Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Panaszok nyomán piacellenőrzés

Szúrópróbaszerű piacellenőrzésbe fogtak a hatóságok – az őstermelők cikkünkben megjelent panaszai nyomán előbb Mosonmagyaróváron, múlt hétvégén pedig Győrben nyomoztak hamis élelmiszer után. A tapasztalatok jók, az akciók a jövőben folytatódnak.

"Ellenőrizni kellene, hogy valaki valóban őstermelő-e. Sokan vallják annak magukat, miközben fillérekért külföldön szerzik be a terményt, és itt letörik az árakat" – így panaszkodtak a mosoni piacosok egyik augusztus eleji cikkünkben.

A leírtak szemet szúrtak Pongrácz Attilának, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatójának, ezért megkereste a többi hatóságot és a segítségüket kérte egy közös akcióhoz.

Az állatorvosból, fogyasztóvédelmi felügyelőből, vámosokból, adóellenőrből, zöldség-gyümölcs minőségellenőrből, illetve növényvédelmi felügyelőkből álló csapat (később rendőrökkel, illetve polgárőrökkel kiegészülve) Mosonmagyaróváron szállt ki először.

Egyetlen számlaadási kötelezettség elmulasztásától eltekintve mindent rendben találtak. Egy kereskedő a bécsi nagybani piacról származó terményt forgalmazott, a vállalkozói igazolványát és a Bécsben kapott számlát azonban be tudta mutatni.

A csütörtöki razzia szombati ismétlésén sem derült fény kirívó szabálysértésre. A győri városréti piacon az elmúlt szombaton találkozhattak ellenőrökkel az árusok. Az eredmény: nem volt olyan zöldség-gyümölcs kereskedő, aki őstermelőként ne a saját áruját hozta volna forgalomba.

A három legnagyobb árukészlettel rendelkező árus egyike sem tudta azonban bemutatni a helyszínen a permetezési naplóját – ezzel Mosonmagyaróváron nem volt gond.

– Folytatjuk az összevont vizsgálatokat – mondta az igazgató a Kisalföldnek, hozzátéve: a mosoni árusok névtelen véleményén kívül nálunk még nem volt panasz hamis élelmiszerre.

A nyári dinnyeellenőrzéseknek is jó tapasztalatai voltak, megyénkben 15 alkalommal majdnem 30 tonna gyümölcsöt ellenőriztek, és míg Csongrádban vagy Hajdú-Bihar megyében sok eljárás indult élelmiszer-hamisítás miatt, nálunk a származással egyszer sem volt probléma.

A három legnagyobb árukészlettel rendelkező árus egyike sem tudta bemutatni a helyszínen a permetezési naplóját.

Olvasóink írták

 • 2. anuvuk 2012. szeptember 13. 17:10
  „A piac területén, mikortól lesz dohányzási tilalom?!”
 • 1. verembele 2012. szeptember 12. 15:58
  „Tisztelettel:
  Én csak városi paraszt vagyok (simán bunkó), ezért kérem e témában kifinomultabb írástudókat, hogy némiképp világosítsanak fel!
  nem igazán értek egy szakkifejezést:"A három legnagyobb árukészlettel rendelkező árus egyike sem tudta azonban bemutatni a helyszínen a permetezési naplóját" Esetleg volt aki betudott ilyet mutatni?
  Bocsi csak amatőr vagyok eme kérdésekben. Kinek is kell ezt az Okmányt bizonygatni? Mindenkinek, vagy csak a nagyoknak?
  Üdv.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokba kerülhet a helyi múzeum

A tervek szerint a megyeszékhelyek, a megyei jogú városok fenntartásába kerülnek a megyei múzeumok, azok tagintézményei pedig a helyük szerint illetékes települési önkormányzatokhoz. Tovább olvasom