Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Példátlan: botrányba fulladt bizottsági ülés

Két szocialista és egy szabad demokrata képviselő kivonult a győri önkormányzat településrendezési bizottságának üléséről csütörtökön este, amire emberemlékezet óta nem volt példa a városházán.
A győri önkormányzat településrendezési bizottsága a jövő heti közgyűlés előtti szokásos ülését tartotta csütörtökön a városházán. Az egyik napirendi pont a Rónay Jácint utca–Szövetség utca–Báthory utca–Damjanich utca által határolt tömb szabályozásának módosításáról szólt.

Tervmódosításról tárgyaltak

Az egyetem tőszomszédságában lévő révfalui terület az Integrál-H rt. tulajdonában van, amelyre az építőipari cég társasházak felépítését tervezi. A részletekről dr. Németh Iván városi főépítész és Bodrossy Attila tervező számolt be. A tárgyalás közben Gergely Zoltán, a bizottság szocialista alelnöke a napirendi pont levételét javasolta, de a javaslattal a hat jelen lévő képviselő közül csak hárman értettek egyet. Ezután Horváth László elnök (Fidesz) meg akarta hallgatni az általa az ülésre meghívott, és a beruházás ellen tiltakozó lakókat, de a baloldali képviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) értelmében erről is szavazás döntsön. Mielőtt azonban erre sor kerülhetett volna, mindhárman elhagyták a túlfűtött hangulatú termet.

„ Elfogadhatatlan légkör"

Az ülés két főszereplője egészen másként látja a történteket. Gergely Zoltán a Kisalföld megkeresésére elmondta: a napirendi pont szóbeli kiegészítése során derült ki számára, hogy a fejlesztéshez szükséges szervizút megépítéséhez családi házakat kellene kisajátítani és lebontani a városnak, ráadásul egy magáncég érdekében. Ennek költsége a 150 millió forintot is elérhetné. Ezt követően felhívta Balogh József polgármestert, aki arra kérte őt, nyugtassa meg az ülésen jelen lévőket, mert ilyen terv megvalósulásáról szó sem lehet.

Az alelnök ismertette a városvezetés álláspontját a bizottsággal, és indítványozta, hogy okafogyottság miatt vegyék le az előterjesztést a napirendről. Gergely Zoltán szerint Horváth László elnök csak kisebb huzavona után szavaztatta meg az ügyrendi javaslatot, amely nem kapott többséget. A fideszes elnök ezután az érintett házakban lakó embereknek kívánt szót adni – akik, mint Gergely Zoltán elmondta, „feltüzelt állapotban voltak" –, de erről az szmsz értelmében újból szavazni kellett volna, amihez a baloldali képviselők ragaszkodtak is. Az alelnök szerint ekkor szakmai helyett politikai vita kezdődött, és olyan szocialistaellenes, elfogadhatatlan légkör alakult ki részben Horváth László aktív közreműködésével, hogy ő, párttársa, Németh Árpád, valamint a szabad demokrata Tárkányi Sándor elhagyták a termet.

„ Felháborítónak tartom"

Horváth László ezzel szemben lapunk kérdésére azt hangsúlyozta: az ülésen semmilyen új információ nem hangzott el, a szervizút helyéről szóló elképzelés az eredeti előterjesztésben is szerepelt. P éppen azért hívta meg az érintett Szövetség utcai lakókat, hogy ők a bizottság előtt kifejthessék tiltakozásukat. A politikus hozzátette: a napirendi pontokat a testület elfogadta, bár az ülés elején Gergely Zoltán – mint ahogy mostanában egyre gyakrabban – nem volt ott.

A történet kulcsmomentuma Horváth László szerint az állampolgárok meghallgatása körüli nézeteltérés. Az elnök elismerte, hogy erről az szmsz értelmében szavazni kell a bizottságnak, de a gyakorlatban ezt a szabályt nem alkalmazzák, legalábbis az ő képviselősége során egyetlen ilyen esetre sem emlékszik. „Felháborítónak tartom, hogy Gergely Zoltán nem adta meg a tiszteletet a lakóknak. Vissza kell hogy utasítsam ezt a fajta viselkedést, amelyre mentségül csak fiatal korát és képviselői járatlanságát tudom felhozni" – fogalmazott Horváth László, aki a Kisalföldön keresztül jelezte képviselőtársának, egy pohár bor mellett beszéljék meg a problémát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van remény a végleges gyógyulásra

A veszprémvarsányi Varga Richárdról hároméves korában derült ki, hogy agydaganata van. Azóta… Tovább olvasom