Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Nem bírják tovább – fizetés nélkül

˝Ezt a hónapot még végigdolgozzuk, de tovább nem bírjuk˝ – mondták a Győri kistérség három hónapja fizetésükre váró gondozói.

Munkaadójuk szerint nemcsak az államkincstár, hanem a kistérségi társulás sem fizeti a nekik járó(?) normatívát.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban ellátott vámosszabadi Alasztics Józsefnének az ikrényi Szabó István segít. Ő is az Alvinczi alkalmazottja, s már – több száz megyei kollégájával együtt – háromhavi bérére vár.

˝Úgy látom, ha rövid időn belül nem születik megoldás, összeomlik a rendszer. Kollégáimmal a legutóbbi értekezleten úgy döntöttünk: e hónapot még végigdolgozzuk, ám tovább nem bírjuk pénz nélkül.
A júliusi adatok szerint például Bőnyben 66-an részesülnek jelzőrendszeres, s 77(!) idős ember házi segítségnyújtásban: csak ezen az egy településen 16 gondozót alkalmaz az Alvinczi.

A győri kistérségi társulás települései a kialakult helyzetben az ápolóiknak való önkormányzati kölcsönnyújtás lehetőségeit mérlegelik. A gondozók munkaadója szerint nemcsak az államkincstártól, a társulástól sem kaptak normatívát.

Alasztics Józsefné a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban kap ellátást. Reméli, gondozói mielőbb megkapják fizetésüket. Fotó: K. Cs.
Alasztics Józsefné a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban kap ellátást. Reméli, gondozói mielőbb megkapják fizetésüket. Fotó: K. Cs.

˝A Győri kistérség és az Alvinczi Péter Szeretetszolgálat közötti szerződés szerint az önkormányzatoknak a törvény által kötelezően előírt alapfeladatokat (jelzőrendszeres házi és házi segítségnyújtás) feladatátvállalás keretében a szeretetszolgálat látja el – mondta Keszei Lajos területi képviselő. ˝E megállapodás szerint a kistérség kötelezettsége, hogy kiegészítő normatíva lehívásával és átutalásával járul hozzá a feladatátvállalás lebonyolításához. Azonban ez a kistérségi kiegészítő összeg a mai napig nem került a számlánkra. Az államkincstári normatíva elmaradása miatt kialakult válságos időben égetően szükség lenne erre a pénzre.˝

˝A szeretetszolgálat álláspontja szerint nincs helye semmilyen egyéb megoldásnak. Van egy egyértelmű, hatályos jogügyletünk, amely betartása egyértelmű pénzügyi helyzetet teremtene. (...) A győri társulás korábban többször kifogásolta számláinkat, ahol kellett korrigáltunk: az utolsó számlákkal nem voltak gondok. Ám a társulás a szerződésünkben nem szereplő pénzügyi manőverekbe kezdett arra való hivatkozással, hogy a polgármesterek bizalmatlanok szolgálatunkkal szemben. Ezt idáig felénk egyetlen településvezető sem jelezte. Bennünket az államkincstár lehetetlenített el, dolgozóink ezért nem kapnak fizetést. Ennek ellenére becsülettel tovább dolgoznak˝ – mondta.

A győri kistérségi társulás azt ígérte: szerdán reagál az Alvinczi álláspontjára. Információink szerint a Pénzügyminisztérium arra keresi a választ, hogy egyáltalán létezik-e a szeretetszolgálatot alapító egyház.

Olvasóink írták

  • 2. megmindiggyöri 2009. november 11. 11:53
    „Az nem világos számomra, hogy mért nem vizsgálódtak, melőtt megkötötték a szerződést. Most már - akár egyház, akár nem, ki kell fizetni a munkát. De lehet, h.csak én gondolkodom túl egyszerűen...”
  • 1. Goldmund 2009. november 10. 20:38
    „Az utolsó mondat eléggé talányos. Azt gondolnám, az, hogy egy közösség bejegyzett egyházként működik-e, azt megnézik a nyilvántartásban és el van döntve.

    Csak remélni merem, hogy itt nem a szcientológusok kavarnak, mint a falusi iskoláknál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A béreken is spórol a kórház

A győri Petz-kórház a novemberi OEP-finanszírozásból nem tudja kifizetni a dolgozóknak eddig járó… Tovább olvasom