Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Picasso esete a brókerrel

Győr - A gyanú és a vádirat szerint a jelen valószínűleg két legfifikásabb csalója találkozott tegnap a megyei bíróságon – ugyanabban a tárgyalóteremben. A hamis Picassóval (is) üzletelő P. Tamás ügyében az az Sz. Zsolt tanúskodott, akit a Nemzeti Nyomozó Iroda kétmilliárdos biztosítási csalás miatt tartóztatott le. A biztosítási ügynök most azt állította, a műkereskedő neki is tartozik 400 millió forinttal, P. Tamás szerint azonban legfeljebb 30–40 millió forintról lehet szó. A tárgyaláson ráadásul két Dalí-képről is kiderült, hogy nem eredeti...

Az ember azt gondolná, hogy túl sok meglepetés már nem érheti P. Tamás tárgyalásain, de rendre téved. Legutóbb is megírtuk, hogy a győri férfi, aki egy hamis Picasso és egyéb műkincsek milliárdos eladásával vált híressé, a bíróság előtt  újabb és újabb történeteket, sértetteket és üzletembereket húz elő a kalapból.

 A tegnapi tárgyaláson nem kevésbé híres – inkább hírhedt – tanú vallott ellene: Sz. Zsolt bróker, aki idén januárban került az újságok címlapjára azzal, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda kétmilliárdos biztosítási csalás miatt nyomoz ellene. Sz. Zsolt szintén  Győr-Moson-Sopron megyei, s a gyanú szerint átvert ügyfelei is zömében helyiek: a bróker azzal kábította őket – az elején sikerrel –, hogy a szabályosan megkötött életbiztosításukra extra hozamot tud garantálni, ha egy-két millió forintot még hajlandók belerakni. A vállalkozás 2007. januárjában dőlt be, de egy ideig még fenn tudta tartani a látszatot a bróker, hogy előbb-utóbb fizetni tud. Most azt mondja Sz. Zsolt, hogy a csődjéhez köze volt P. Tamásnak is: a műkereskedő ugyanis legalább 400 millió forinttal tartozik neki.

Sz. Zsolt brókert, biztosítási ügynököt (balra) kétmilliárdos csalással gyanúsítják, de most ő vallott P. Tamás (jobbra) ellen, mondván, a picassós műkereskedő csak neki legalább 400 millió forinttal
Sz. Zsolt brókert, biztosítási ügynököt (balra) kétmilliárdos csalással gyanúsítják, de most ő vallott P. Tamás (jobbra) ellen, mondván, a picassós műkereskedő csak neki legalább 400 millió forinttal

A festményekkel és műkincsekkel kereskedő P. Tamásnak annyi ügyfele volt, hogy Sz. Zsolt csak egy lehetne a sorban. Őt a tartozás nagysága emeli ki a többiek közül, P. Tamás mindenesetre tagadja, hogy százmilliókkal jönne még a brókernek: tegnap csak annyit ismert el, hogy valóban 400 milliós forgalmat bonyolítottak le ők ketten (sokszor papír nélkül, hiszen a viszonyuk a bizalomra épült), de Sz. Zsoltnak – nagyjából 30-40 millió forintot leszámítva – mindent kifizetett.

Őt idézve: „Zsolt, nem lep meg, hogy rám akarod ezt kenni, és szerintem nem is te találtad ki." Sz. Zsolt azonban végig azt állította, hogy egyetlen fillért sem látott viszont az általa P. Tamásnak adott pénzből. A jogos bírói kérdésre, hogy akkor mégis miért adott újabb és újabb milliókat a műkincskereskedőnek, ismét a bűvös szó volt a választ: bizalmi volt a kapcsolat. Sz. Zsolt azt is elmondta, hogy amikor előzetes letartóztatásuk idején a börtön folyosóján, séta közben találkoztak, P. Tamás még mindig azt ígérte neki, hogy kifizeti a tartozását.

Az átvert ügyfelek száma – ha kettőjük tevékenységét nézzük – több tucatra rúg, és a szám folyamatosan gyarapszik. Már csak hab a tortán, hogy a közelmúltban  P. Tamás apósa is feljelentést tett a veje ellen: ügyét az eredetivel együtt tárgyalják, emiatt viszont az elsőfokú ítélethirdetésre egy ideig még várni kell.

Az biztos azonban, hogy unatkozni nem fogunk, mert mint írtuk, minden tárgyalási nap újabb meglepetéssel szolgál. Íme egy tegnapról: a P. Tamás tanúja (tehát a védelem) által ajánlott művészettörténész-igazságügy szakértő megküldte véleményét arról a két Dali-litográfiáról, amely P. Tamás  és ügyfelei keze között megfordult. Nem tudni, ki milyen válaszra számított, de az eredmény a vádlottra nézve lesújtó: mindkét „remekmű" másolat, értékük nem több millió, hanem legfeljebb 100 ezer forint.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Tabi 2008. szeptember 20. 15:44
  „gerilla, elgurult a gyógyszered?”
 • 21. gerilla 2008. szeptember 20. 14:49
  „nehogy má felmentsétek őket itt!!!!! Mindegyik mocskos csaló! Ha valaki sokat keresett is velük, akkor is jár az ami le volt szerződve. Ami jár az jár. és ha nem kapom meg azt ami jár, akkor át vagyok verve. Ezen semmit nem változtat, hogy előtte mennyit kerestem a dologgal. Hogy mondhatsz ilyen ökörséget káposztafej? Nem véletlenül ez a Nicked wazze. Csezmeg, amit 2 éve kerestem vele, azt elköltöttem, nem a matracba dugtam. Amit legutolsónak kerestem volna azt meg vagy elbukta vagy lenyulta ki tudja? De nekem az kár akkor is ha előtte a világ pénzét idehozta nekem.
  Máshogy beszélnél, ha te is benne lenél a sértette körben. Én az ötszörösét kiveretném belőlük, aztán sötétzárkába velük életfogytiglan, de nem ilyen magyar kultur börtönben, hanem valahol túl az uralon. még a családjukat is deportálnám innen, hogy írmagjuk se maradjon.”
 • 20. káposztafej 2008. szeptember 20. 14:39
  „Azt olvastam, hogy évekig fizettek nekik, üzleteltek velük a befektetőik. Ha évekig fizettek, akkor biztosan visszafelé is dőlt a pénz rendesen. Ha nem kaptak évekig egy vasat sem a hitelezők, és mégis pénzt adtak nekik, akkor meg olyan hülyék, hogy oda valók, mint a csalók. Nem, a dilházba inkább. De ezt nem nagyon akarom elhinni. Azt írják valamelyik cikkben, hogy az egyik 30 % hozamot hozott 3-5 hónap alatt. Ha ezt valaki 2 évig csinálja az k....va jó pénz ám! És ha 2 évig vagy 3-ig jön a hozam, akkor minek rinyálni a végén egy kisebb veszteségen? Ja, ilyen ember a magyar, mindent akar mi? Egyet azért ne felejtsen senki: akik odaadták a pénzt, maguktól adták, senki sem tartott kést a torkukhoz gondolom. Meghozták a saját döntésüket. Amíg volt hozam addig ment a vigyor, meg a királyság, mikor bedőlt akkor meg tapossuk szét mert mi vagyunk a szegény károsultak? Nemá, ez nem így működik! Ezt árnyék effektusnak hívják. Amíg süt a nap ott karcolok a királyságban, követem mint a árnyék, amikor meg beborul az ég eltünök? Ez a baj ebben az országban, hogy felelősséget senki nem akar vállalni még a saját hülye döntéseiért sem. Ez az egyik balfasz legalább kiállt és felnyomta magát, vállalta a dolgot, meg a büntetést is. De nem csak neki voltak ostoba döntései, hanem a hitelezőinek is kérem szépen. Nem dicsőíteni akarom, mert egy féreg amiért becsapott embereket, de ilyenkor csak a nagy rinyálás megy a másik oldalról, hogy jajjaj át lettem verve (igaz kerestem 50 milkót de most buktam 20-at, de szerencsétlen is vagyok). Én ismerek egyet a "károsultak" közül, aki az egész alatt akkorát gazdagodott mint az állat, de most gondolom ő is visít, hogy milyen szerencsétlen. Ja, az. A hülye meg én vagyok.....”
 • 19. Alazits Bálint 2008. szeptember 20. 00:42
  „Csak olvaslak benneteket és csodálkozom. Egyik véd, másik vádol, harmadik büntetne, a negyedik ítélkezik.... Ti vajon hófehérek vagytok? Ítélkezni könnyű. Tudjátok, hogy leginkább a legbűnösebb lelkek ítélkeznek? Mert szükségét érzik, hogy másokra vetítsék a saját bűneiket. Véresen habzó szájjal vágnátok le a kezét? És a Ti kezetek? Az vajon megvolna még? Mert nincs kis bűn, vagy nagy bűn, csak BŰN van kedveseim. Ha azt mondanám, az vesse rájuk az első betűt, aki bűntelen, vajon hányan igyekeznének kiradírozni a bejegyzésüket? Ítélkeztek, elítéltek, vádoltok álnevek és ideiglenes e-mail címek mögé bújva? Van aki még átkot is szór? Ez szánalmas.
  Imádkozom értük, de legalább annyira kell imádkoznom értetek is.
  Alazits Bálint
  Református lelkész
  Budapest”
 • 18. suszterbéka 2008. szeptember 20. 00:27
  „Mivan nemtuttok aludni? Mi ez a flémelés ezen a hülye pasason? Pusztujjon a köcsög!”
 • 17. zizzent 2008. szeptember 20. 00:21
  „G.Ágnesnek: Hű de megsajnáltam! Ezeknek nem eséj járna, hanem 20 év vagy halálbüntetés. Vagy csonkítás, le a kezeikkel, mint a középkorban. Szarom le, hogy ember. Szerintem nem ember aki csal.”
 • 16. G.Ágnes 2008. szeptember 20. 00:15
  „Én személyesen ismerem azt, aki nektek "pikasszós". Ember, apa, és azért tapos, hogy rendbe hozza a zűrt amit csinált, amennyire csak tudja. Vállalja a felelősséget és a büntetést is. És hiába átkozod meg "hitetlen" szereti a családja. Pont a családja és a szeretetük az, ami miatt nem venezuelábol röhög a károsultjain, hanem fizetni próbál még az őrizetből is. Igen, úgy van ahogy valaki lejjebb írta, a törvény akadályozza most őt ebben. Furcsa, de ez van. Sejtik, hogy van pénze külföldön, de azt hiszik, ha elengedik meglép a pénzzel. Viszont ha nem engedik el, akkor nem tud hozzájutni, hogy fizessen. Róka fogta csuka. Ilyen a törvény, egyáltalán nem mindig a sértetteket pártolja, és sokszor pont a lényeget, a kártérítést nehezíti. Lehet utálni persze, mindenkinek szíve joga. De én tudom hogy ez egy ember, és emberül is viselkedik. Én igenis megvédem, mert mindenkinek, aki normálisan viselkedik egy ilyen ügyben (vagyis bevállalja, fizet, stb.) jár még egy esély! Ítélkezni könnyű így az újságban, hozzászólásokban, ha nem is érdekel titeket, hogy egy ember áll a dolog mögött és a tényeknek is csak 5%-át tudjátok. és igen, igaz amit valaki lentebb írt, ha akart volna , már rég megszökhetett volna. De a törvényben logikát, gondolkodást és racionalitást nem kell keresni. Itt most valakinek a megbüntetése sokkal fontosabb a Magyar Köztársaság Bíróságának, mint a károsultak kárának enyhítése. Ennek persze nem a bíróság az oka, hanem a törvény rugalmatlan ostobasága. Miért ne lehetne pl. valami törvényszolgát kiküldeni vele az adott x ország bankjába, ahol van pénz, akár rendőri kísérettel? képzeljétek, nem lehet. Marad a várakozás és a rókának csukával történő fogása, és vissza. Ez van. És ne ítélj -kedves hozzászóló- hogy ne ítéltess!”
 • 15. zizzent 2008. szeptember 19. 23:45
  „Te hülye vagy darwin, menj el aztán legyél az ügyvédje. Attól, hogy visszafizet, még átverte őket. A bűn az bűn, nincs elsikálva azzal, hogy visszafizeti a kárt. És még van pofája a rendes emberek között levelezni a paprikajancsinak? Még kommentezik? Miért nem moderálják ki innen ezt a buzit?”
 • 14. Darwin 2008. szeptember 19. 23:36
  „Srácok, nem védem a pikasszóst, mert gazemberséget csinált az biztos. De nagyon közeli barátom érintett az ügyben, onnan tudom, hogy a pali miután feljelentette saját magát, sok pénzt fizetett vissza amíg vagy fél évig szabadlábon volt.(a barátomnak is, és másoknak is) Aztán bezárták, ezért a fizetések leálltak (nyilvánvaló) és most megint újra fizet. A barátom szerint ha nem csukják be egy évre , utána meg nem tartják házi őrizetben, már egy csomó pénz visszajött volna. Az ő károsultjai közül jó páran a rendőrséget okolják azért, hogy még nincs kézben a pénzük. Ha az ember meg akart volna lépni a pénzükkel, már rég Thaiföldön lenne a többi magyar zsivánnyal. Már hegyeshalom sincs, fél nap alatt kiléphet az únióból, ha akar. Csak azért írom, mert aki fizeti vissza a kárt, azt ne emlegessétek egy lapon se azzal aki egy fillérről sem számolt el. De amúgy a P.Tamás is megérdemel pár évet. Akkor is ha kifizeti a kárt.”
 • 13. Hitetlen 2008. szeptember 19. 21:49
  „11. résen leszek
  12. Mondá az úr! Úram bocsájtsd meg neki nem tudja mit cselekszik.”
 • 12. Ödön 2008. szeptember 19. 20:51
  „9.

  Ha valóban ilyen emberek vannak, én nem tudom őket sajnálni. Akinek ennyi esze van és még nyerészkedni is akar, az vessen magára. Hogyan lehet valaki akkora balfácán, hogy jelzálogkölcsönt tesz a lakásra és a kapott pénzt odaadja mondjuk 30-40 % kamatra? Az ilyen ember hol él? Nem olvas újságot, nem néz TV-t, nem ismeri az internetet? Azt gondolta, hogy ő az élet császára, mert talált egy ekkora befektetési lehetőséget? Remélem, még röhögött is magában a sok "marhán", akik nem tudtak erről.

  Mindenesetre igaz a mondás, mely szerint Isten azért teremtette a birkákat, hogy megnyírják őket. Ilyen közegben az MSZP könnyen nyer választásokat a hazugságaival.”
 • 11. P.Tamás 2008. szeptember 19. 20:38
  „Hitetlen: csak a pontosság kedvéért- nekem nincsenek olyan "áldozataim" amiről az imént a Sz.Zsoltnál írtál. És igazad van, megérdemeljük a büntetést. kettőnk között van egy nagy különbség, én elismerem amit elkövettem, nem tagadok, mint a Zsolt, és visszafizetem a kárt. Légy résen és figyeld a lapokat az ítéletnél, az Ágnes biztosan azt is meg fogja írni.”
 • 10. P.Tamás 2008. szeptember 19. 20:30
  „Igen én. Köszönöm a védelmet kedves ügyvédjelölt, de nincs rá szükségem. Hagyjátok békén az újságíró csajt, ő csak abból dolgozik, amit kap. Nincs ott minden tárgyaláson és nem olvassa a jegyzőkönyveket. Miért is tenné? És ahogy egyik hozzászóló írta, engem már úgysem lehet a jelenleginél jobban lejáratni. Max ha azt írná rólam, hogy pedofil vagyok , de azt úgy sem fogja. És ha netán ne m igazak a szavak az újságban, vagy nem pontosak a számok akkor mi van? Semmi. Az számít, hogy a Bíró hogyan dönt a végén. Nekem már édes mindegy a "jóhírem". De azért kösz a felesleges védelmet.”
 • 9. Hitetlen 2008. szeptember 19. 20:27
  „Szia Ági!
  Köszönjük a felvilágosításodat,de keményebben kellett volna meg válaszolnod a kis "Ügyvédjelölt"-nek, elég korán kezdi az ügy félre magyarázását...még viheti valamire, talán tán jó a tanító mestere.
  "ollókezű edward"-nak csak vagdalódzol a nagy semmibe...egy tőrténet a sok közül: van egy átlag ember,egy család, egy dolgozó fizikai család akinek minden pénzre szüksége van a megélhetéshez, jön egy család jó ismerőse és újságolja, hogy van egy "jó"ember egy biztosítónál aki hihetetlen jó kamatokat tud produkálni ha befektetsz nála én már adtam niki pénz úgy fél éve és hozza minden hónapban a kamatokat ami nagyon magas...Mivel a család jó ismerőse, évek óta biztos nem akar rosszat nekünk? de hogyan-honnan legyen pénzünk neki...úgy hogy a lakást belehet hitelezni és a kapott pénz meg oda lehet adni Sz.Zsoltnak ő meg forgatja így-úgy és fel lehet adni a lakásra felvett hitel kamatait is és még marad minden hónapban annyi hogy bőven fedezi a rezsit és egy kevés még marad is...Ez nem kamu sajnos így történt, hogy sok károsult a lakására fel vette a banki hitelt és most földön futó lett a család, szétmentek elváltak, volt aki öngyilkos lett. És te ezekre küldenéd az APEH-ot. (no-comment). Tudod nagyon sok károsult ebbe a cipőbe van, idős és fiatal házasok kis gyerekkel. Igaz az is,hogy van olyan is aki a kapzsiságának köszönhetően bukott bele mert volt és maradt is ez után is mit aprítani a tejbe úgy is, hogy befektette a 100milliót. Ennek a két ,,gentliman"-nek sajnos a sztatisztika azt mutatja, hogy nagyon jó órabérük volt, mert nem kapnak annyit mind amennyit megérdemelnének úgy (20-25)évet. Csak remélni tudom, hogy nem fogják soká élvezni a könnyen szerzett pénzt mert az biztos, hogy meg van valahol. És ők is tönkre mennek úgy mint ahogy sok károsult, és a boldogság,család, messze el kerüli őket. LEGYETEK ÁTKOZOTTAK. Sz-Zsolt és P.Tamás és mindenki aki segítette(ti) őket.”
 • 8. ügyvédjelölt 2008. szeptember 19. 19:52
  „Kedves Ágnes, ugyan nem voltam ott a tárgyaláson mint Ön, de a kollégám igen. És beszámolt arról, hogy az Sz. Zsolt által állított 400 millióból csupán kb 30-ról van papír. Ugye azt ön sem gondolja, hogy bárki 360 milliót papír nélkül ad át, mig közben 30-ról papírt kér? De ha ezt gondolná is, az az összeg amelyről nincs magán okirat, vagy nem igazolják az átadását hiteles tanúk, a Magyar Polgári Jog (és büntetőjog) szerint nem követelhető. Csak szó, semmi más. Egyébként egyetértek, az ítéletnél megtudjuk. És én is alig várom hogy valamelyik ügyemnél találkozzunk.”
 • 7. Sudár Ágnes 2008. szeptember 19. 16:32
  „Tisztelt Ügyvédjelölt!
  A cikkben az szerepel, hogy "Sz. Zsolt, akit a Nemzeti Nyomozó Iroda kétmilliárdos biztosítási csalás gyanújával tartóztatott le". Ez a hivatalos, a NNYI által közölt adat, amit a sajtó számára hoztak nyilvánosságra, s amit azóta sem módosítottak. Nem szenzációhajhászás tehát leírni ezt az összeget, nem csúsztatás, s legfőképpen nem hazugság. Tény, ha Sz. Zsolt ügye lezárul, lehetséges, hogy a megtérülések miatt jóval kisebb lesz a végösszeg, de erre - Ön is tudja - még várni kell.
  A P. Tamás ellen felhozott összegek (ha Ön bennfentes, nyilván tudja) folyamatosan változnak, hiszen egyre többen jelentkeznek sértettként. A nyomozás elején 1 mililárd forintról volt szó, aztán 700 millióról, most jött egy újabb 400 milliós tétel, s a többi sértett tízmillióit nem sorolnám fel most. Az ítélethirdetéskor pontos számot kapunk, addig semmiképpen sem "ferdítek" semmilyen irányba.
  Sok sikert kívánok leendő ügyvédi munkájához, még az is lehet, később cikkíróként találkozunk valamelyik ügyénél.
  Tisztelettel:
  Sudár Ágnes”
 • 6. ollókezű edward 2008. szeptember 19. 16:05
  „Csak ne fényezd őket ügyvédkém, ez így is sok lé. De ami igaz az igaz, az újságírók mindig hazudnak azért hogy harapósabb legyen a cikk. De ezeket már úgy sem lehet jobban besározni, le vannak már járatva rendesen. Ezért a zujságírónak semmi se dága. ja, és tudja valaki, hogy honnan varázsoltak elő annyi k...va sok pénzt? Ki adta ezt nekik? Azoknak meg az APEH börtönében lenne a helyük.
  Amúgy én simán ülnék 4 évet 1 miliárdért. Jelentkezzen aki adna annyit, már megyek is a sittre.”
 • 5. ügyvédjelölt 2008. szeptember 19. 15:59
  „Kedves cikkíró, maradjunk hűek a jelenlegi valósághoz!
  A Sz.Zsoltot jelenleg 1,2 milliárddal vádolják, amelyből volt megtérülés is. Az nem 2 milliárd. A másikat pedig ha jól tudom(és jól tudom) kb 500 millióval, ami pedig nem 1 milliárd. Mikor szoknak már le a sajtó helyi képviselői arról, hogy a szenzációsabb hangzás miatt csúsztatnak (hazudnak) a delikvensekről? Ez az ügy hazugság nélkül is elég nagy értékről szól és eléggé érdekes. Minek ehhez még kitalálni, minek ezt még fokozni?”
 • 4. cickavirág 2008. szeptember 19. 15:52
  „Basszus ez a 2 f....kalap ki tudná fizetni a megye adósságait... Megyek csalónak.”
 • 3. Figura 2008. szeptember 19. 15:43
  „Mennyiről van papír? 400-ról vagy 30-40-ről? nagyon könnyen eldönthető, én nem értem a vitát. Ami papír nékül va az nincs. Ki hszi el, hogy nekiadta? lehet, hogy a Hawaii nyaralójában van a pénz, csak ráfogja a festményes palira. Ok, és ha van papír 400-ról, akkor hol az 1,6 milliárd????????? Ha meg 40-ről van, akor hol a 1,96 milliárd?”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZDSZ nem szatellit

Győr - A megyei szabad demokraták szerint, akkor kell a szakértői kormány létrehozásának lehetőségét… Tovább olvasom