Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Perelnek a roma gyerekek miatt

Győr - Beperelte a győri önkormányzatot egy gyermekjogi alapítvány, azt állítva, hogy a Kossuth-iskolában tanuló cigány gyerekek másoknál alacsonyabb színvonalú oktatásban részesülnek, és elkülönítik őket a nem roma származásúaktól.

Az "Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek" Alapítvány (CFCF) azért indított pert, hogy a bíróság állapítsa meg: az önkormányzat jogellenesen elkülöníti a cigány és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket a többi diáktól, és számukra alacsonyabb színvonalú oktatást biztosít, valamint kötelezze az önkormányzatot a jogsértés megszüntetésére. Mohácsi Erzsébet, a CFCF igazgatója többek között azzal támasztotta alá véleményüket, hogy a szabad iskolaválasztás joga csak elméletben valósul meg Sziget-Újvárosban.

Az Eötvös is aggasztó?

– Az önkormányzat egyetlen körzetbe sorolja az egész kerület lakóit, ami rossz gyakorlat. Ezenkívül a többi győri iskolában eleve nem biztosítottak az etnikai alapú oktatás vagy a felzárkóztatás feltételei sem, azaz az erre igényt tartó szülők választási lehetősége korlátozott – mondta az igazgató, aki egyébként az Eötvös-iskola helyzetét is hasonlóan aggasztónak tartja.

A színvonalról vitáztak

Valósággal röpködtek a számadatok a tegnapi első tárgyaláson, ahol döntés nem született, csak az álláspontokat ismertették a két fél ügyvédei. Többek között arról, milyen színvonalú az oktatás a becslések szerint 80–90 százalékban cigány gyerekeket fogadó Kossuth-iskolában. A felperes a legutóbbi, a gyerekek képességeit – írást, olvasást, logikát – mérő kompetenciafelmérésnek az országos átlagtól elmaradó eredményeit, az önkormányzat képviseletében fellépő dr. Rákosfalvy Zoltán pedig a megyei pedagógiai intézet szakvéleményét idézte, mely szerint az intézményben az úgynevezett „hozzáadott pedagógiai érték" az átlagnál (és az elvártnál) magasabb. Ezt támasztotta alá azzal a ténnyel is, hogy a negyvenfős tantestület magasan képzett, a pedagógusok nagy része különféle pluszképzettséggel is rendelkezik s a legújabb oktatási-nevelési módszereket (is) alkalmazzák. (A felek egyébként abban sem értettek egyet, mérhető-e egyáltalán feketén-fehéren az oktatás színvonala; az önkormányzat ügyvédje szerint erre a kompetenciamérésen kívül nincs is más lehetőség, az alapítvány közoktatási szakértővel vizsgáltatná a helyzetet.) A felek kitértek a tárgyi feltételekre is; az alapítvány többek között az elavult számítógépparkkal, az önkormányzat ügyvédje a számos tanteremmel és technikai eszközzel érvelt.

Mohácsi Erzsébet (képünkön) szerint az érintett gyerekeket integrálni kellene a város többi iskolájába. Fotó: H. Baranyai Edina
Mohácsi Erzsébet (képünkön) szerint az érintett gyerekeket integrálni kellene a város többi iskolájába. Fotó: H. Baranyai Edina

A roma önkormányzat kiállt

A Kossuth-iskola munkája mellett egyébként a győri roma kisebbségi önkormányzat is kiállt, ezt a véleményt azonban a felperes alapítvány "nem tartja lényegesnek".

Az "Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek" Alapítvány nem először perel önkormányzatot, a győri a hatodik ügye. Hajdúhadházon pert nyert, Nyíregyházán az önkormányzat intézkedései nyomán visszavonta keresetét, Miskolcon, Kaposváron és Jászladányban pedig még folyamatban van az ügy. Tavasszal Ottófi Rudolf győri alpolgármesterrel is leültek tárgyalni, Mohácsi Erzsébet szerint azonban "csak ígéreteket kaptak, vagy inkább még azt sem".

Dr. Rákosfalvy Zoltán szerint az alapítványnak az az ötlete, hogy a Kossuth-iskolába járó cigány és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket a többi iskolába integrálják, nem megoldás, "arra ugyanis egy szülőt sem lehet kényszeríteni, hogy egy távolabbi iskolába hordja a gyermekét". A pletykákkal ellentétben az sem merült fel, hogy bezárják a Kossuth-iskolát.

A tárgyalás később folytatódik, a bíróság a feleket további dokumentumok beterjesztésére szólította fel.


Éppen változtak a körzetek

A bírósági tárgyaláson még nem került szóba, de alig néhány napja – a bírósági ügytől függetlenül – döntött a győri önkormányzat oktatási és sportbizottsága a sziget-újvárosi iskolai körzethatárok megváltoztatásáról. Egy tavalyi törvénymódosítás értelmében ugyanis a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya minden körzetben legfeljebb 15 százalékkal térhet el az átlagtól, a Kossuth-iskolában pedig ez jóval több volt: a 21 százalékos városi átlag mellett közel 58 százalék. Így a körzetes gyerekeket tíz – a városi buszvonalak mentén lévő – intézményhez sorolták, a Kölcseytől a Móra-iskoláig. Más kérdés, hogy ez az intézkedés a gyakorlatban aligha látszik majd meg, hiszen a sziget-újvárosi gyerekek többségét eleve nem helyben járatják iskolába a szüleik: a tavalyi 125 elsősből mindössze húszan kezdték az iskolát a Kossuthban. Ennek ellenére a kijelölt iskolák kötelesek lesznek felvenni a körzetes roma gyerekeket – akik azonban továbbra is választhatják a Kossuth-iskolát is.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. ismeretlen55 2009. január 31. 14:15
  „Cigány ribanc tünj a képernyöről.”
 • 43. Fedayn 2009. január 31. 11:46
  „Ha nem járnak és nem is akarnak iskolába járni,akkor miről beszélünk!A magyarellenes,rasszista mohácsi újabb magyargyűlölő tevékenységét láthatjuk!A börtönökbe kéne bemennie!”
 • 42. varpeter 2009. január 30. 15:17
  „S csak annyit a kiváltó okokról: vannak, mégha pl. a Kisalföld nem meri leírni őket nevén nevezve, akkor is! A borsod online cikkében érdemes olvasni a város rendőrkapitányának nyilatkozatát, kik is az elkövetői a már nálunk is egyre gyakoribbá váló utcai rablásoknak, erőszakos cselekményeknek.
  Rá kéne már jönni a libsiknek, csak attól, hogy egy jelenségről, problémáról nem engedik, hogy beszéljünk, még létezik!
  A link: http://www.boon.hu/hirek/baleset-bunugy/cikk/miskolci-rendorkapitany-az-utcai-tamadasokat-altalaban-ciganyok-kovetik-el/cn/news-20090130-01204365”
 • 41. varpeter 2009. január 30. 14:53
  „Ez a retek Mohácsi Hajdú-Biharban is próbálkozott, de ott még a cigány önkormányzat képviselője (Lakatos Gábor, a helyi kisebbségi bizottság elnöke) sem állt mellé, hisz az is csak egy műbalhé volt. Kérte, vonja vissza a keresetet, hiszen Hajdúhadházán sincs szegregáció.
  A cikk linkje:
  http://hajduszoboszlo.mconet.biz/kek_hirek/kek_hirek_hajdu_bihar_megye_perbeszed_a_hajduhadhazi_szegregacios_perben_5_310345.html”
 • 40. aTibi 2009. január 30. 09:42
  „Itt a megoldás!
  Mi miért nem ezt csináljuk?
  Méltányos lenne! Na ott aztán egymás között elintézhetnék kinek mi kell!

  -----,,...--------
  A Cikk!

  Hamarosan az acélkonténerekben kialakított lakásokba költöztetik Dunaszerdahelyen annak a leélt panelháznak a lakóit, akik már évek óta nem fizetik a lakbért a városnak.

  A helyi önkormányzat 32, főleg nemfizetős roma családnak ad otthont az alacsony komfortfokozatú lakásokban, amelyet a városi hőszolgáltató vállalat, a Sotherm biztosít a számukra. A leélt panelházat ugyanis ők vásárolták meg a várostól. A kiköltöztetés után pedig felújítják a lakásokat, amelyet szolvens bérlőknek adnak ki. A ki-, illetve átköltöztetés a lakásokba mintegy háromszáz embert érint, akik nemcsak a lakáshasználat díját, de a szolgáltatásokért, a villanyért, a fűtésért és a gázért sem fizettek. Mára már több mint százezer eurós nagyságú adósságot halmoztak fel, amelyet a város törlesztett helyettük. Hogy a Lőrinc Gyula utcán található, alaposan leélt lakótömböt felújítsák, a környéket pedig rendbetegyék, a képviselő-testület még tavaly döntött. Ez pedig az volt, hogy kiköltözteti a fizetésképtelen lakókat.

  Az acélkonténerbeli lakásokban van víz és elektromos radiátor is, sőt toalett is. Ravasz József, a Romológiai Kutatóintézet vezetője szerint a városnak köszönhető, hogy a szociálisan hátrányos helyeztű romák legalább nem kerülnek az utcára. Ravasz elmondta, igaz ugyan, hogy az érintettek igazságtalannak tartják azt, hogy a város szélére költöztetik őket, de így legalább tető van a fejük felett, holott a törvény értelmében rosszabbul is járhattak volna.

  A romológus feladata lesz az is, hogy folyamatosan ellenőrizze a lakásokat, azok tisztaságát és hogy az ott élő gyerekek rendszeresen járnak-e iskolába. Ravasz szerint 8-10 olyan család is van, akik akár már most összkomfortosabb lakásba költözhetnek, mert nem halmoztak fel adósságot és törődtek az életkörnyezetükkel is. Hozzátette: segíteni csak azokon tudnak, akik maguk is tesznek azért, hogy körülményeik jobbá váljanak.

  (felvidek.ma)”
 • 39. Poltergeist 2009. január 30. 09:05
  „Még a végén a vak vezeti a világtalant.”
 • 38. Raabimi 2009. január 30. 08:58
  „Gratulálok... Perelni azt tudnak... A jogaikat ismerik. A kötelességeiket már kevésbé. 30 éve integráljuk őket. :-D Ezermilliárdok mennek el az integrálásukra. És mi az eredménye? 13-20 éves 15-20 tagú rablóbandák garázdálkodnak Győrben. mohácsi Erzsébetnek üzenném, hogy általános 3ik után a Kölcseyben mit tenne egy olyan cigány gyerek, aki suli előtt, közben, után lop, csal, hazudik. Meg is válaszolom... Ismét 3ikba kezdi a szeptembert. És a következő évben is 3ikba. Aztán a harmadik, negyedik évismétlés előtt abbahagyja a próbálkozást, és folytatja a jól megszokott életvitelét. LOP, CSAL, HAZUDIK.”
 • 37. satan 2009. január 29. 22:04
  „Csukós 30. "satan:Apádat ismerted"

  Igen de most az édesanyád, -és húgodat jobban...”
 • 36. Hanuka 2009. január 29. 22:00
  „TancsKaszabell, Csukós!

  Örülök, hogy itt nyalogatjátok egymás seggét, de ez a fórum nem erről szól! Tessék ezt a gusztustalanságot máshol csinálni :-)!

  Tehát a gond ott van, hogy csak az iskola "szegregált", holott az egész cigányságot kéne internálni, majd deportálni. Kezdetnek Eu-s (szlovák) pálda ( http://www.kisalfold.hu/kulfold_hirek/kontenerben_elnek_tovabb_a_dunaszerdahelyi_ciganyok/2085578/ ) alapján lehetne kezdeni a lakbérhátralékosokkal, meg közüzemi tartozókkal, aztán jöhet a szögesdrót, a többi meg már megy mint a karikacsapás!”
 • 35. Hanuka 2009. január 29. 21:50
  „Csukós!

  Minek irogatsz ide, ha nem írsz semmit! A témához nem tudsz hozzászólni, az "elütéseken" kívül, ezek szerint egyetértesz velem...

  Ja internetes fórumokon az a különös paraszt aki az elütésekbe köt bele. Látom felfedezted, hogy van internet is a világon ;-)! Üdvözöllek, bár még kicsit gyakorolnod kell!”
 • 34. győri01 2009. január 29. 21:17
  „Valahogy nem tudom elítélni a szegregációt. Amelyiknek nem tetszik a magyar jogrend és nem képes az itteni normák szerint élni, az menjen vissza indiába! Elítéljük a rasszizmust? Kérdezem én, nekik szabad /bizonyos falvakban/ idős magyar embereket lemészárolni? Ezen egy iskola sem segít!”
 • 33. Ms.Wolf 2009. január 29. 20:31
  „Valóban nem oda jártam, de kitűnőre érettségiztem, és egyetemre járok. Ha már a helyesírásnál tartunk akkor idéznék párat tőled is: "..hibapont van az írásodba" hol kérdésre ban, -ben azaz írásodban:)
  , aztán... ugye és hogy elé nem tettél vesszőt....
  De mindegy is...alacsony oktatás...:P”
 • 32. Csukós 2009. január 29. 20:16
  „Kazincziból hazaféle :Így kellet volna írni de te biztosan nem jártál oda ugye?”
 • 31. Ms.Wolf 2009. január 29. 20:05
  „Perelni??? emiatt? - gondolom az is a dolgozók adójából....Ugye, az pedig köztudott, hogy a roma származású egyének többségének (!) valóban alacsonyabb szintű oktatásra van szükségük. Hiszen, ha már Győrnél vagyunk, nem sokat látunk mondjuk a Révaiból, vagy a Kazinczyból hazafele ballagni fél 2-kor...”
 • 30. Csukós 2009. január 29. 20:04
  „Sátán:Apádat ismerted.”
 • 29. gyugyu1 2009. január 29. 19:49
  „hát nincs egy roma fiatal sem aki leirja a véleményét?”
 • 28. satan 2009. január 29. 19:24
  „hmm.. a pofáját nézve, ezt az Erzsó-macát 100%, hogy nem kell már bevezetni a popsi-szexbe... Azt a neorasszista, fehér-utáló, jó édes roma-anyád...”
 • 27. meoo1 2009. január 29. 18:45
  „alacsonyabb szintű oktatást kap??? valamelyik olvasni sem tud, mit akar még...? atomfizikát tanulni...?
  röhej ez az egész. a saját jogaikkal marhára tisztába vannak, az magas szintű oktatásra vall, de a kötelezettségeikről már kevésbé képes mesélni...”
 • 26. Csukós 2009. január 29. 18:14
  „TancsKaszabe: Köszönöm nagyon vártam hogy válaszolj. Minden jót kívánók neked .”
 • 25. Csukós 2009. január 29. 18:08
  „Hanuka: Hihetetlen nagy paraszt vagy írni se vagy képest. Öt hiba pont van az írásodba.”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Komszol kivár és várja a pályázatokat

Győr - A nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer technológiájának és technikai eszközeinek… Tovább olvasom