Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Nem félünk a farkastól

Kritika - A házasság, vélekedik Karinthy, egy nehéz egyfülű kosárhoz hasonlít. Ketten bírnák el könnyen, de mivel csak egy füle van, hol az egyik, hol a másik cipeli. Túl sok jó megoldás, ha elmérgesedik a helyzet, nincs. Albee Nem félünk a farkastól című félklasszikusa arról szól, mi van akkor, ha egyik sem akarja vinni.
A vég kezdete vagy a kezdet vége?

Az idő a hatvanas évek, a helyszín egy vidéki egyetemi város. Vagy itt és most. A történet egy párkapcsolat válságáról szól. Ma már a házasságot összetartó hazugságot, az erősen didaktikus kitalált fiú szimbólumát nem kellene beleírni. De ezt nézzük el a héten 81. születésnapját ünneplő szerzőnek. A darab a nyelv drámája is. A kommunikáció kudarcaié. A szavak elkopnak, közhellyé változnak, széthullhat elemeire egy dialógus.

Ács János úgy meséli el egy házaspár hétköznapinak induló éjszakáját, hogy az idők során „rárakódott" kliséket eltávolítja róla. Pont ez teszi érdekessé az előadást. Mostanában asszonydarabként állították színre, a színház dívájának jutalomjátékaként. A győri előadásban a férj egyenrangú, ezért a drámai feszültség tapinthatóbb. Érdekes rendezői ötlet, hogy fontos hatáselemmé teszi az előadásban a spontán megszólaló hangokat (a fej kopogtatása) és a tárgyakat is (a bejárati harang).


Legyetek jók! Tudtok?

Mi okozhat feszültséget egy éjszakába nyúló egyetemi fogadás után? A rektor lánykája, Martha „levadászta" magának hajdan az ifjú tanárt, aki hagyta is magát, hiszen előmeneteléhez hasznosnak tűnt. De a fényes karrier meghiúsult, és elhibázott életükért egymást okolják. Ráadásul a „papi" lánya öregszik, s még vágyik egy kis lubickolásra a naplemente előtt. Kezdődhetne és végződhetne bárhol ez a történet, mert vége nem lesz soha.

Menczel Róbert díszlete a hatvanas évek belsőépítészeti trendjét követi. A tágas nappali (ami nem kis bravúr a Kisfaludy Teremben), díszítőelemek kőlapokból. Csak a színpad előterében árválkodó, a többi bútorhoz egyáltalán nem illő ronda, fehér karosszék kivételezett helyzetét nem indokolta semmilyen funkció. Balra a lépcsőfeljáró egy megemelt teret kínál a játékhoz, mozgalmas beállításokra lehetőséget teremtve. Az eredeti darabban egy bárszekrény a zarándokhely, itt a színpadkép centrumába az italoknak egy mozdíthatatlan kőerődítményt emeltek.

Töreky Zsuzsa és Csankó Zoltán a darab egyik jelenetében. Fotó: Bertleff A.
Töreky Zsuzsa és Csankó Zoltán a darab egyik jelenetében. Fotó: Bertleff A.

Óda (Oda) a pohárhoz

A műsorfüzet címoldaláról szellemes ötletként egy whiskyspohárban a jégkocka-szereplők néznek ránk. Töreky Zsuzsa úgy alakítja Marthát, hogy jól lássuk, az asszony nem alkot, nem tehetséges, de konokul követeli, ami neki jár. Látjuk átváltozásait, mikor fiatalosnak és csábítónak tűnik, máskor gúnyolódik és megaláz. Egy mindenen átgázoló élet kudarca. Az előadás legkellemesebb meglepetése Csankó Zoltán alakítása. George az ő megformálásában a tűrés és lázadás hiteles története. A lelkiállapotának változását nem harsánysággal, hanem a szituációkhoz igazított beszédtónus-változással érzékeltette nagyon eredeti módon. (Csak megjegyzem, ahhoz már jelentős mennyiségű alkohol kell, hogy valaki nagykabátban először a nadrágját vesse le.)

A férj az ördögi szertartás celebrálója, melyben egy veszekedésben pályakezdő párt beavatnak a „küzdés" rejtelmeibe. A sikeres előadás fontos eleme, hogy Szina Kinga (Honey) és Sárközi József (Nick), a vendégségbe érkező fiatalok játékában máshova tevődik a hangsúly. Gyorsabban kiborulnak, hirtelen hangulatváltásaik még az őszinteség és az indulat hiteles megélését jelzik. A szélsőséges megnyilvánulások első jeleit mutatják meg. Két másik szólamot játszanak, így lesz érdekesebb a „hangzás". Ez hat a humorra is. Időnként arcunkra fagyhat a mosoly.

Azzal vége, hogy az italerődítmény előtt megáll a pár? Képesek lesznek a megbocsátásra, ahogy a rendezés sugallja? Vagy itt a vég, mert ők már csak a küzdéshez értenek, bízni már elfelejtettek? Döntsék el önök, ha megnézték az előadást!

Olvasóink írták

  • 2. pancser 2009. február 18. 09:57
    „Egy biztos, nálunk nem a bárszekrény van a központi helyen. Mindjárt el is vették a kedvem ettől a "klasszikustól"!”
  • 1. Hunicum 2009. február 17. 21:19
    „Mielött egy férfi megnősül, még csak félember. Miután megnősül, teljesen kész.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt a kazánház Abdán

Abda - Abdán a Hársfa utca egyik családi házában 20 óra körül lángra kapott a kazánház. A vegyes… Tovább olvasom