Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Nem hamis a hamis konzerv

A rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást a felszámolt Horker Kft. konzervjeinek más cégek általi felcímkézése ügyében.

Miután az eredeti gyártó nem helyezett el saját címkéket az üvegeken, nem történt meg az áru hamis megjelölése, illetve a fogyasztók megtévesztése.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a felszámolás alatt álló Horker Kft. egykori tulajdonosa feljelentést tett a rendőrségen: a cég által 2006-ban és 2007-ben gyártott, különféle savanyúságai és befőttjei találhatók a nagyáruházak polcain. Ráadásul más gyártók címkéjével ellátva. Azt is elmondta, hogy ők három évben határozták meg termékeik lejárati idejét. Így a polcokon találhatók egy része már lejárt.

A korábban Koroncón, majd Komáromban működő Horker Kft. raktáraiban a felszámolás megkezdése után nagy mennyiségű konzervet tároltak. Azok nem voltak felcímkézve. A termékeket a hitelező bankok és a felszámoló értékesítették. A nyomozás megkezdésekor a rendőrség értesítette az áruházláncokat, hogy vegyék le a termékeket a polcokról.

A megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának vezetője, Samu László alezredes hétfőn megkeresésünkre elmondta, bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást.

Kezdetben a fogyasztók megtévesztése miatt nyomoztak. Fotó: H. B. E., Kisalföld-archív
Kezdetben a fogyasztók megtévesztése miatt nyomoztak. Fotó: H. B. E., Kisalföld-archív

– Az áru hamis megjelölése bűncselekmény megáll, ha valótlanul tüntetnek fel az áru minőségére nézve fontos adatokat. A nyomozás során megállapítottuk, nincs arról szó, hogy valaki valótlan címkékkel látta volna el a befőtteket. Illetve valótlanul tett volna rá fogyaszthatóságot megjelölő időpontot.

– A termékeket megvásárló cégek a félkész termékeket laboratóriumaikban bevizsgálták, s miután minősítették, meghatározták azok szavatossági idejét. A címke nélküli üvegeket saját címkével látták el, ezzel saját terméknek vállalták el a konzerveket. Nem követtek el bűncselekményt. Az akkor valósult volna meg, ha a már az üvegekre felragasztott címkéket lekaparják és azok helyére teszik a sajátjaikat – magyarázta Samu László.

A magyar élelmiszerláncokról és hatósági felügyeletről szóló törvény szerint az élelmiszer fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időtartamának megállapítása az előállító felelőssége.

– Értesítettük az áruházláncokat, hogy a korábban a polcokról levetetett termékek forgalomba hozhatók, azokkal nem tévesztik meg a vásárlókat, s nem keltik bűncselekmény gyanúját – zárta végül Samu László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: Ez így nem sportszerű

Az LMP országos kampányt indított 9 nap a demokráciáért címmel, ennek második állomása volt Győr, a… Tovább olvasom