Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Nem megy a szekér a megyei milliárdosoknak?

A 150 leggazdagabb magyar listáján szereplő öt megyei nagyvállalkozó közül egyedül csak a Gasztonyi-testvérek tudták érdemben növelni a vagyonukat az utóbbi évben. Szavazás.

A legfrissebb Top 150-es listán összesen öt megyei milliárdos olvasható; az összvagyonuk 42,7 milliárd forint.

Érdekesség, hogy Magyarország egyik, ha nem a legfejlettebbnek tartott gazdasági központjának vagyonosait sokkal szegényebb vidékek, a keleti rész milliárdosai simán lekörözik.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye leggazdagabb emberei összesen 156,5 milliárd forintot halmoztak fel, míg Jász-Nagykun-Szolnok megyében 82, Bács-Kiskun megyében 59,7, Hajdú-Bihar megyében 42,6 milliárdot.

Jancsó Péter és Csebi Pogány Lajos vagyona stagnál

Mint írtuk, Győr-Moson-Sopron megyéből hivatalosan öt név került az új toplistára; a megyei szállal rendelkező befektetőkkel, vállalkozókkal cikkünk végén foglalkozunk.

A hagyományosan padlógyártásban utazó, összesen 550 embert foglalkoztató, új gyárát Tatabányára tervező Jancsó Péter vagyona az elmúlt három évben 4,8-5 milliárd forint között mozgott; a 2013-as adatok szerint 4,8 milliárd forinton áll. Ezzel Jancsó Péter a lista 120. helyét foglalja el.

Hasonló a helyzet a 82 éves Csebi Pogány Lajossal. A Dunakilitin visszavonultan élő ékszerész neve mellett 7,5 milliárd forintot jegyeztek fel a listát készítő Opten cég munkatársai; az előző két évben ez a szám 7,6 milliárd forintot mutatott.

Csebi Pogány Lajos úgy 82. a listán, hogy az elmúlt évben elsősorban a róla írt életrajzi könyv készítésében segédkezett, valamint továbbra is üzemelteti a néhány éve Mosonmagyaróváron nyitott galériáját, amelyben képzőművészeti gyűjteménye egyes darabjai láthatók és vásárolhatók meg.

Karcagon fejlesztenek a Horváth-fiverék

A hulladékfeldolgozással és -hasznosítással, fémkereskedelemmel foglalkozó gyirmóti Horváth-testvérek vagyona az utóbbi években 7,5 és 11 milliárd forint között ingázott; az inga jelenleg 9,7 milliárd forinton áll.

A cégcsoport legjelentősebb 2013-as fejlesztése, hogy 35 százaléknyi tulajdonrészt jegyeznek az Elektronika Hulladékhasznosító Kft.-ben, mely Karcagon Kelet-Közép-Európa legmodernebb elektronikai és hűtőberendezés-hasznosító üzemét hozza létre.

Horváth Ferenc és Horváth Ernő annak ellenére kitart a foci támogatása mellett, hogy a Gyirmótnak évek óta nem sikerül feljutnia legmagasabb osztályba.

Megmenekülnek a Credo-buszok?

Megyénk továbbra is egyik leggazdagabb embere Krankovics István 10,3 milliárd forintos vagyonnal; tavaly 11 milliárdon állt az autóbusz- és mezőgazdasági gépek gyártásával foglalkozó nagyvállalkozó.

Hiába gyártanak a kisalföldi megyeszékhelyen Credo-névvel már 21 típusú buszt, a hazai buszstopot éveken keresztül megszenvedte a cégcsoport. "Valamiért" a mostani kormányzat sokáig nem kért a győri buszokból, holott a magyar gyártású Credo-buszok jó minőségéhez nem férhetett kétség.

A szóban forgó buszokból Pécsre 30 darabot sikerült eladni - a pályázati kiírás szerint még további tíz buszra lehet szükség opcionálisan -, Siófokon is Credóra cserélték az Ikarusokat, illetve a Kisalföld Volán állományában hat új Credo állt csatasorba. Információnk szerint utóbbiak az Audi munkatársait szállítják elsősorban.

Az igazán nagy, ha nem egyenesen életmentő fogást azonban a Volánbusz tendere jelentette a Kravtex számára: negyvenkilenc járművet szállíthattak 2013 végéig hat hazai busztársaságnak. 

A négy karika sok munkát hozott a Gasztonyi-családnak 

A 2013-as listán megyénkből egyedül a győri Gasztonyi-fivérek, László és Gyula tudták érdemben növelni a vagyonukat.

Az energetikával, villamosiparral foglalkozó testvérek vagyona 2012-ben 8 milliárd forint volt, ezt sikerült növelni három milliárddal a tavalyi évben. Ezzel az eredménnyel a lista 48-49. helyén állnak; jelenleg ők számítanak a megye legtehetősebb családjának.

A növekedés elsősorban az Audi helyi óriás beruházásának köszönhető, de a Győri Ipari Parkban fejlesztő cégek (Rehau) vagy a Petz-kórház új szárnya is adott bőven munkát a Vill-Korr Hungária Kft. munkatársainak.

Tarsoly Csaba nyitott az orosz főváros felé

Az utóbbi években több megyei milliárdos is kiesett a top 150-es listáról: a soproni Hirschler-család, a Hűség városában több galériával rendelkező műkereskedő Csák Máté, mint ahogy az abdai Réti Attila is.

Tavaly hozzájuk csatlakozott a győri Somogyi János is, aki 2012 végén még 3,7 milliárdos vagyonnal a rangsor 141. helyén szerepelt.

A megyéhez erős szálakkal kötődő vállalkozók közül két nevet mindenképp meg kell említenünk. Sportvonalon nem volt rossz éve Tarsoly Csabának, hisz zöld-fehér csapata megszerezte a várva várt bajnoki aranyat. (Most abba ne menjünk bele, hogyan focizta le Győrben a Maccabi az ETO-t a BL-selejtezőben.)

A több lábon álló vállalkozó (pénzügyi szolgáltatások, ingatlanfejlesztés, idegenforgalom) vagyona 5,8 milliárd forintról 4,2 milliárd csökkent. Tarsoly tavalyi befektetései közül meg kell említeni, hogy a Quaestor-cégcsoport megnyitotta a Moszkvai Magyar Kereskedőházat.

Gyurcsány Ferenc visszatért a top 150-be

Végezetül említsük meg, hogy a több év szünet után Gyurcsány Ferenc "visszaverekedte" magát a leggazdagabbak közé. A politikus becsült vagyona három milliárd forint.

Az összeg nem változott 2012 óta, vagyis a kiadvány szerkesztői szerint több milliárdosnak is vesztességeket kellett elkönyvelnie ahhoz, hogy a DK vezetője újra a top 150 tagjává válhasson. Gyurcsány Ferenc cégeinek zászlós hajója továbbra is mosonmagyaróvári székhelyű Motim.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trükkös csalók - Megtévesztették a nagymamákat

Trükkös csalásokra, lopásokra hívja fel az idősek figyelmét a Győr-Moson-Sopron Megyei… Tovább olvasom