Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Parkolóház nyolc-tíz százalékon

Véget ért az ingyenes időszak: a győri parkolóházban ismét fizetni kell. Újból a régi a kihasználtság is: délelőtt tíz és két óra között a helyeknek alig tíz százalékán parkolnak a gépjármű-tulajdonosok.
Kattintson a képre >> A parkolóház kihasználatlan.
Az autósok júniusban ingyenesen használhatták a próbaüzemmel működő győri parkolóházat. Míg tartott a kedvezmény, délelőtt tíz és délután két óra között átlagosan 60 százalékos volt a kihasználtság, vagyis az óriásgarázs fele telt meg. Most, hogy ismét fizetni kell a parkolásért – óránként 180 forintot –, ismét kiürült a parkoló: átlagosan 8–10 százalékos a kihasználtsága, ami azt jelenti, mindössze 15–25 autó parkol a hétemeletes házban. Az üzemeltető mégsem reklámozza a garázsát, mondván, amíg a végleges használatbavételi engedélyt nem kapja meg, nem kockáztathat.

Mi történne ugyanis, ha a reklámkampány közepén esetleg kiderülne, valami ok miatt mégis be kell zárni a kapukat?
Az előzmények ismertek: Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójának döntése alapján tavasz végén megnyílt a garázs – annak ellenére, hogy a használatbavételi engedélyt máig nem kapta meg a parkolóház. Ehhez az engedélyhez különböző zaj-, illetve környezetvédelmi vizsgálatokat kell elvégezni, a próbaüzem (merthogy hivatalosan most ez zajlik) alkalmat ad ezen felmérések elvégzésére. Az egy hónapos ingyenes parkolás többek között ezt a célt szolgálta: meg kellett tölteni a parkolót ahhoz, hogy a vizsgálatokat telt háznál is el tudják végezni. Eddig a zajszintfelmérések készültek el, s bár nincs hivatalos eredmény, annyi azért tudható: a megengedett mértéket egyszer sem lépték át.

Kattintson a képre >>
A teljes felmérés augusztus végére fejeződik be, csak ezután lehet a hatósághoz benyújtani az engedélyezési kérelmet, így biztos: őszig nem kerülhet pecsét a végleges használatbavételi engedélyre.
A próbaüzem során néhány hiányosság azonnal kiderült: át kell helyezni például a kiléptetőrendszert, merthogy az autósok a járműből nem érhetik el a jegyleolvasót (senkinek nincs olyan hosszú karja).

Szintén változtatni kell az úgynevezett türelmi időn: jelenleg 10 percig a fizetett parkolási időn túl nem kell pótdíjat fizetni, előfordult azonban – nem is egyszer –, hogy valamelyik rendezvényről egyszerre nagyobb tömeg érkezett a parkolóházba, s kifelé menet a feltorlódott kocsisor miatt csúsztak ki az időből. Kovács Barnabás ígérete szerint a türelmi időt meghosszabbítják, s egyértelműbbé teszik a lift kezelőgombjait is – ez a probléma szintén a próbaüzem alatt derült ki.

Az engedély nélküli nyitás ellen továbbra sem emelt panaszt egyetlen hivatalos szerv sem, így a garázs nyitva áll – más kérdés, hogy erről a győriek nemigen vesznek tudomást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máshol is útzárak várhatók

Várhatóan az iskolakezdés idejére helyreáll a rend a hőtávvezeték-csere miatt felbontott Bartók Béla… Tovább olvasom