Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Pluszemeletért ajándék lift

Ráépítene még egy-két szintet a négyemeletes panelokra egy fővárosi társaság.

Ráépítene még egy-két szintet a négyemeletes panelokra egy fővárosi társaság, cserébe a lakók felújítást és liftet kapnának. A konstrukció segíthetne a városi bérlakáshelyzeten is.

Merész ötletnek tűnik a budapesti vállalkozás ötlete, amellyel több vidéki várost megkerestek – Győrt a napokban tervezik –, pedig állítólag annak idején eleve úgy tervezték a tömbházakat, hogy bővíthetők legyenek.

– Takarékossági okokból építették őket négyszintesre, hogy ne kelljen hozzájuk felvonót telepíteni, ennek ellenére tanulmányok készültek arra, hogyan lehet a liftet, külső liftaknával, utólag megépíteni. Oroszországban már jócskán van példa erre – mondja dr. Németh Viktor, az elképzelést kidolgozó Tikor Invest Kft. képviselője, aki szerint a tetőterek értékesítésével az önkormányzat nyerhet a legtöbbet.

– Az állami panelprogramban – amelyben a felújítás költségei egyharmad-egyharmad arányban oszlanak meg az állam, az önkormányzat és a lakók között – az önkormányzatok nem kaptak semmit a pénzükért. Ha átvállalnák a lakók önrészét, a panelprogram támogatásával – amelyből részben megoldható a bővítéshez kapcsolódó felújítás – beépülhetnének a tetőterek. Cserébe lakásokhoz jutnának (jóval a piaci ár alatt), amelyek megoldhatnák az önkormányzati bérlakáshelyzetet – vázolja dr. Németh Viktor. Tény, hogy utóbbi nem túl rózsás, hiszen míg az Európai Unióban átlagosan 15 százalék az ingatlanpiacon a bérlakások aránya, hazánkban mindössze 6–9 százalék.

Jól járnának a panelok lakói is, a tervek szerint ugyanis nemcsak lifthez jutnának, de a teljes épület felújítását – például szigetelését – is átvállalnák a befektetők.

A bővítés természetesen nem lenne olcsó, különösen, mivel hazánkban már nem működnek házgyárak, így a szükséges elemeket, a felvonókat külföldről kellene behozni. (Úgy tudjuk, már vannak konkrét befektetők, akik érdeklődnének a beszállítás iránt, s orosz szakemberek is, akik átadnák a hazájukban alkalmazott technológiát a magyaroknak.) Csak a beépítéshez szükséges statikai és alapozási tervek elkészítése két és fél millió forintba kerülne épületenként, az új lakások négyzetméterára pedig – tavalyi becslések szerint – 120 ezer forintból kihozható lenne. Az épülő lakások tulajdonjoga a befektetett költségek arányában oszlana meg az önkormányzat és az állam között.

A terveket kidolgozó társaság egyelőre keresi a helyszínt a mintaprojekt, azaz a „prototípus" elkészítéséhez.

– Ez valószínűleg a főváros XI. kerülete lesz, de szóba került többek között Székesfehérvár is – mondta a cég képviselője. Olyan önkormányzatot keresnek, amely rendelkezik a megfelelő forrásokkal a panelprogramból származó forrás kiegészítéséhez, cserébe a várható haszonért.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyelvtanulás nyáron

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete által minősített Hatos Nyelviskola vezetőjét, Hatos Hajnalkát… Tovább olvasom