel bíró testület mielőbb ellenőrizhesse a jegybankot, és annak felügyeleti tevékenységének megfelelőségét is.

A politikus szerint az ország eddigi vezetői menekülnek a felelősségvállalás alól, így az MSZP is, amely csak 2010-től tekintené át az ügyeket, ezért nem is csatlakozott az LMP a kezdeményezésükhöz.
Schiffer András kérdésre válaszolva beszámolt arról az ötpárti egyeztetésről is, amelyet a 2017-es vizes világbajnoksággal kapcsolatos fideszes előterjesztésről tartottak hétfőn. Elmondta: a javaslat házszabálytól eltérő tárgyalását támogatni tudják az ügy jelentősége miatt, magát a javaslatot azonban jelenlegi formájában nem. Ezt a többi közt olyan hatástanulmányok és társadalmi egyeztetések elmaradásával indokolta, amelyek biztosítanák a környezetvédelmi, árvízvédelmi szempontok érvényesítését a kiemelt beruházás megvalósítása során.
Kijelentette: a nagyberuházások okozzák a legnagyobb környezetterhelést és hordozzák magukban a legjelentősebb korrupciós kockázatot, ezért az LMP nem tartja támogathatónak, hogy ezeket kivonják a közösségi ellenőrzés alól.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyérmes és az MTA Bora 2015-ben a pannonhalmi Chardonnay Válogatás

A fehérborok közül aranyérmes lett a Chardonnay Válogatás 2013 (Pannonhalmi Apátsági Pincészet.) Tovább olvasom