Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Nem kellett a pénz a városnak?

Győr – A 2006-ban megtermelt több mint egymilliárd forintból 700–800 millió forintot tudtunk volna osztalékként átutalni Győrnek, ezt azonban senki sem kérte – közölte a Kisalfölddel a megdöbbentő hírt H. Szováti Miklós, a Győri Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, aki nem támogatja Borkai Zsolt polgármester holdingalapítási javaslatát.
A közös vagyonkezelő cégbe bevonni kívánt öt városi érdekeltségű vállalkozás közül a győri hőszolgáltató kft. termelte a legtöbb nyereséget az utolsó teljes évben, 2006-ban. Az összeg adózás után 1 milliárd 35 millió forint volt. Ebből osztalékként kaphatott volna a város 700–800 millió forintot, mivel azonban ezt senki sem kérte, az ügyvezető igazgató úgy döntött, akkor inkább a bankoktól felvett hitelt törleszti, amely az év végével teljesen lefogy, valamint további fejlesztésekre is jutott.

H. Szováti Borkai Zsolt Kisalföldnek adott interjújára reagálva elmondta, amikor a politika beteszi a lábát a szakmába, fejre állnak a dolgok. Az ügyvezető igazgató nem érti, miért kell holding ahhoz, hogy a város kivehesse a pénzét, ezt megtehetné holding nélkül is, az persze megint más kérdés, hogy ezt nem tette meg, s fel sem merült, hogy ezt a pénzt elkölthetné.

H. Szováti felidézte azt, hogy amikor 1994-ben átvette a Győrhőt, 184 millió forint veszteség állt a rubrikákban, most több mint egymilliárdos nyereség. Az igazgatót emlékeztettük arra az ősi mondásra, hogy akinek nem inge, ne vegye magára, akinek pedig inge, öltözzön fel. Vagyis nem biztos, hogy neki kéne felöltöznie, az összevonásra tervezett cégek között akadnak szép számmal olyanok, amelyeknek a nyereségtermelő képessége igen halovány. H. Szováti erre azt mondta, ő mások nevében nem, csak a maga nevében tud nyilatkozni.

– Sértőnek tartom a polgármester azon kijelentését, hogy a cégvezetők birodalmakat építenek ki, mi nem tettünk mást, mint hogy a köz érdekében fejlesztettünk – fogalmaz H. Szováti Miklós, aki szerint a nyereség mellett 300 milliót fordítottak vissza a gázerőműből a távhődíjak kompenzálására.

Az igazgató kérdésünkre kifejtette, a város részéről egyszerűen senki nem volt kíváncsi a Győrhő technikai rendszerére, azt nem nézték meg.
Ehelyett olyan konstrukciót képzelnek el, ami a hőszolgáltató számára átláthatatlan. H. Szováti Borkaival ellentétben úgy látja, ahol holdingot csináltak, mindenhol emelkedett a szolgáltatás ára, Győr polgármestere szerint pedig éppen a holding mellett szóló érv, hogy ha csökkenteni nem is lehet, de az áremeléseket el lehetne kerülni a vagyonkezelő létrehozásával.

Utolsó kérdésünkre, hogy ha mégis létrejön a holding, akkor H. Szováti Miklós mit szándékozik tenni, azt felelte, vizsgálja annak lehetőségét, hogy máshol folytassa.

A hitel miatt nem kérték?
A Kisalföld megkeresésére Horváth László, a tulajdonosi bizottság elnöke azt mondta, azért nem kértek osztalékot, mivel tudták azt, hogy a hőszolgáltatónak hitelei vannak, amelyeket fizetni kell. H. Szováti szerint viszont a hét-nyolcszáz millió forint átutalása nem veszélyeztette volna a visszafizetések pontos idejét, amelyek 2008-ban és 2009-ben jártak volna le. Mivel azonban a tulajdonosi bizottság egyetlen fillérre sem tartott igényt, ezért a hőszolgáltató már az idei év végén hitelmentes lesz. Horváth László szerint azért sem kértek osztalékot, mivel hosszú távú fejlesztésekre is készül a hőszolgáltató, azért jobbnak látták, ha minden fillért a cégnél hagynak, s nem vesznek ki belőle semmit.
– Örültem volna annak, hogy a 700–800 millió forint felhasználhatóságáról az arra legkompetensebb testület, a közgyűlés döntött volna, erre azonban nem került sor, mert a tulajdonosi bizottság nem is terjesztette elénk – reagált a hírre Borkai Zsolt polgármester. – Mint ahogy örültem volna annak  is, ha H. Szováti úr  tájékoztatott volna a nyereség mértékéről, s találkozásunk alkalmával nem arról próbál meggyőzni, hogy nyugdíj mellett hadd maradjon a hőszolgáltató igazgatói posztján.

Olvasóink írták

 • 6. fiatp 2007. november 10. 13:22
  „Polgár! Én úgy vagyok informálva, hogy a távfűtött lakásokban lakóknak ebben az1 milliárd eredményben egy fillérjük sincs mert ebből az egymilliárd eredményből - ja amit a hőszoli gázmotoros erőműve termel - vagy 400 milla forinttal keresztfinanszírozza a távhő árát és azért csak 2400 Ft/GJ az egységgár és nem 3000 Ft feletti mint a sikeres Holdingos Debrecenben. A szerinted botrányosan magas távhődíj és a gázdíj összehasonlításában tévedsz. Laktam mindegyikben, most gázzal fűtök, igen spórolósan és botrányosan sokat fizetek a 24-26 fokos távhőhöz képest. Tapasztalat, nem érzelem!!!!!”
 • 5. polgár 2007. november 10. 08:24
  „Talán azt kellene megnézni, hogy a Hőszolgáltató kivihető osztaléka (előtte eredménye több mint 1 MrdFt) attól a lakosságtól származik akik kénytelenek fizetni azt a botrányosan magas díjat amely 40%-kal több mintha egyedi gázkazánnal (beleértve karbantartási ktg-ket is) fűtetének. Talán őket kellene megkérdezni, hogy mit szeretnének a pénzükkel mivel ezt a zsebükből vették ki.”
 • 4. tai 2007. november 09. 15:06
  „Hát tudtommal a városi cégek éves beszámolóját a közgyűlés tárgyalja és fogadja el. Így aki előterjesztést olvasni tud annak ismernie kell a számokat... Előtte pedig X bizottság tárgyalja, beszámol róla.
  Én is enyhe telet kívánok, de a nem abból lesz "milliárdos nyereség".
  Aki egy kicsit utána néz láthatja, hogy a nyereséget a villamos energia eladása adja. Csak nem ezt az erőművet akarja valaki magának?”
 • 3. frederik 2007. november 09. 14:32
  „Ha jól értem baj volt az információ áramlással. Lehet,hogy a felügyelőbizottsági tagok mégcsak a Győrhő környékén sem jártak? (Győri Hőszolgáltató Kft., felügyelőbizottság (fb): Somogyi Tivadar (Fidesz), Kovács Tamás (Fidesz).) Naív vagyok.Lehet,hogy éppen ezért kapják a tiszteletdíjat. -és én még azt hittem, hogy mint a nevükben is van :a felügyeletért.Háát-további jó munkát, és enyhe telet! Abból lesz a milliárdos nyereség.”
 • 2. győri polgár 2007. november 09. 13:07
  „Jelen eset a tulajdonosi bizottság szakmai munkáját minősíti, melyet a napokban tartott -a bizottsági alelnökkel kapcsolatos- sajtótájékoztatóján Dézsi doktor rendkivül pozitívra értékelt. Az SZMSZ szerint a közgyűlés a tulajdonosi bizottság döntési hatáskörébe utalta ugyan a mérlegbeszámolók elfogadásával együtt az adózott eredmény felhasználását is, de azt is előírja az SZMSZ, hogy a bizottságokban hozott döntésekről írásbeli határozatokat is kell hozni. Ezekről a határozatokról -szintén az SZMSZ-szerint-a közgyűlés két következő két űlésének valamelyikén írásban be kell számolni.A közgyűlés bármely bizottsági hatáskörbe átruházott ügyet felülvizsgálhat, és itt jön a lényeg: az Ötv. 25§ 2 bekezdés szerint a polgármester felfüggesztheti a vonatkozó bizottság döntésének a végrehajtását ha az sérti az önkormányzat érdekeit.
  Kérdésem: a tulajdonosi bizottság milyen dokumentációval rendelkezik a szóbanforgó osztalék elutasításáról?
  A polgármesternek nem örülnie kellett volna, hanem meg kellett volna követelnie a tulajdonosi bizottság közgyülés előtti beszámoltatását az időközben hozott döntéseiről. Összefoglalva: a polgármester úr holdingozás helyett inkább rendet rakhatna saját portáján.”
 • 1. fiatp 2007. november 09. 07:52
  „Tökewtlen egy városvezető banda. Fogalmuk sincs, hogy mit csináljanak. Bedobnak egy holdingot, hogy majd az fialja a pénzt. Ekkor kiderül, hogy eddig se kellett a pénz, mert nem tudták mire elkölteni. Tudjátok miért? Mert nincs programjuk és nincs szakértelmük. Egyet tudnak tulajdon kell. Kiviszik a cégeket holdingba és utánna már a Holding dönt, nem a közgyűlés. Innentől kezdve a szabadrablásé az út. Polgárok ti ezért szavaztatok a Bajnokra. Testnevelőnek jó, de poilgármesternek?
  Az igazgatót el engedi nyugdíjba, majd kaphatja a fizetést ezt megbeszélték, de azt nem kérdezte meg, hogy te igazgatókám jól végzed te a dolgodad, nyereseéges vagy veszteséges a céged? Mi a szarnak vesz ez fel fizetést? Bajnok, bajnok bajok vannak Veled.
  Jó lenne, ha nem makacskodnál, mert érdekes lesz győrben egy kiebrudalt polgármesterből testnevelő tanár. Persze ha van üres státusz! Vagy mész a RÁBA QELLE fürdőbe? A győribe vagy a másikba?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hungarikum: Zöld út a pálinkának

Győr–Békés - Jövőre 150 millió forintos központi forrás – az idei háromszorosa –… Tovább olvasom