Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

NAV: Felajánlások civil szervezeteknek

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint, külön törvényben meghatározott módon és feltételekkel minden adófizetőnek minden évben lehetősége van arra, hogy a befizetett személyi jövedelemadója 1-1 százalékáról rendelkezzen.
A törvény meghatározza azon szervezetek két fő csoportját, amelyek részére szja 1%-os felajánlás tehető. Az egyik kedvezményezetti kört az adott évre érvényes technikai számmal rendelkező egyházak és kiemelt költségvetési előirányzatok, a másik kedvezményezetti kört az úgynevezett civil szervezetek alkotják. Ez utóbbi kedvezményezetti körbe tartoznak az alapítványok, közalapítványok, társadalmi szervezetek, színházak, múzeumok, felsőoktatási intézmények és más, a törvény által egyedileg felsorolt szervezetek.

A civil kedvezményezettek a következő eljárás szerint kaphatják meg a javukra felajánlott összeget: Az adóhatóság a magánszemélyek nyilatkozatainak feldolgozása után 2012. szeptember 1-jéig értesíti felhívó-tájékoztató levélben a civil kedvezményezetteket a részükre felajánlott összeg várható nagyságáról, valamint azokról a feltételekről, amelyek meglétét a levél kézhezvételét követő 30 napon belül igazolniuk kell a megfelelő adatlapon (1237A számú). Az adatlap a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető, és kitöltve – postai úton, személyesen, vagy elektronikus úton – juttatható el az állami adóhatóság részére.
A fenti 30 napos határidő elmulasztása esetén a kedvezményezett igazolási kérelmet terjeszthet elő.

Az adatlapon a szervezet képviselője közli az adóhatósággal a szervezet főbb adatait.

A felajánlott szja 1%-ára igényt tartó alapítványoknak, társadalmi szervezeteknek és közalapítványoknak a szervezeti formára vonatkozó feltételeken kívül meg kell felelniük az úgynevezett működési feltételeknek. A törvényi feltételek meghatározását érintően az elmúlt évek gyakorlata érvényesül (pl. a kettő, illetve egy éves várakozási idő, az egy éves folyamatos működés, belföldi székhely, magyarországi közösség illetőleg határon túli magyarság érdekében működés, politikai függetlenség, köztartozás mentesség, közhasznú tevékenység folytatása).

Az adategyeztetések megkönnyítése és a felajánlott összeg mielőbbi kiutalása érdekében érdemes odafigyelni az alábbiakra:
• az adatlap pontos kitöltése, a hatályos adatok feltüntetése,
• megváltozott adatok esetén (pl. képviselő személye, székhely, közhasznú besorolás stb.) az adatmódosítás a 12T201 számú adat- és változásbejelentő lap benyújtásával, a szükséges dokumentumok csatolásával történhet,
• az adatlap főlapját és részét képező bizonylatokat a képviselőnek, illetve az általa meghatalmazott személynek kell aláírnia, meghatalmazott aláírása esetén erről a tényről a főlapon nyilatkozni szükséges, és az eredeti meghatalmazást – amennyiben nem az adóhatósághoz bejelentett állandó meghatalmazott – az adatlaphoz csatolni kell,
• a kedvezményezetti feltételek fennállásához szükséges dokumentumok pontos, hiánytalan csatolása.

Az első alkalommal kedvezményezetté vált, és a törvényi feltételeknek megfelelt szervezet esetében a 1237A adatlaphoz csatolnia kell a nyilvántartásba vételről szóló jogerős bírósági végzés záradékkal ellátott fénymásolatát, valamint az alapító okiratot/alapszabályt szintén fénymásolatban.

A törvényi rendelkezések szerint nem jogosult az szja 1%-os összegre a kedvezményezett, ha 2012. augusztus 1. napja és az általa tett nyilatkozat (1237A) időpontja közötti időszakban, akár csak egy napig olyan lejárt esedékességű köztartozása van, amelyre fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt nem kapott. Az adóhatóság a köztartozást nettó módon vizsgálja, tehát az adott adónemen lévő adótartozás összegét csökkenti a más adónemen fennálló túlfizetés összegével.

Amennyiben a kedvezményezettnek a nyilatkozattétel időpontjában tudomása van a fennállt, illetve fennálló köztartozásról, akkor a 1237A számú adatlapon nyilatkozhat arról, hogy a rendelkezett összeg átutalásának meghiúsulása súlyosan veszélyezteti az alapvető céljainak elérését és – a kivételes méltányosságot megalapozó körülmények elővezetésével egyidejűleg – kérheti a kivételes méltányosság gyakorlását.

Amennyiben a civil kedvezményezett az adóhatóság megállapítása alapján jogosult a felajánlott összegre és azt el is fogadja, akkor a visszaküldött adatlap beérkezését követő 30 napon belül, de legkésőbb 2012. december 15-ig az adóhatóság átutalja részére az összeget.

Az 1 %-os összeg felhasználásáról szóló elektronikus közlemény
A civil kedvezményezettnek átutalt, 2012. rendelkező évi szja 1%-os összeg felhasználására vonatkozó adatokat 2012. évi átutalás esetén 2014. május 31-ig a 12KOZ számú közleményben kell az állami adóhatóság részére elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül megküldenie.

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy jogszabályváltozás következtében a 2011. évben kiutalt szja 1%-os összegek felhasználására, illetve a 10KOZ bizonylatban tartalékolt összegekre vonatkozó adatokat a 11KOZ számú közleményben az arra kötelezett kedvezményezettnek 2013. május 31-ig, kizárólag elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül kell megküldenie az állami adóhatóság részére.
A 11KOZ számú közlemény legkésőbb 2013. januártól, a 12KOZ számú közlemény 2014. januártól lesz letölthető a NAV honlapjáról.

A kedvezményezettségi feltételek sikeres igazolása érdekében munkatársaink készséggel állnak az adózók rendelkezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradóversenyt hirdet a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat

A Magyar Vöröskereszt, az Országos Vérellátó Szolgálat a 2012/13-as tanévre meghirdeti a VII.… Tovább olvasom