Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Nincs pénz, lebontják az ifiházat Győrben

Nemrégiben nagy sikerű nosztalgiaesttel ünnepelte 40. születésnapját a Petőfi művelődési ház, a hajdani "ifiház".


Reagálások

Neupor Zsolt: Győrben inkább bontják, mint építik a jövőt? >>

Győri MSZP: kultúrház helyett parkolóház?>>

A Jobbik megmentené a győri ifiházat >>
A múltidézők közül többen aggódtak a legendás "kultúrbölcső" jövője miatt. A város illetékese szerint felújítására nincs forrás, lebontják és a terület funkciójáról később születik döntés.

A közelmúltban számos hír terjedt a városban, több olvasónk érdeklődött SMS-ben szerkesztőségünknél a Petőfi Sándor Művelődési Ház, a hajdani "ifiház" jövőjéről. Megkeresésünkre Bolla Péter kabinetfőnök elmondta: az intézményt üzemeltető Harmónia Kft.-vel december 31-én lejár a szerződésük. A jövőben a kulturális-ifjúsági feladatok működtetését a város látja el.

– Különböző intézményeinkbe költöztetjük ezeket a Petőfiben tevékenykedő csoportokat. Megkezdtük az egyeztetéseket, hogy a változásokkal mindenki elégedett legyen. Keressük azokat a helyszíneket, ahol az ifjúság a jövőben is teret kaphat. Nem az "ifiház" pótlására, de terveink között szerepel a Bartók Béla Művelődési Központ átvétele, amely a jövőben újabb helyszíne lehet a programoknak – említette Bolla Péter, aki maga is nosztalgiával emlékezett a hajdani "ifiházas" korszakára. – Felmértük, hogy mit tehetünk: a felújítás több százmillió forintba kerülne, amihez a városnak nincs forrása. A Bartók átvétele sokkal költséghatékonyabb és több réteget képes megszólítani.

Ezért az épületet lebontatjuk, majd a lakosság igényeit felmérve döntünk a terület hasznosításáról. Olyan funkciót szeretnénk találni, ami széles körben szolgálja a győriek, a belvárosi üzletek érdekét és gazdaságilag is működőképes. Nem titok, a belvárosi parkolási problémák enyhítésére esetlegesen parkolóház építése is felmerült.

Az "ifiház" első igazgatója Scharek Béla volt. Ahogy fogalmazott: számára személyesen is nagy veszteség, ha a négy évtizedes intézmény eltűnik a győri kulturális palettáról.

– Csodálatos időszaka volt az életemnek, ott kezdődött a pályám. Szinte minden programunk telt házzal zajlott, a klubokban, az alkotókörökben a kultúra valamennyi területe – film, zene, irodalom, színház, képző- és fotóművészet – otthont kapott. Különféle híreket hallottam, de bármi történne vele, ami a végét jelentené pótolhatatlan hiány lenne, ezreket fosztanának meg fiatalságuk egyik meghatározó helyétől.

Hartyándi Jenő, a Mediawave fesztiváligazgatója is az "ősifiházasok" közé tartozik. Szerinte az intézmény első húsz évében rendkívül fontos szerepet töltött be a győri, Győr környéki fiatalok életében, szemléletének formálásában.

– Visszatekintve kimondhatjuk, hogy a hetvenes évektől a kilencvenes évek elejéig Győr kultikus helye volt. Bölcső, amelyben rengeteg fiatal először találkozott hagyományos és friss, progresszív kulturális és közösségi értékekkel, ott "érintődött meg" és alakulgatott a világlátása a kor adta lehetőségek között. Szomorú, hogy csak az emléke maradhat meg!

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. kisem 2013. november 24. 21:31
  „Ácsi!
  Elolvastam a Közbeszerzési Értesítő alább hivatkozott hirdetményét, és elszörnyülködtem a tartalmán, jobban maondva az égbekiálzó tartalmi hiányosságán.
  A bontásra ítélt épületet ismerjük, nagyjából tudjuk miről van szó. De mekkora, milyen befogadóképességű lenne a helyére megálmodott parkolóház?
  Vagy ez nem KÖZérdekű adat? Mint ahogy az sem, hogy a környék lakóházaiban élők életét, az ingatlanjaik értékét az esetleg az építési vonalig terjeszkedő, a jelenlegi épületnél jóval magasabb épület hogyan fogja - kedvezőtlenül - befolyásolni?
  Miféle pályázat az, amelynak a műszaki tartalma ismeretlen, de mégis minden pályázó gyakorlatilag azonosan határozta meg a feladat elvégzésének ellenérték?
  A süketelés, mint minősítés nagyon enyhe kifejezés, az ilyen és hasonló kezdeményezésekre egészen más kifejezés illik.”
 • 51. kisem 2013. november 24. 21:11
  „"...Ezért az épületet lebontatjuk, majd a lakosság igényeit felmérve döntünk a terület hasznosításáról. Olyan funkciót szeretnénk találni, ami széles körben szolgálja a győriek, a belvárosi üzletek érdekét és gazdaságilag is működőképes. Nem titok, a belvárosi parkolási problémák enyhítésére esetlegesen parkolóház építése is felmerült. ..."

  Kedves jerzy, ha az általad közreadott, a KÖZérdeklődésre számot tartó ismereteket összeveted a fenti idézettel, akkor a nyilatkozó szövege mi, ha nem süketelés, hablatyolás, parasztvakítás, i tak dalee?”
 • 50. Lacika62 2013. november 21. 08:57
  „49. DON 2013.11.20. 19:55 Nagyon jól érveltél... Csak ha, le írod a véleményedet nyíltan lehet, hogy moderálják... Így viszont mindenki eldöntheti mire gondoltál.”
 • 49. DON 2013. november 20. 19:55
  „48. jerzy 2013.11.20. 14:27
  Egyetértünk, de te kérted, hogy fejtsem ki, mi az a süketelés. Illetve szabatosan kellett volna leírnom, de a több ezer karakter helyett jobbnak láttam a szinonimákat leírni, hiszen az mégis csak könnyebbé teszi a megértést, mint a köntörfalazás :)”
 • 48. jerzy 2013. november 20. 14:27
  „45. DON 2013.11.18. 17:28
  Kedves Don!
  Kis késéssel köszönetem a jelentéstani magyarázatért. Tényleg érdekes a nyelv(ünk), ezen belül a rétegnyelv is.
  Szeretjük és szeressük, mert a miénk. Értsük (értjük?), hogy más is szereti a magáét (nem csak a nyelvre gondolok).
  Számomra különösen fontos tulajdonsága az, hogy rendkívül pontosan kifejezi a használói (társadalom) körében lejátszódó folyamatokat.
  Abban viszont bizonyára egyetértünk, hogy a témával kapcsolatban nem ez volt a középpontban.
  Üdvözöl J.”
 • 47. niko78 2013. november 20. 00:58
  „Úgy gondolom, ezeknek, már tényleg semmi sem szent. Már a dunakapu tér is kiverte nálam a biztosítékot.Lebontani az ifiházat? Garázsért!!HE!!????? Béláim gondolkodjunk!!!A PSVMK-ba soha nem kellett zsákba behordani a fényt, a városházára viszont éppen itt lenne az ideje. Lebontani azt, ami tényleg egyfajta kultúrális bölcső. Komoly méretű klubhelyiségek tömkelegével,alagsori vetítő kisszínpaddal, galériás centrum hangulatos koncertekhez. A BBMMK-val, mit is akarnak a bélák? Az egy színház!!Nem is a város tulajdona. Majd kiszórják a nézőtérről a székeket, aztán a ferde placcon lehet csápolni??? Ennek olyan nem is tudom mit, és hogyan is akarok, meg istenigazából nincs alternatíva szaga van. Meg érdekelne, milyen szélesebb művelődni vágyó rétegekről is beszél, akik nem a nagyszínházba hanem a kisszínházba kívánnak majd kultúrálódni.H*lyének nézve érzem magam, sajnos nem először szűkebb hazámban. Ez a garázsmániás kompánia fekete betűkkel kerül be Győr nagykönyvébe. ebben biztos vagyok”
 • 46. arn 2013. november 19. 07:57
  „az epulet nem nagyon erdekel - de valami kellene nagyon a helyette... lassan egy ekkora varosban nincs egy kulturalis kozpont.

  pl a vizugyi palotat bontsak le... az nagyon belerondit a varoskepbe.”
 • 45. DON 2013. november 18. 17:28
  „44. jerzy 2013.11.18. 16:09
  Szemantikai dialógusunknak következő lépéseként az alábbiakban szeretném neked kifejteni a "süketelés" szó jelentését:
  A süketelés nem egyéb, mint hantázás, sumákolás, mellébeszélés, kamuzás, hamukázás, köntörfalazás, ködösítés, vakerálás, kertelés, hímezés és hámozás, vakítás, blöffölés, blablázás, habizás, hazudozás, nagyotmondás, ferdítés, bolhaköhögés, kapatyolás, halandzsázás, smoncázás, sóderelés, szószózás, zagyválás, mesélés, linkelés, rizsahintés, odadumálás.
  Hirtelen ennyi szinonima jutott eszembe. Remélem, megtalálod köztük azt, amit te keresel. :)”
 • 44. jerzy 2013. november 18. 16:09
  „Kedves Don! Nem áll szándékomban megmondani, hogy mit gondolj a dologról. Nem is lenne helyes.
  Egyébként kérlek, hogy szabatosan írd le, hogy a "süketelés" micsoda (nem csak az adott esetben). Tán hallottam, meg sejtem is, hogy mire gondolsz mégis érdekelne. Azt előre megmondom, hogy véleményem szerint mindenféle rétegnyelv hozzájárul egy nyelv gazdagságához, még akár a börtönszleng is. Persze leginkább akkor, ha más nyelvrétegeket nem ír fölül erőszakosan, és szabatosan fejezi ki a mondandót. Üdvözöl Jerzy”
 • 43. DON 2013. november 18. 12:23
  „42. jerzy 2013.11.18. 09:23
  Ez azt jelenti, hogy a BP süketelt? Előre le van játszva a parti, csak még adagolni kell a jónépnek?
  Köszönjük meg nekik?”
 • 42. jerzy 2013. november 18. 09:23
  „Tisztelt Győri Polgártársaim! Mivel a KÖZ ügyeiben a legfontosabb a ,,KÖZismeret" és a ,,KÖZgondolkodás", majd a ,,KÖZcselekvés", az Ifiházzal kapcsolatban egy-két ismeret:
  A ház a győri 6989 hrsz-on található (a rendezési terv megfelelő szelvényéről leolvasható http://www.gyor.hu/adatok/21_szelveny.pdf). Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Közbeszerzési Értesítő 2013/126 száma szerint (http://kozbeszerzes.hu/data/hirdetmeny/portal_18594_2013.pdf ) közbeszerzési eljárás keretében ,,Tervezési szerződés a győri 6989 hrsz-on található épület bontási és ugyanezen ingatlanon parkolóház építési engedélyezési tervdokumentációjának elkészítésére....." szolgáltatást rendelt meg. A közbeszerzési eljárás meghívásos volt, a 3 résztvevő:
  Atlas Engineer Consulting Hungary Kft.
  1135 BUDAPEST, Hun utca 2.
  Teatro-Építész Műterem Kft.
  9026 GYŐR, Hédervári u. 39.
  DPI-DESIGN Kft.
  1126 BUDAPEST Németvölgyi út 25. mfszt. 2.
  A szerződés eredetileg becsült összértéke
  20.000.000 Ft
  A figyelembe vett legalacsonyabb ellenszolgáltatást tartalmazó ajánlat 24.500.000 Ft
  A legmagasabb ellenszolgáltatást tartalmazó ajánlat: 24.950.000 Ft
  A pályázóknak rendkívül pontosan sikerült a sikeres érték megközelítése.
  A szerződéskötés időpontja: 2013.09.30
  Közzététel dátuma: 2013.10.25.
  Szükség esetén rendkívül sok információ áll KÖZnyilvánosan rendelkezésre.
  Reméljük, hogy a projektnél a korábbi hasonló győri eseteknél szerezhető összes szakmai és társadalmi tapasztalatot felhasználják (felhasználjuk).
  Kérek mindenkit, hogy az egymás, vagy bárki más ócsárlása, szidása esetleg kigúnyolása helyett foglalkozzunk tárgyilagosan, meggondoltan ügyeinkkel. A jövőnk csak együttműködéssel, segítőkészséggel, önzetlenséggel és kölcsönös tisztelettel lesz jó, akkor is, ha - szerencsére - mindnyájan mások vagyunk.”
 • 41. kisem 2013. november 17. 16:17
  „WHB pénznyelő.”
 • 40. DON 2013. november 17. 14:47
  „Tudja valaki, hogy az Árpád úti patyolat és a Tarcsay úti bontások helyén mi épül? Az utóbbinál tudom, hogy parkolóház, de az előbbinél is ez lenne a terv?”
 • 39. kisem 2013. november 17. 01:00
  „B.P. bejelentése egyfajta beismerése annak, hogy egy kicsit - nem is kicsit, nagyon - elgaloppírozták magukat a parkolók megszüntetésével, a belvárosi forgalmi rend át- meg össze-vissza szervezésével, jobban mondva, az ötletszerű módosítgatásával. Bizony az az 5-600 parkolóhely nagyon is hiányzik, na nem a városvezetésnek, a közönségnek. Jó helyen volt, és ráadásul térítésmentesen.
  A Dunakapu téri mélygarázs csak kevesek gondját enyhíti majd, oda a pórnép nem lesz bejáratos.
  De vissza a témához.
  Állítólag a PSVMK felújítására nem találnak forrást, pedig már mindegyik városvezető(?) kiforgatta a zsebeit, kiszórta a bugyellárisa tartalmát. (Szegények! Mentek volna inkább Floridába a debreceni kollégáikkal.)
  Szóval bontatnának az istenadták, de azt még nem tudják, hogy pontosan mit, mekkorát építenének a helyére, s hogy az a közvetlen környezetben élők (az engedélyezési eljárásba bevonandók) érdekeit mennyiben fogja érinteni, netán sérteni?
  Nem lenne túlzottan nehéz bizonyítani, hogy a jelenlegi városvezetés a végig nem gondolt ötletelések alapján meghozott közgyűlési határozatok, illetve a burkolat felújítási munkák elszámolása során tanúsított nagyvonalú (nem ez az igazi ide való jelző) hozzállása következtében legalább egy milliárdot kifizetett teljesen értelmetlen beszerzés(ek)re, illetve el nem végzett munkákra. Ilyen előzmények és a jelenleg is folyó erőltetett pénzszórás ismeretében azt állítani, hogy nem találnak a felújításra - már bocsánat - koszos kétszáz milliót, nem csak hihetetlen, de nagyon is álságos. Amit persze csak tetéz a bontás ás az új építésének összemérhetetlenül nagyobb bekerülési összege.”
 • 38. DON 2013. november 16. 13:12
  „37. lakatosborbála 2013.11.16. 12:57
  Vagy sör-bor-pálinka-fröccs-böllér fesztivált, mert Győrben, a városvezetés szerint az a lakosság igénye.”
 • 37. lakatosborbála 2013. november 16. 12:57
  „Drogambulanciát kéne ott működtetni,most az a menő!”
 • 36. bardos 2013. november 16. 12:00
  „32. balogrozi 2013.11.15. 18:07

  Hogy a ház jelenleg már csak zeneiskola, nem igaz. Most is zajlik értékteremtő és közvetítő tevékenység. A Határon túli magyarok összművészeti fesztiválja, a Nemzetközi Betlehemes találkozó, az Akusztikus gitár fesztivál, a Magyar Évezredek előadássorozat. Értékes rendezvények, és az érdeklődés is nagy. Ráadásul ezek saját szervezésű események, ami ritkaság, ha jól tudom, a legtöbb művelődési ház mostanában csak befogadóként működik. Emellett folyamatosan vannak kiállítások (fotó, képzőművészet), rendszeresen koncertek, gyerekelőadások. Klubok, egyesületek is működnek a házban.”
 • 35. DON 2013. november 16. 11:44
  „30. gralaci 2013.11.15. 17:43
  Kedves kézilabda rajongó! Annak az embernek, aki nem lát tovább a tévénél, nyugdíjas éveiben az élő fába is beleköt, mert éppen úgy kelt fel a vízhajtóra, hiába magyarázok bármit is.
  Megint nem a lényegről keseregsz.
  Tudod, bármelyik párt csahosai ülnének a városházi bársonyszékben, ugyanúgy a Duna bástya megóvása mellett szólalt volna föl az egyesület. Mert nem a színeket nézik, hanem azt, hogy egy műemléket pusztítanak. Elkerülhetetlen, hogy a kormánypárti érdekek ellen protestálók "ellenzéki" hangot üssenek meg. Az ellenzéki nem csak azt jelenti, hogy másik párthoz tartozik, hanem azt is, hogy az elhibázott döntéseire felhívja mások figyelmét, civilként, szakmai szervezetként.
  Leegyszerűsítve, hogy a nyugdíjszelvény nyelvezetén szólva te is megértsd: jelenleg mi is ellenzékben vagyunk egymással. De ettől kend még nem lesz komcsi, én meg nem leszek CBA-s pénztáros.
  De továbbra is arra kérem, hogy ha a Duna bástya érdekli, akkor arról beszéljen, és ne legyen olyan, mint egy bakfis, aki azért pityereg, mert nem az bántja, AMIT mondtam, hanem AHOGY mondtam.”
 • 34. macizoli 2013. november 16. 09:23
  „A Vasvári Pál utcába a Rendelő és a Kórház közötti parkoló helyére kellene parkolóház.”
 • 33. Csetneky 2013. november 15. 21:22
  „Sajnálom. Soproniként is jó néhány remek rockkoncerten részt vettem ott.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy város állt Patrik mögé

Villámcsapásként érte a pannonhalmi Kiss családot, amikor megtudták, fiuknak nyirokmirigyrákja van. Tovább olvasom