Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Önkéntes szeretne lenni? Itt a nagy alkalom!

Egy győri alapítvány közel 26 millió forint uniós pályázati pénzt nyert. Ebből az önkéntes munkát tudja koordinálni és elősegíteni megyénkben. Videós tudósítás.

Első körben nézzük, mit is értünk önkéntes munka alatt.

"Szívesen tanulnál új szakmát, miközben másoknak segítesz? Az önkéntes munka során új emberekkel ismerkedsz meg, esetenként új kultúrákkal is, és felbecsülhetetlen értékű tapasztalathoz jutsz, amely előmozdíthatja vagy befolyásolhatja karrieredet a jövőben.

Válassz önkéntes tevékenységet egy másik országban, vagy közelebb az otthonodhoz" – köszönet a definícióért egy európai uniós ifjúsági portálnak.


Videó: Cseh Róbert.


Ha valakit bővebben érdekel az önkéntesi munka, ezen az oldalon rengeteg információt talál minderről.  


Ne szépítsük, Magyarországon egyelőre nincs túlságosan nagy hagyománya az önkéntes munkának, legalábbis nincs benn a mindennapi közbeszédben.

"Megyei szinten 40-50 önkéntes dolgozik az egészségügyben, s ezekben a forráshiányos időkben nagyon meg kell becsülni és elismerni a munkájuk fontosságát.

A megyei kórházban pedig körülbelül tíz önkéntes orvos gyógyítja a beteget, közülük többen már nyugdíjasok, de a jó cél érdekében szerencsére kamatoztatják óriási tapasztalatukat, tudásukat" – mondta dr. Varga Gábor, a Petz-kórház igazgatója, egyben a United Way Kisalföld Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Hozzátette: a United Way az Egyesült Államokból indult hódító útjára, s ma már a világ legtöbb önkéntest összefogó hálózatának számít.


Szavazzon!


A győri alapítvány a most elnyert 26 millió forintot legfőképpen koordinációs munkára fogja fordítani, ami alatt elsősorban azt kell érteni, hogy az önkéntes munkát vállalóak és önkénteseket fogadó cégek minél jobban megtalálják számításaikat – magyarán mindenki kedvére való munkát vállalhasson ott, ahol erre igazán szükség van.

"2008-ban 402 ezer fő vállalt önkéntesi munkát Magyarországon, s 55 millió munkaórát dolgoztak. Munkájuk becsült értéke megközelíti az 53 milliárd forintot.


Dr. Varga Gábor és Kovács Katalin. Fotó: Cseh Róbert.
Dr. Varga Gábor és Kovács Katalin. Fotó: Cseh Róbert.


Reményeink szerint Győr-Moson-Sopron megyében is egyre többen élnek majd az önkéntesi munka sok-sok előnyével, azaz a segítségnyújtás örömével, vagy például a tapasztalatszerzéssel" – közölte a United Way ügyvezetője, Kovács Katalin.

Mit tehetnénk ehhez hozzá? Így legyen.


A United Way Alapítványról

Az első United Way-t 1887-ben hívta életre négy alapító, az amerikai Denver városában. Ebből a helyi kezdeményezésből fejlődött ki a világ egyik legnagyobb humán szolgáltatásokat támogató nonprofit hálózata, amely ma 41 országban van jelen.

A United Way munkájának lényege mindenütt ugyanaz: támogatóink pénz- és természetbeni adományokkal, önkéntes munkafelajánlással segítenek a rászorulókon, a közvetlen környezetükben élők életminőségét javítva.

Ennek sikerét mutatja, hogy az UW szervezetek világviszonylatban éves szinten több mint 4,7 milliárd dollárt gyűjtenek össze és több százezer önkéntest mozgósítanak.

A nemzetközi United Way gyakorlatban kifejlesztett tudást és módszereket felhasználva szigorú etikai, pénzügyi és jogi követelmények betartásával a tagszervezetek nagy önállósággal folytatják segítő munkájukat.
 


Olvasóink írták

 • 10. juju78 2010. július 05. 13:43
  „Nem tőletek vettél el ezt a pénzt, hanem Uniós PÁLYÁZATON nyerték a céljaik megvalósítására. Gondolom, aki itt véleményt mond, mindenki volt már önkéntes valamilyen jó ügy érdekében. Ugye??!!
  tessék gondolkodni, s nem irigykedni!! Aki a nonprofit szféra gazdagságát firtatja (AranyKözépút), az ugye maga is ott van és küzd valamiért?!
  Ezért tartunk ott ahol, mert ami nem pénzért van, az már nem is jó, ha meg pénzért van, azért nem jó.”
 • 9. szocdem 2010. január 11. 10:26
  „Nagyon szép dolog ez a segitéses történet.
  AZt hiszem ettől függetlenül a 36%-os munkanélküliséggel küzdő magyarországon nem a további INGYEN MUNKÁRA hanem a munkahelyteremtésre kéne a hangsúlyt oda tenni!
  Természetesen szükség van ilyesmire - pl arra hogy egy magyar lány ausztráliában védje a bálnákat közadakozásból - de még nagyobb szükség volna normális országra, köznapi viszonyokra. Aztán beszélhetünk ilyen nemes dolgokról is, de addig keserű a szájíze annak aki ilyesmiket olvas.....”
 • 8. okostojas007 2010. január 08. 19:52
  „Zuschlag nem vész el - csak átalakul.....”
 • 7. Kissis 2010. január 08. 18:33
  „A United Way egy nagyon szégyenletes társaság. Soha ne legyen velük dolgotok. Annak én is utánanéznék hova megy el ez a rengeteg pénz. Hogy nem önkéntes munkára az egész biztos.”
 • 6. AranyKözépút 2010. január 08. 16:05
  „megmindiggyőri, MIért ne lehetne önkéntes munkával szervezni az önkéntes munkát?
  Dolgoztam pályázatelbíráló cégnél, a projektek nagyobb része ment el bérfizetésre és nem működési költségre.
  Ezúttal úgy lenne elegáns, hogy a 26 millióból semmi ne kerüljön bérfizetésre, hisz az önkéntes munkáról szól. Mennyi a United Way ügyvezetőjének tiszteletdíja? Hol lehet ezt megnézni?”
 • 5. Moo 2010. január 08. 15:46
  „4. megmindiggyöri ! Nem kellene elfelejteni, hogy azokban az országokban ahol ennek nagy hagyománya van, a munkának becsülete van, és az emberek meg vannak fizetve a munkahelyükön, nem éhbérért dolgoznak, ezért nem kell plusz munkát vállalniuk azért , hogy meg tudjanak élni. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy aki tud és szeretne, az ne segítsen, és hogy rossz dolog az önkéntes munka, csak a dolgok mögé kellene nézni.”
 • 4. megmindiggyöri 2010. január 08. 14:37
  „Ezekből a hsz-ekből is látszik, h. M.o-n a civil szféra meg az állampolgári gondolkodás a béka s...-e alatt van.
  Németo-i tapasztalatom: itt az emberek elég nagy része (20-30%-a) végez un.ehrenamtliche tevékenységet. (Én is végeztem már.) Ezért nem jár fizetés, de pl. kifizetik az utiköltséget, és néha-néha kapnak valami kis pénzt. Így működik pl. a nem profi focicsapatoknál az edzői munka (és saját tapasztalatom alapján mondom, az utánpótlás-nevelés mégis sokkal színvonalasabb, mint pl. az Integrál DAC-ban volt), a tűzoltóság nagy része, a szegények ételosztása, de Ausztriában pl. a kis könyvtárak is. Ennek a megszervezéséhez kell pénz is. Nem kellene mindenben csak a rosszat látni.”
 • 3. okostojas007 2010. január 08. 11:09
  „aki nem végez önkéntes munkát -
  az kényszermunkás ??????????????
  ( eere kérek válasz az önkéntes okostojás alapítványtól )”
 • 2. AranyKözépút 2010. január 08. 09:05
  „Ők nyertek 26 milliót és valóban a nonprofit szférban gyakran eszméletlen jó fizetések vannak, mások meg dolgozzanak ingyen....a koordinálást miért nem végezték önkéntesként a 26 millió meg mehetett volna hasznos dolgokra.”
 • 1. t-a-ibi 2010. január 08. 08:18
  „A győri alapítvány a most elnyert 26 millió forintot legfőképpen koordinációs munkára fogja fordítani.
  A világ egyik legnagyobb humán szolgáltatásokat támogató nonprofit hálózata.

  Na ezeket a nonprofit civil szervezeteket szüntetném meg azonnal.
  Hatalmas pénzt, milliárdokat tapsolnak el különböző hülyeségekre az ADÓNKBÓL.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkéselte a lakótársát, 11 évet kapott

Tizenegy év fegyházbüntetést kapott csütörtökön az a férfi, aki két éve hátba szúrta erősen ittas… Tovább olvasom